
Komentarze
- Po pijanemu ukradł rower spod sklepu
Ten przebywający na terenie Radzynia to z jakiego kraju pochodzi?
- Kamx - We wtorek koncert Jana Kondraka i Piotra Bogutyna
A czy taki snob może rządzić krajem? Wpiszcie w wujka słowa ,,Mołdawia wino Tusk ,,Wnioski należą do...
- waluś - Miasto skontroluje szamba
"Przepisy wymagają, by zbiornik był opróżniany adekwatnie do zużycia wody, jednak nie rzadziej niż r...
- Radzio - We wtorek koncert Jana Kondraka i Piotra Bogutyna
23 września już był i nie we wtorek ,lecz w sobotę, więc jak to jest?
- empa - Miasto skontroluje szamba
Do znaczy boli ich tylna część ciała da literę d.
- Kraków
Miodownik świąteczny |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:29 | |||
Składniki:
Masa:
Sposób przyrządzania:
Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki. Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|