Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 kwietnia 2024 imieniny: Agnieszki, Czesława

Reklama

Kora orzechowa

CIASTO BAKALIOWE

12 BIAŁEK 
1 SZKLANKA CUKRU 
6 ŻÓŁTEK 
20 DAG POKROJONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH 
10 DAG RODZYNEK 
10 DAG KOKOSU 
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA


MASA BRZOSKWINIOWA

PUSZKA BRZOSKWIŃ 
2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE 
1 ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ 
6 ŻÓŁTEK 
? SZKLANKI WODY 
30 DAG MASŁA


PONCZ

2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ 
2 ŁYŻKI SPIRYTUSU


PONADTO

OK. 3 OPAKOWANIA CIASTEK "DELICJE" 
2 GALARETKI POMARAŃCZOWE


WYKONANIE

Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką, lub wyłożonych papierem do pieczenia prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 °C. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą) zagotować. Budynie, mąkę pszenną i żółtka rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 2 części. Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu, następnie nasączone ponczem "Delicje" (kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie dodać spirytus, wymieszać i łyżeczką polewać spody "Delicji"). Na "Delicje" wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Na placek ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.