
Komentarze
- Polak, Węgier, Dwa bratanki
być może nie wszystkim pasuje suwerenna współpraca narodów i pokój na świecie
- niepokorny - Z ponad 3 promilami w organizmie przyjechał na sta...
kary za prowadzenie pod wpływem powinny być 3 razy większe.
- winiek - Polak, Węgier, Dwa bratanki
Dobre, popieram w całej rozciągłości
- Jasio - Polak, Węgier, Dwa bratanki
na hasło "Radzyń Podlaski" wszystkim, nawet największym przywódcom tego świata świata ciarki przecho...
- malina1986 - Polak, Węgier, Dwa bratanki
Z pełnym zrozumieniem oraz wzajemnością. Pokorny.
- akotyla
Rogaliki babci Tereski |
Anna Matysiak | |||
poniedziałek, 10 lutego 2014 21:35 | |||
1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 kostka smalcu, 3 żółtka, 2 jaja, 10 dkg drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 2 łyżki cukru. Z drożdży, 1 łyżki mąki i cukru sporządzamy rozczyn i odstawiamy do ruszenia. Gdy rozczyn ruszy dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie bierzemy niewielką porcje ciasta wałkujemy i wycinamy okrąg, który dzielimy na 8 części- trójkątów (tak jak pizze). Każdy trójkąt cieniutko rozwałkowujemy, od szerszej strony nakładamy dżem i zwijamy ku stronie węższej. Tak przygotowane rogaliki smarujemy białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp 190 st C ok 25 min. Smacznego.
|