Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 5 grudnia 2022 imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Tort miodowo - orzechowy

Anna Kowalczyk   
piątek, 30 stycznia 2009 09:06

SKŁADNIKI NA PLACKI:

0,5 kg mąki
1 margaryna
4 jaja
1 szkl. cukru
1 łyżka sody
2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki miodu

Wszystko razem zagniatamy, dzielimy na 5-6 części i pieczemy cienkie placki na złoty kolor( w tortownicy lub prodiżu).


MASA:

 

6 jaj
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 kostki masła 2 margaryny KASIA 4 łyżki kakao 2 czekolady gorzkie 
kieliszek spirytusu

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze, dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao i spirytus dokładnie połączyć. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodać po łyżce masy jajecznej. 

PONCZ:

8 łyżek kawy mielonej zalać 1 litrem wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Następnie kawę przecedzić przez gazę dodać 2 łyżki cukru, 100 ml spirytusu i sok z połowy cytryny.

Upieczone placki dokładnie ponczować (na 1 placek ok 3/4 szkl. ponczu) i przekładać masą. Masy należy zostawić a obłożenie boków tortu i dekorację.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.