
Komentarze
- Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
Wrzucenie wszystkich prowadzących działalność gospodarczą do jednej stawki podatku od nieruchomości,...
- eSPe - Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
Przepraszam, ale 10 złotych miesięcznie to raptem jeden Hotdog + picie. Rozumiem irytację, ale nie p...
- Yato - Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
proszę podać jeszcze ile wynosi karanie tych co prowadzą działalność gospodarczą. Niewinne 7 % wg. s...
- svk - Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
Zgodzę się, to tylko 4,41 rocznie, ale jeżeli to przemnożymy przez 10 lat, to już mamy 44,10. Przez ...
- Yato - Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
W ubiegłym roku nie było zmiany podatku od nieruchomości, więc korekta obejmuje 2 lata. Czy 7 groszy...
- Admin iledzisiaj.pl
Pączki karnawałowe |
| Anna Matysiak | |
| środa, 26 lutego 2014 20:08 | |
Oto sprawdzony przepis na pyszne pączki, które przygotowała nasza kucharka Anna Matysiak. Bardzo miło poinformować nam, że Anna po długiej przerwie rozpoczęła ponownie publikowanie swoich przepisów na naszej stronie. Możecie je oczywiście znaleźć w dziale "Gotuj z nami", a jeśli macie własne, sprawdzone, wyjątkowe przepisy - śmiało! - przyślijcie je do nas. Pączki karnawałowe: 1 kg mąki typ 450, 1/2 szklanki cukru, 100 g drożdży, 1/2 l mleka, 2 cukry wanilinowe, 10 żółtek, 1/2 łyżeczki soli, 100 g masła, 50 ml spirytusu, 1 cytryna, 2 l oleju do smażenia, marmolada lub powidła. Sposób przygotowania: Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i ciepłego mleka sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości. Masło rozpuścić. Cytrynę umyć i wyparzyć, a następnie zetrzeć z niej skórkę na drobniutkiej tarce i wycisnąć sok. Do podwójnie przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, sól i dokładnie wyrobić ciasto ok 15 min. Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło i skórkę oraz sok z cytryny- ciasto wyrabiać jeszcze ok 8 min. Na koniec dodać alkohol i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odstawało od dłoni. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 min do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta oddzielać niewielkie porcje ciasta, nadziewać ulubioną marmoladą lub powidłami i układać sklejaną stroną na ściereczce lnianej do wyrośnięcia. Gdy pączek podwoi swoją wielkość, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowo-złoty kolor. Ps. Pączki do tłuszczu wkładamy wyrośniętą stroną, w tym czasie strona od ściereczki ma czas na wyrośnięcie. Pączki z tłuszczu wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Przestudzone pączki pudrujemy lub lukrujemy. Smacznego!
|



Komentarze