CIASTO BAKALIOWE
12 BIAŁEK 1 SZKLANKA CUKRU 6 ŻÓŁTEK 20 DAG POKROJONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH 10 DAG RODZYNEK 10 DAG KOKOSU 2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA BRZOSKWINIOWA
PUSZKA BRZOSKWIŃ 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE 1 ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ 6 ŻÓŁTEK ? SZKLANKI WODY 30 DAG MASŁA
PONCZ
2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ 2 ŁYŻKI SPIRYTUSU
PONADTO
OK. 3 OPAKOWANIA CIASTEK "DELICJE" 2 GALARETKI POMARAŃCZOWE
WYKONANIE
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką, lub wyłożonych papierem do pieczenia prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 °C. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą) zagotować. Budynie, mąkę pszenną i żółtka rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 2 części. Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu, następnie nasączone ponczem "Delicje" (kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie dodać spirytus, wymieszać i łyżeczką polewać spody "Delicji"). Na "Delicje" wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Na placek ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
|