Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 7 października 2024 imieniny: Mirella, Marek, Sergiusz | 1939 - po bitwie kockiej do Radzynia zaczęły wchodzić pierwsze niemieckie oddziały zwiadowcze

Reklama

Miodownik świąteczny

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:29

Składniki:

  • 500 ml miodu płynnego
  • 250 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (przyprawa korzenna)
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g margaryny do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • orzechy włoskie do posypania polewy

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzania:

 

Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki.

Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.

Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała.

 

Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.