
Komentarze
- Co dzieje się w budynku po Tesco?
Kto jest właścicielem tej posesji?
- 1410 - Co dzieje się w budynku po Tesco?
niemiec nadal rządzi i wyzyskuje lokalsów w sumie naturalna kolej rzeczy smieszy tylko ze p0lacy się...
- winiek - Co dzieje się w budynku po Tesco?
kiedy powstanie obiecane, powtórzę OBIECANE lądowisko dla helikopterów ? co przylatuje do miasta to ...
- Bycy - Co dzieje się w budynku po Tesco?
Tym nowym marketem spożywczym prawdopodobnie będzie ALDI...
- sportek - W styczniu pojechało prawie 250 osób
jak to sobie wyobrażasz, autobusy jadący na trasie przykładowo Biała Podlaska Lublin, będą zbaczać z...
- eSPe
Pączki karnawałowe |
Anna Matysiak | |
środa, 26 lutego 2014 19:08 | |
Oto sprawdzony przepis na pyszne pączki, które przygotowała nasza kucharka Anna Matysiak. Bardzo miło poinformować nam, że Anna po długiej przerwie rozpoczęła ponownie publikowanie swoich przepisów na naszej stronie. Możecie je oczywiście znaleźć w dziale "Gotuj z nami", a jeśli macie własne, sprawdzone, wyjątkowe przepisy - śmiało! - przyślijcie je do nas. Pączki karnawałowe: 1 kg mąki typ 450, 1/2 szklanki cukru, 100 g drożdży, 1/2 l mleka, 2 cukry wanilinowe, 10 żółtek, 1/2 łyżeczki soli, 100 g masła, 50 ml spirytusu, 1 cytryna, 2 l oleju do smażenia, marmolada lub powidła. Sposób przygotowania: Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i ciepłego mleka sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości. Masło rozpuścić. Cytrynę umyć i wyparzyć, a następnie zetrzeć z niej skórkę na drobniutkiej tarce i wycisnąć sok. Do podwójnie przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, sól i dokładnie wyrobić ciasto ok 15 min. Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło i skórkę oraz sok z cytryny- ciasto wyrabiać jeszcze ok 8 min. Na koniec dodać alkohol i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odstawało od dłoni. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 min do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta oddzielać niewielkie porcje ciasta, nadziewać ulubioną marmoladą lub powidłami i układać sklejaną stroną na ściereczce lnianej do wyrośnięcia. Gdy pączek podwoi swoją wielkość, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowo-złoty kolor. Ps. Pączki do tłuszczu wkładamy wyrośniętą stroną, w tym czasie strona od ściereczki ma czas na wyrośnięcie. Pączki z tłuszczu wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Przestudzone pączki pudrujemy lub lukrujemy. Smacznego!
|
Komentarze