Anna Kowalczyk | piątek, 06 marca 2009 12:42 | SKŁADNIKI 4 UGOTOWANE BURAKI 5 UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW 4 JAJA UGOTOWANE NA TWARDO 3, 4 FILETY ŚLEDZIOWE 1 SŁOICZEK GRZYBKÓW MARYNOWANYCH 2 CEBULKI POKROJONE W KOSTKE 1 SŁOICZEK MAJONEZU SÓL, PIEPRZ
WYKONANIE Buraki i ziemniaki ścieramy na tarce o grubuch oczkach, śledzia kroimy w kostke, jaja w plastry. W salaterce układamy kolejno buraki, filety śledziowe, ziemniaki, jaja, cebulke, grzybki i każdą warstwe przekładamy majomezem i przyprawiamy do smaku. Z porcji powinno nam wyjść 2 salaterki mniejsze sałatki lub 1 duża. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. | |
Anna Kowalczyk | piątek, 13 lutego 2009 13:21 | CIASTO 3 SZKL MĄKI 1 MARGARYNA 2 ŻÓŁTKA 1/2 SZKL. CUKRU PUDRU 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 4 części, cienko rozwałkować na blaszkę i upiec a złoty kolor. Trzeba uważać bo placki są bardzo kruche.
MASA 1/2 L MLEKA 1/2 SZKL CUKRU 1 DUŻY BUDYŃ ŚMIETANKOWY 1 MARGARYNA KASIA 2 SZKL ORZESZKÓW ZIEMNYCH NIESOLONYCH 3/4 SZKL KAWY CAPPUCCINO ORZECHOWEJ 2 ŁYŻKI ŻELATYNY Z mleka, cukru i budyniu i kawy cappuccino gotujemy masę, studzimy ją i rozkręcamy z margaryną. Następnie dodajemy zmielone orzeszki i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody, wszystko razem miksujemy. Gotową masą przekładamy placki , na koniec polewamy polewą i posypujemy orzeszkami. Ciasto w smaku przypomina chałwę.
| Inka | środa, 04 lutego 2009 00:00 | SKŁADNIKI 2 litry wody, porcja rosołowa (2 kostki rosołowe), 1/2 kg mięsa mielonego, 1 średnia cebula, 1/2 kg pieczarek, 10 dkg żółtego sera, 1 marchew, 1 pietruszka, mała śmietana do zupy, 2 duże serki topione o smaku pieczarkowym lub śmietankowym, koper zielony, łyżka mąki, kucharek, 3 szt. ziela angielskiego,2 szt. liści laurowych, sól, pieprz. WYKONANIE Ugotować rosół z porcji rosołowej lub kostek z zielem angielskim, liściem laurowym. Marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, następnie do cebuli włożyć mięso mielone i razem wszystko podsmażyć. Pieczarki opłukać i pokroić w talarki. Do garnka z rosołem wrzucić pozostałe produkty: marchew, pietruszkę, pieczarki, usmażone mięso z cebulą, i chwilę gotować. Serki topione pokroić na małe kawałki. Połączyć je ze śmietaną i wymieszać. Żółty ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Serki ze śmietaną dodać do zupy oraz żółty ser. Doprawić do smaku kucharkiem, solą, pieprzem. Zagęścić zupę resztką śmietany z mąka. Na talerzu posypac koprem. | Anna Kowalczyk | piątek, 30 stycznia 2009 09:06 | SKŁADNIKI NA PLACKI: 0,5 kg mąki 1 margaryna 4 jaja 1 szkl. cukru 1 łyżka sody 2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki miodu Wszystko razem zagniatamy, dzielimy na 5-6 części i pieczemy cienkie placki na złoty kolor( w tortownicy lub prodiżu). | Anna Kowalczyk | sobota, 24 stycznia 2009 11:56 | SKŁADNIKI
2 PIERSI KURCZAKA SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE (OK. 1/3 SŁOICZKA) 3-4 ZĄBKI CZOSNKU PIEPRZ, SÓL, OLIWA, PRZYPRAWA DO KURCZAKA 1 SZKL. BULIONU DROBIOWEGO SOS SEROWY 1/4 KOSTKI MASŁA 1 CZUBATA ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ 1/2 KOSTKI BULIONU WARZYWNEGO ROZPUSZCZONEGO W 1/3 SZKL. GORĄCEJ WODY | Anna Kowalczyk | piątek, 09 stycznia 2009 00:00 | SKŁADNIKI 70 DKG PIERSI Z KURCZAKA I 1 PORCJA ROSOŁOWA 40 DKG BOCZKU WĘDZONEGO KISZONE OGÓRKI KONCENTRAT POMIDOROW, 1 PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO CEBULKA ŚMIETANKA SÓL PAPRYKA OSTRA I SŁODKA VEGETA, MAKA, MASLO WYKONANIE | Anna Kowalczyk | piątek, 02 stycznia 2009 00:00 | CIASTO
10 JAJ (9 ŻÓŁTEK I 1 CAŁE) 3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 ŁYŻKA MASŁA ½ KG MĄKI
Zagnieść ciasto, mąki ma być tyle, żeby ciasto było jak na pierogi. Ciasto ubijać wałkiem ok. 20 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Upiec 12 - 15 placków. Ciasto podzielić na porcje przed przykryciem ściereczką. Każdą część rozwałkować cienko na małe placki, wielkości spodu od tortownicy. | Ania | piątek, 12 grudnia 2008 00:00 | SKŁADNIKI 4 MNIEJSZE UDKA Z KURCZAKA, GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW (OK.2 DAG), POR, CEBULA, 2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO, SKÓRKA OTARTA Z POŁOWY CYTRYNY, 4 ŁYŻKI OLEJU, ŁYŻKA MĄKI, 1/3 SZKLANKI ŚMIETANY, SÓL, PIEPRZ, PÓŁ PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI,
WYKONANIE | Ania | piątek, 12 grudnia 2008 00:00 | SKŁADNIKI 1/2 KG KRÓWEK (MIĘKKICH I CIĄGNĄCYCH) 1/2 KOSTKI MARGARYNY "KASIA" 3 ŁYŻKI KAKAO 1/2 SZKL. MLEKA W PROSZKU 12-15 DAG RYŻU PREPAROWANEGO | Ania | piątek, 12 grudnia 2008 00:00 | SKŁADNIKI CIASTO BISZKOPTOWE 1,5 SZKLANKI MĄKI 1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU 8 JAJEK ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
POLEWA 1 KOSTKA MARGARYNY "KASIA" 1,5 SZKLANKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 3 ŁYŻKI KAKAO 5 ŁYŻEK WODY 30-40 DAG WIÓRKÓW KOKOSOWYCH PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWE Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę. | |
|