
Komentarze
- Pracuj w UM
Burmiś nie podał ile kasy daje?
- panter - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim. Zadaszoną główną trybunę wraz z sztuc...
- sportek - Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
- kinga75 - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
- pioter - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Z tymi częściami rowerowymi, to się tak @pioter nie rozpędzaj, bo póki co, to nie wiadomo czym twój ...
- HT
Rogaliki babci Tereski |
| Anna Matysiak | |||
| poniedziałek, 10 lutego 2014 22:35 | |||
1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 kostka smalcu, 3 żółtka, 2 jaja, 10 dkg drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 2 łyżki cukru. Z drożdży, 1 łyżki mąki i cukru sporządzamy rozczyn i odstawiamy do ruszenia. Gdy rozczyn ruszy dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie bierzemy niewielką porcje ciasta wałkujemy i wycinamy okrąg, który dzielimy na 8 części- trójkątów (tak jak pizze). Każdy trójkąt cieniutko rozwałkowujemy, od szerszej strony nakładamy dżem i zwijamy ku stronie węższej. Tak przygotowane rogaliki smarujemy białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp 190 st C ok 25 min. Smacznego.
|

