
Komentarze
- Chirurgia wraca do szpitala
tylko lewak mógł coś takiego napisać, uwaga cytat:"Piotrusiu dziecko prawicy". Jeszcze takie oto gup...
- pioter - Chirurgia wraca do szpitala
Nie jestem lewakiem a tym bardziej prawakiem - czy jakoś tak się zwiecie. Szpital, to też firma. Jed...
- eSPe - Chirurgia wraca do szpitala
espusiu coś zacytuję i pogrubię oki? Ciekawe czy będzieśz wiedział kogo cytuję a pogrubię kto ma daw...
- pioter - Chirurgia wraca do szpitala
myślisz że wystarczy dać mu różaniec,a wybitny fachowiec natychmiast stawi się w takim zaścianku jak...
- eSPe - Chirurgia wraca do szpitala
Właśnie tak. Aby sprostać unijnym wartościom czytaj normom trzeba nam aby państwo pomagało w budowie...
- pioter
Miodownik świąteczny |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 18:29 | |||
Składniki:
Masa:
Sposób przyrządzania:
Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki. Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|