Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 26 grudnia 2024 imieniny: Dionizy, Szczepan

Reklama

Udka z kurczaka z grzybkami

Ania   
piątek, 12 grudnia 2008 01:00

SKŁADNIKI

 

4 MNIEJSZE UDKA Z KURCZAKA,
GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW (OK.2 DAG),
POR, CEBULA,
2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO,
SKÓRKA OTARTA Z POŁOWY CYTRYNY,
4 ŁYŻKI OLEJU,
ŁYŻKA MĄKI,
1/3 SZKLANKI ŚMIETANY,
SÓL, PIEPRZ,
PÓŁ PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI,

WYKONANIE

Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody, zostawiamy na 2 godziny, lub noc. Grzybki suszone gotujemy około godziny. Odsączamy (wywar zachowujemy), kroimy drobno. W cienkie półtalarki skrawamy pora, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy pora i grzybki, zalewamy bulionem grzybowym w ilości ok. pół szklanki, dusimy do odparowania płynu (ok. 10 minut). Zestawiamy z palnika. Dodajemy starte na dużych oczkach jajka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, odsączamy. Delikatnie, ostrym nożem wykrawamy kości (staramy się by nie ponacinać skórki - kostki możemy zostawić na wywar do zupy). Nóżki napełniamy farszem. Spinamy wykałaczkami w kilku miejscach lub zszywamy nitką. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem (2 łyżki oleju, które nam zostały). Wkładamy nóżki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wlewamy ciepły (by naczynie nie pękło) bulion grzybowy, pieczemy jeszcze 30 - 40 minut. Udka przekładamy na talerz, usuwamy delikatnie nitki lub wykałaczki. Sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy go mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy do smaku skórką cytrynową, solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Łączymy z natką pietruszki. Udka podajemy z ziemniakami puree, ryżem luk kaszą gryczaną, polane sosem i z sezonową surówką. Dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.