SKŁADNIKI
15 DAG MASŁA 15 DAG CUKRU - PUDRU 15 DAG CUKRU KRYSZTAŁU 9 JAJEK 30 DAG MAKU 9 CZUBATYCH ŁYŻEK KASZY MANNY 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 60 DAG JABŁEK BAKALIE: RODZYNKI, ORZECHY, MIGDAŁY, SKÓRKA POMARAŃCZOWA, DAKTYLE (RAZEM 20-25 DAG) WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać
na przemian wszystkie składniki wymienione powyżej tzn. żółtka, suchy mak przemielony w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę z cukrem kryształem i delikatnie wymieszać z jabłkami, które uprzednio należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 60 minut.
|