SKŁADNIKI
2 GOLONKI (waga ok. 80 dag) SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK, JARZYNKA, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY 0,5L MOCNEGO PIWA, NAJLEPIEJ PERŁY OLEJ, 8-10 GOŹDZIKÓW, ZIOŁA PROWANSALSKIE WYKONANIE Golonki wkładamy na całą noc w zalewę składającą się z 2 łyżek soli, 6 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 4 ząbków czosnku i 3 szklanek wody i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie z zalewy wyjmujemy golonki i wszystkie przyprawy tj. liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i przekładamy do garnka zalewając wodą. Gotujemy ok. 2 godz. na wolnym ogniu pod przykryciem. Zostawiamy do wystygnięcia w garnku i wywarze, w którym się gotowały. Zimne golonki osuszamy na durszlaku lub ręcznikiem papierowym i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto-brunatny kolor z każdej strony. Obsmażone golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy piwem, posypujemy ziołami prowansalskimi, goździkami, pieprzem, jarzynką i pieczemy ok. 40 min w temp 180 st. C.
|