Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 7 października 2024 imieniny: Mirella, Marek, Sergiusz | 1939 - po bitwie kockiej do Radzynia zaczęły wchodzić pierwsze niemieckie oddziały zwiadowcze

Reklama

Keks świąteczny

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:16

Składniki:

  • 250 g margaryny (do ciasta)
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
  • olejek migdałowy
  • szczypta soli
  • 50 g margaryny do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:

Utrzyj margarynę ze zwykłym cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodaj jajka. Następnie wlej olejek i śmietanę i dobrze wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bakalie. Znów wymieszaj.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej ciasto. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 - 190°.  Piecz przez ok. 1 godzinę

 

Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.