
Komentarze
- Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
Dzięki, Mar Pol Szczęść Boże
- zimny - Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
Polsko - Ojczyzno moja … Urzekła mnie Twoja historia, Polsko - Ojczyzno moja, Ojczyzno kochana Urzek...
- Mar Pol - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
money makes this world go round money makes that people smile money makes some people fight money ma...
- niepokorny - Pracuj w UM
Burmiś nie podał ile kasy daje?
- panter - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim. Zadaszoną główną trybunę wraz z sztuc...
- sportek
Pączki karnawałowe |
| Anna Matysiak | |
| środa, 26 lutego 2014 20:08 | |
Oto sprawdzony przepis na pyszne pączki, które przygotowała nasza kucharka Anna Matysiak. Bardzo miło poinformować nam, że Anna po długiej przerwie rozpoczęła ponownie publikowanie swoich przepisów na naszej stronie. Możecie je oczywiście znaleźć w dziale "Gotuj z nami", a jeśli macie własne, sprawdzone, wyjątkowe przepisy - śmiało! - przyślijcie je do nas. Pączki karnawałowe: 1 kg mąki typ 450, 1/2 szklanki cukru, 100 g drożdży, 1/2 l mleka, 2 cukry wanilinowe, 10 żółtek, 1/2 łyżeczki soli, 100 g masła, 50 ml spirytusu, 1 cytryna, 2 l oleju do smażenia, marmolada lub powidła. Sposób przygotowania: Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i ciepłego mleka sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości. Masło rozpuścić. Cytrynę umyć i wyparzyć, a następnie zetrzeć z niej skórkę na drobniutkiej tarce i wycisnąć sok. Do podwójnie przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, sól i dokładnie wyrobić ciasto ok 15 min. Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło i skórkę oraz sok z cytryny- ciasto wyrabiać jeszcze ok 8 min. Na koniec dodać alkohol i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odstawało od dłoni. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 min do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta oddzielać niewielkie porcje ciasta, nadziewać ulubioną marmoladą lub powidłami i układać sklejaną stroną na ściereczce lnianej do wyrośnięcia. Gdy pączek podwoi swoją wielkość, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowo-złoty kolor. Ps. Pączki do tłuszczu wkładamy wyrośniętą stroną, w tym czasie strona od ściereczki ma czas na wyrośnięcie. Pączki z tłuszczu wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Przestudzone pączki pudrujemy lub lukrujemy. Smacznego!
|



Komentarze