
Komentarze
- Między nami Liderkami: Z pustego i Salomon nie na...
W kraju niespokojnie, schronów nie ma, ale dobrze że są liderki. Zajęcia jednej Pani "Z pustego i Sa...
- Mar Pol - Między nami Liderkami: Z pustego i Salomon nie na...
kobiety szkolenie w dobrostanie bo mężczyźni szkolenie wojskowe i w kamasze na front i mogą już nie ...
- kinga75 - Silent Disco na zakończenie wakacji!
"jak się bawią ludzie wtedy gdy nie pada deszcz jak się bawią ludzie gdy kochają się "
- niepokorny - Z czego składa się opłata za śmieci
Śmieci coraz więcej PUK za darmo nie wywiezie Miasto nie zarabia Koszta musimy pokryć my Gorzkie to ...
- niepokorny - Z czego składa się opłata za śmieci
dawno temu jak wprowadzano segregację odpadów zapewniano że owszem to dodatkowa praca dla kazdego z ...
- winiek8
Miodownik świąteczny |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:29 | |||
Składniki:
Masa:
Sposób przyrządzania:
Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki. Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|