Anna Matysiak | poniedziałek, 10 lutego 2014 21:24 | Kotlety de volaille Filet z piersi kurczaka – 600g Mąka – 50 g Jaja – 150g(3 szt) Bułka tarta – 250g Olej – 300 ml Masło – 200g | |
Anna Matysiak (kiedyś Kowalczyk) | poniedziałek, 10 lutego 2014 21:18 | Forszmak: 500 g pieczarek 8 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 2 udka z kurczaka | Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:49 | Najpierw robimy ciasto naleśnikowe. Przygotowujemy go tyle, ile ma być krokietów. Po usmażeniu każdego naleśnika kładziemy go na oddzielny talerz. Kiedy już przygotujemy wszystkie naleśniki zaczynamy robienie farszu. Potrzebna będzie nam do tego kapusta kiszona, suszone grzyby (wcześniej namoczone, odgotowane i pokrojone w kostkę) oraz cebulka cięta w plasterki. Najpierw trzeba oszklić cebulkę na oleju, potem dodawać grzyby, a na koniec kapustę. Wszystko dusić pod przykryciem, tak, aby się nie przypaliło. Teraz trzeba zawijać krokiety. Na naleśnik kładziemy około 1 łyżkę farszu i zawijamy: najpierw od dołu, potem lewa i prawa strona i od góry. Po uformowaniu krokietów przygotowujemy panierkę (taką, jak na kotlety schabowe). Maczamy krokiety w rozbitym jajku i bułce tartej, następnie podsmażamy na patelni. | Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:46 | Składniki:- 60 dag suszonej śliwki
- 2/3 szkl cukru
- 2 szkl śliwowicy (lub wódki)
- 70 dag filetów sledziowych
- 5 łyżek perłowych cebulek koktailowych
- Pieprz
| Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:46 | Składniki:- 4 filety śledziowe (mogą być solone ale najlepiej jeśli są świerze)
- Przyprawa korzenna do piernika
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 30 g bułki tartej
| Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:41 | Składniki: Biszkopt:- 10 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
| Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:37 | Potrawa z tych bardziej efektownych i jeszcze prostszych w wykonaniu. Tchnąca duchem Wigilii i jeśli z grzybów leśnych, tchnąca powiewem ciepłych dni.... Składniki:- po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę - około 80 dag
- dwie solidne garści grzybów - pieczarek albo kurek mrożonych, albo rydzów, albo jakichkolwiek
- dwie średniej wielkości cebule
- czubata łyżka masła
- dwie łyżki oliwy
| Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:32 | Ciasto:- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 8 łyżek gęstej śmietanki
- 2 jajka
- Szczypta soli
Do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki. | Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:29 | Składniki:- 500 ml miodu płynnego
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (przyprawa korzenna)
- 250 g margaryny
| Małgorzata Tokarska | sobota, 22 grudnia 2012 18:26 | Składniki:- 60 dkg solonych filetów śledziowych (maties),
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 pomarańcza,
- 1 winne jabłko,
- kiszony ogórek,
| |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 8 |