Komentarze
- Co z tymi śmieciami?
A może tak wzorem innych miast frakcje tekstylną odbierać 3-4 razy w roku .Kto będzie jechał z kilko...
- 1410 - Co z tymi śmieciami?
Możesz poszukać artykułu z 2012 roku jak tłumaczono dlaczego Ekolider z Garwolina jest 3x tańszy od ...
- Kamx - Co z tymi śmieciami?
Facet prosi, zgniatajcie, myślcie żeby śmieci było mniej, a tu? Jak zawsze. Na przekór. Bo jak to? K...
- paznokieć - Co z tymi śmieciami?
zimny, Burmiś właśnie puścił oczko do palących w piecach aby utylizowali co nieco. Jak kto nie ma pi...
- pioter - Co z tymi śmieciami?
cytuję - Prosimy o ograniczenie ilości „produkowanych” śmieci. No i proste. Nie kupuj. Nie żryj. Nie...
- zimny
Udka z kurczaka z grzybkami |
Ania | |||
piątek, 12 grudnia 2008 00:00 | |||
SKŁADNIKI
4 MNIEJSZE UDKA Z KURCZAKA, Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody, zostawiamy na 2 godziny, lub noc. Grzybki suszone gotujemy około godziny. Odsączamy (wywar zachowujemy), kroimy drobno. W cienkie półtalarki skrawamy pora, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy pora i grzybki, zalewamy bulionem grzybowym w ilości ok. pół szklanki, dusimy do odparowania płynu (ok. 10 minut). Zestawiamy z palnika. Dodajemy starte na dużych oczkach jajka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, odsączamy. Delikatnie, ostrym nożem wykrawamy kości (staramy się by nie ponacinać skórki - kostki możemy zostawić na wywar do zupy). Nóżki napełniamy farszem. Spinamy wykałaczkami w kilku miejscach lub zszywamy nitką. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem (2 łyżki oleju, które nam zostały). Wkładamy nóżki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wlewamy ciepły (by naczynie nie pękło) bulion grzybowy, pieczemy jeszcze 30 - 40 minut. Udka przekładamy na talerz, usuwamy delikatnie nitki lub wykałaczki. Sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy go mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy do smaku skórką cytrynową, solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Łączymy z natką pietruszki. Udka podajemy z ziemniakami puree, ryżem luk kaszą gryczaną, polane sosem i z sezonową surówką. Dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.
|