
Komentarze
- Minister Tomasz Siemoniak odwiedzi Radzyń Podlaski
Cóż szkodzi obiecać, ciemny lud to kupi.
- Kamx - W Radzyniu Karol Nawrocki
i nie tylko w Europie (sic)
- kinga75 - W Radzyniu Karol Nawrocki
Kto by nie wygrał nadal wytyczne i ważne decyzjje będą zapadać poza granicami Polski. W Eurokołchozi...
- kinga75 - W Radzyniu Karol Nawrocki
Prawdopodobnie ulegasz ułudzie wykreowanej przez polskojęzyczne, aczkolwiek obce tabloidy. Każde zło...
- zimny - W Radzyniu Karol Nawrocki
Nie ma co sie dziwic ze starsi ludzie glosuja ciagle na Pis i Po dlatego w Polsce mamy co mamy...zlo...
- radzyniak26
Udka z kurczaka z grzybkami |
Ania | |||
piątek, 12 grudnia 2008 01:00 | |||
SKŁADNIKI
4 MNIEJSZE UDKA Z KURCZAKA, Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody, zostawiamy na 2 godziny, lub noc. Grzybki suszone gotujemy około godziny. Odsączamy (wywar zachowujemy), kroimy drobno. W cienkie półtalarki skrawamy pora, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy pora i grzybki, zalewamy bulionem grzybowym w ilości ok. pół szklanki, dusimy do odparowania płynu (ok. 10 minut). Zestawiamy z palnika. Dodajemy starte na dużych oczkach jajka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, odsączamy. Delikatnie, ostrym nożem wykrawamy kości (staramy się by nie ponacinać skórki - kostki możemy zostawić na wywar do zupy). Nóżki napełniamy farszem. Spinamy wykałaczkami w kilku miejscach lub zszywamy nitką. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem (2 łyżki oleju, które nam zostały). Wkładamy nóżki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wlewamy ciepły (by naczynie nie pękło) bulion grzybowy, pieczemy jeszcze 30 - 40 minut. Udka przekładamy na talerz, usuwamy delikatnie nitki lub wykałaczki. Sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy go mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy do smaku skórką cytrynową, solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Łączymy z natką pietruszki. Udka podajemy z ziemniakami puree, ryżem luk kaszą gryczaną, polane sosem i z sezonową surówką. Dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.
|