Komentarze
- Odpowie za uszkodzenie Pałacu Potockich
Idiota niech płaci za szkody i miesiąc ulice zamiata
- lukas1 - Wesołych Świąt!
Wydawało mi się że znikł artykuł o kolejnej tragicznej śmierci nastolatka, ale widocznie było to na ...
- niepokorny - Wesołych Świąt!
Nie wiem o co chodzi, ale gdyby była, to komentarza powyżej raczej by nie było...
- Admin iledzisiaj.pl - Wesołych Świąt!
Myślałem naiwnie że na tym portalu nie ma cenzury pitiful!
- niepokorny - Wiedeński Koncert Noworoczny w Pałacu Potockich.
Włodarze naszego miasta powinni postawić w centrum, obok pomnika z wroną, rurę na której randomowi p...
- instruktor_seksu
Świąteczny torcik z masą orzechową |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:41 | |||
Składniki:
Biszkopt:
Masa orzechowa:
Polewa czekoladowa:
Sposób przyrządzania:
Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem dodaj do masy i wymieszaj. Tortownicę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Piecz przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części. Przygotuj masę orzechową: orzechy zetrzyj na tarce. Zalej gorącym mlekiem. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj orzechy. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj polewę czekoladową: margarynę, mleko, kakao i cukier rozpuść w garnku i gotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu. Każdy biszkopt przekładaj przygotowaną masą orzechową. Na wierzch wylej polewę czekoladową.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|