Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 kwietnia 2024 imieniny: Agnieszki, Czesława

Reklama

Rozkład jazdy autobusówOgłoszeniaImprezy i wydarzeniaCeny paliw

Tort żydowski

Anna Kowalczyk   
piątek, 02 stycznia 2009 01:00

tort_zydowskiCIASTO

10 JAJ (9 ŻÓŁTEK I 1 CAŁE)
3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
1 CUKIER WANILIOWY
1 ŁYŻKA MASŁA 
½ KG MĄKI

Zagnieść ciasto, mąki ma być tyle, żeby ciasto było jak na pierogi. Ciasto ubijać wałkiem ok. 20 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Upiec 12 - 15 placków. Ciasto podzielić na porcje przed przykryciem ściereczką. Każdą część rozwałkować cienko na małe placki, wielkości spodu od tortownicy.

Każdy placek piec 7 - 10 min. w 180 st. Po upieczeniu placki zawinąć w folie i pozostawić na 5 do 7 dni w suchym miejscu.

 

 

MASA

6 JAJ
1 SZKL CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
2 KOSTKI MASŁA
2 MARGARYNY KASIA
3 ŁYŻKI KAKAO
2 CZEKOLADY GORZKIE
KIELISZEK SPIRYTUSU

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze, dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao i spirytus dokładnie połączyć. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodać po łyżce masy jajecznej. Do masy można dodać posiekane orzechy włoskie. Każdy placek przekładać masą dokładnie przyciskając, placki łamią się i razem z masą tworzą jedna całość.
Tort odstawić na ok 2 dni, żeby placki zmiękły.