
Komentarze
- Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
Dobrze że można mówić co się naprawdę myśli bo nie na wszystkich portalach tak jest . Dziękuję admin...
- kinga75 - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej strony taki tryb prowadzi do wielu problemów ze zdrowiem. ...
- for_sale - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Komu chce się ślęczeć nad garami? Kupi sobie taki singiel gotowe żarcia i macie wzrosty we wszystkim...
- pioter - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Niektóre miasta odchodzą od plastikowych worków na śmieci i nie odbierają frakcji zielonej, która je...
- radzyniak13 - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Wydaje mi się, że liczba 2 tys. osób (12 tys. zgłoszonych / 14 tys. mieszkańców), które nie są zgłos...
- for_sale
Świąteczny torcik z masą orzechową |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:41 | |||
Składniki:
Biszkopt:
Masa orzechowa:
Polewa czekoladowa:
Sposób przyrządzania:
Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem dodaj do masy i wymieszaj. Tortownicę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Piecz przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części. Przygotuj masę orzechową: orzechy zetrzyj na tarce. Zalej gorącym mlekiem. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj orzechy. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj polewę czekoladową: margarynę, mleko, kakao i cukier rozpuść w garnku i gotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu. Każdy biszkopt przekładaj przygotowaną masą orzechową. Na wierzch wylej polewę czekoladową.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|