
Komentarze
- Radzyń wybiera się na Wielki Marsz do stolicy
Główne hasło opozycji - odsunąć PIS od władzy - koryto z powrotem musi być nasze,reszta się nie licz...
- Andrzej K. - Nigdy nie wolno nam zapomnieć o męstwie i postawie...
To na cmentarzu Panu się nie przedstawili z imienia i nazwiska?
- Andrzej K. - Nigdy nie wolno nam zapomnieć o męstwie i postawie...
Anonimowi, proszę Pana - jak zwykle.
- akotyla - Radzyń wybiera się na Wielki Marsz do stolicy
www.youtube.com/.../ (https://www.youtube.com/watch?v=fLIBcA6nIlU&t=780s) a z kim chcesz przegonić t...
- pioter - Nigdy nie wolno nam zapomnieć o męstwie i postawie...
A przedstawiciele Gminy Wyznaniowej Żydowskiej to mają jakieś nazwiska,czy jak zwykle anonimowi?
- Andrzej K.
Udka z kurczaka z grzybkami |
Ania | |||
piątek, 12 grudnia 2008 01:00 | |||
SKŁADNIKI
4 MNIEJSZE UDKA Z KURCZAKA, Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody, zostawiamy na 2 godziny, lub noc. Grzybki suszone gotujemy około godziny. Odsączamy (wywar zachowujemy), kroimy drobno. W cienkie półtalarki skrawamy pora, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy pora i grzybki, zalewamy bulionem grzybowym w ilości ok. pół szklanki, dusimy do odparowania płynu (ok. 10 minut). Zestawiamy z palnika. Dodajemy starte na dużych oczkach jajka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, odsączamy. Delikatnie, ostrym nożem wykrawamy kości (staramy się by nie ponacinać skórki - kostki możemy zostawić na wywar do zupy). Nóżki napełniamy farszem. Spinamy wykałaczkami w kilku miejscach lub zszywamy nitką. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem (2 łyżki oleju, które nam zostały). Wkładamy nóżki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wlewamy ciepły (by naczynie nie pękło) bulion grzybowy, pieczemy jeszcze 30 - 40 minut. Udka przekładamy na talerz, usuwamy delikatnie nitki lub wykałaczki. Sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy go mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy do smaku skórką cytrynową, solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Łączymy z natką pietruszki. Udka podajemy z ziemniakami puree, ryżem luk kaszą gryczaną, polane sosem i z sezonową surówką. Dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.
|