Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 7 października 2024 imieniny: Mirella, Marek, Sergiusz | 1939 - po bitwie kockiej do Radzynia zaczęły wchodzić pierwsze niemieckie oddziały zwiadowcze

Reklama

KUKUŁKA

Anna Kowalczyk   
sobota, 15 stycznia 2011 01:00

Kukułka1. Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj

2. Upiec jasny biszkopt z 3 jaj

3. Masa czekoladowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/3 szklanki cukru, 3 czekolady gorzkie, 3 łyżki wody- wszystko na wolnym ogniu rozpuścić i po zdjęciu z ognia dodać 1/3 szklanki wódki, wszystko połączyć i odstawić do przestygnięcia.

4. Masa śmietanowa: 1 l śmietanki 30%, 4 opakowania śmietan fix, 1 łyżka cukru pudru- wszystko ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodać 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody (dodajemy gdy żelatyna jest już zimna i delikatnie zaczyna tężeć) dokładnie miksujemy.

Przekładanie ciasta: Ciemny biszkopt przekroić na 2 placki. Na pierwszy położyć połowę masy śmietanowej,na tę masę położyć jasny biszkopt i polać dokładnie zimną masą czekoladową (masa powinna wsiąknąć w biszkopt), następnie wyłożyć drugą część masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. Polać polewą.

Smacznego :)

 

Komentarze  

 
#1 apetycznekasia 2011-01-17 19:24
cisto pyszne
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.