Komentarze
- W niedziele po kościele. Lekcja wdzięczności i pok...
Jest powiedzenie: "człowiek wart jest nie tyle ile ma dóbr materialnych czy tyle jak jest mocny lub ...
- niepokorny - Organika – wernisaż
Gdzie ta wystawa i do kiedy ?
- niepokorny - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
więc wracaj, gdzie twoje korzenie.
- zimny - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
Naprawdę?. Ulica Między Bogiem a Prawdą. Na tej ulicy jest siedziba Proboszcza i Prokuratora można w...
- pioter - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
Bywało. Dawno temu. Obecny burmistrz nie potrzebuje pomocy w napisaniu przemówienia. Dementuję stano...
- akotyla
Rogaliki babci Tereski |
Anna Matysiak | |||
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:35 | |||
1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 kostka smalcu, 3 żółtka, 2 jaja, 10 dkg drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 2 łyżki cukru. Z drożdży, 1 łyżki mąki i cukru sporządzamy rozczyn i odstawiamy do ruszenia. Gdy rozczyn ruszy dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie bierzemy niewielką porcje ciasta wałkujemy i wycinamy okrąg, który dzielimy na 8 części- trójkątów (tak jak pizze). Każdy trójkąt cieniutko rozwałkowujemy, od szerszej strony nakładamy dżem i zwijamy ku stronie węższej. Tak przygotowane rogaliki smarujemy białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp 190 st C ok 25 min. Smacznego.
|