Komentarze
- Odsłonięto tablicę upamiętniającą radzyńskich Żydó...
Widzisz, nie interesują mnie poczynania jakiegoś rabina, zapewne z Ameryki, bo one nie mają wpływu n...
- radzyniak13 - Odsłonięto tablicę upamiętniającą radzyńskich Żydó...
"uderz w stół a nożyce się odezwą"
- kinga75 - Odsłonięto tablicę upamiętniającą radzyńskich Żydó...
Oj tam, zaraz antykościelne. Teraz wiadomo gdzie są najlepsze biby. Nie zauważyłem żadnych antysemic...
- pioter - Odsłonięto tablicę upamiętniającą radzyńskich Żydó...
Za to antysemickie wpisy są jak najbardziej na miejscu.
- radzyniak13 - Odsłonięto tablicę upamiętniającą radzyńskich Żydó...
Zamiast na temat Antykościelne szambo
- kinga75
Miodownik świąteczny |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:29 | |||
Składniki:
Masa:
Sposób przyrządzania:
Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki. Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|