
Komentarze
- Pracuj w UM
 Burmiś nie podał ile kasy daje?
 - panter
- Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
 Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim. Zadaszoną główną trybunę wraz z sztuc...
 - sportek
- Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
 O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
 - kinga75
- Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
 O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
 - pioter
- Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
 Z tymi częściami rowerowymi, to się tak @pioter nie rozpędzaj, bo póki co, to nie wiadomo czym twój ...
 - HT
| Miodownik świąteczny | 
| Małgorzata Tokarska | |||
| sobota, 22 grudnia 2012 19:29 | |||
| Składniki:
 
 Masa:
 Sposób przyrządzania:
 Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki. Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała. 
 Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim 
 | 


