Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 29 marca 2024 imieniny: Wiktoryny, Eustachego | Jutro zmiana czasu na letni

Reklama

Gotuj z Anią

Buraczki pod pierzynką

Anna Kowalczyk   
piątek, 06 marca 2009 12:42

SKŁADNIKI

4 UGOTOWANE BURAKI
5 UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW
4 JAJA UGOTOWANE NA TWARDO
3, 4 FILETY ŚLEDZIOWE
1 SŁOICZEK GRZYBKÓW MARYNOWANYCH
2 CEBULKI POKROJONE W KOSTKE
1 SŁOICZEK MAJONEZU
SÓL, PIEPRZ

WYKONANIE

Buraki i ziemniaki ścieramy na tarce o grubuch oczkach, śledzia kroimy w kostke, jaja w plastry. W salaterce układamy kolejno buraki, filety śledziowe, ziemniaki, jaja, cebulke, grzybki i każdą warstwe przekładamy majomezem i przyprawiamy do smaku. Z porcji powinno nam wyjść 2 salaterki mniejsze sałatki lub 1 duża. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

Krajanka orzechowa

Anna Kowalczyk   
piątek, 13 lutego 2009 13:21

CIASTO

3 SZKL MĄKI
1 MARGARYNA
2 ŻÓŁTKA
1/2 SZKL. CUKRU PUDRU
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA


Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 4 części, cienko rozwałkować na blaszkę i upiec a złoty kolor. Trzeba uważać bo placki są bardzo kruche.

 

MASA

1/2 L MLEKA
1/2 SZKL CUKRU
1 DUŻY BUDYŃ ŚMIETANKOWY
1 MARGARYNA KASIA
2 SZKL ORZESZKÓW ZIEMNYCH NIESOLONYCH
3/4 SZKL KAWY CAPPUCCINO ORZECHOWEJ
2 ŁYŻKI ŻELATYNY


Z mleka, cukru i budyniu i kawy cappuccino gotujemy masę, studzimy ją i rozkręcamy z margaryną. Następnie dodajemy zmielone orzeszki i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody, wszystko razem miksujemy.
Gotową masą przekładamy placki , na koniec polewamy polewą i posypujemy orzeszkami. Ciasto w smaku przypomina chałwę.

 

Zupa kalifornijska

Inka   
środa, 04 lutego 2009 00:00

SKŁADNIKI

2 litry wody, porcja rosołowa (2 kostki rosołowe), 1/2 kg mięsa mielonego, 1 średnia cebula, 1/2 kg pieczarek, 10 dkg żółtego sera,  1 marchew, 1 pietruszka, mała śmietana do zupy, 2 duże serki topione o smaku pieczarkowym lub śmietankowym, koper zielony, łyżka mąki, kucharek, 3 szt. ziela angielskiego,2 szt. liści laurowych, sól, pieprz.

 

WYKONANIE

Ugotować rosół z porcji rosołowej lub kostek z zielem angielskim, liściem laurowym. Marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, następnie do cebuli  włożyć mięso mielone i razem wszystko podsmażyć. Pieczarki opłukać i pokroić w talarki. Do garnka z rosołem wrzucić pozostałe produkty: marchew, pietruszkę, pieczarki, usmażone mięso z cebulą, i chwilę gotować. Serki topione pokroić na małe kawałki. Połączyć je ze śmietaną i wymieszać. Żółty ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Serki ze śmietaną dodać do zupy oraz żółty ser. Doprawić do smaku kucharkiem, solą, pieprzem. Zagęścić zupę resztką śmietany z mąka. Na talerzu posypac koprem.

 

 

Tort miodowo - orzechowy

Anna Kowalczyk   
piątek, 30 stycznia 2009 09:06

SKŁADNIKI NA PLACKI:

0,5 kg mąki
1 margaryna
4 jaja
1 szkl. cukru
1 łyżka sody
2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki miodu

Wszystko razem zagniatamy, dzielimy na 5-6 części i pieczemy cienkie placki na złoty kolor( w tortownicy lub prodiżu).

 

Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie serowym

Anna Kowalczyk   
sobota, 24 stycznia 2009 11:56

kurczak_sos_serowySKŁADNIKI

2 PIERSI KURCZAKA
SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE (OK. 1/3 SŁOICZKA)
3-4 ZĄBKI CZOSNKU
PIEPRZ, SÓL, OLIWA, PRZYPRAWA DO KURCZAKA
1 SZKL. BULIONU DROBIOWEGO

 

SOS SEROWY

1/4 KOSTKI MASŁA
1 CZUBATA ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
1/2 KOSTKI BULIONU WARZYWNEGO ROZPUSZCZONEGO W 1/3 SZKL. GORĄCEJ WODY

 

Forszmak

Anna Kowalczyk   
piątek, 09 stycznia 2009 00:00
SKŁADNIKI

 

70 DKG PIERSI Z KURCZAKA I 1 PORCJA ROSOŁOWA
40 DKG BOCZKU WĘDZONEGO
KISZONE OGÓRKI
KONCENTRAT POMIDOROW,
1 PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO
CEBULKA
ŚMIETANKA
SÓL
PAPRYKA OSTRA I SŁODKA
VEGETA, MAKA, MASLO

 

WYKONANIE

 

Tort żydowski

Anna Kowalczyk   
piątek, 02 stycznia 2009 00:00

tort_zydowskiCIASTO

10 JAJ (9 ŻÓŁTEK I 1 CAŁE)
3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
1 CUKIER WANILIOWY
1 ŁYŻKA MASŁA 
½ KG MĄKI

Zagnieść ciasto, mąki ma być tyle, żeby ciasto było jak na pierogi. Ciasto ubijać wałkiem ok. 20 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Upiec 12 - 15 placków. Ciasto podzielić na porcje przed przykryciem ściereczką. Każdą część rozwałkować cienko na małe placki, wielkości spodu od tortownicy.

 

Udka z kurczaka z grzybkami

Ania   
piątek, 12 grudnia 2008 00:00

SKŁADNIKI

 

4 MNIEJSZE UDKA Z KURCZAKA,
GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW (OK.2 DAG),
POR, CEBULA,
2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO,
SKÓRKA OTARTA Z POŁOWY CYTRYNY,
4 ŁYŻKI OLEJU,
ŁYŻKA MĄKI,
1/3 SZKLANKI ŚMIETANY,
SÓL, PIEPRZ,
PÓŁ PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI,

WYKONANIE

 

Szyszki

Ania   
piątek, 12 grudnia 2008 00:00

SKŁADNIKI

 

1/2 KG KRÓWEK (MIĘKKICH I CIĄGNĄCYCH)
1/2 KOSTKI MARGARYNY "KASIA"
3 ŁYŻKI KAKAO
1/2 SZKL. MLEKA W PROSZKU
12-15 DAG RYŻU PREPAROWANEGO

 

Kokosanki

Ania   
piątek, 12 grudnia 2008 00:00

SKŁADNIKI

 

CIASTO BISZKOPTOWE

1,5 SZKLANKI MĄKI
1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU
8 JAJEK
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA  

POLEWA

1 KOSTKA MARGARYNY "KASIA"
1,5 SZKLANKI CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
3 ŁYŻKI KAKAO
5 ŁYŻEK WODY
30-40 DAG WIÓRKÓW KOKOSOWYCH

 

PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWE

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać.  Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 6 z 8