Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 21 listopada 2024 imieniny: Albert, Janusz, Konrad

Reklama

Makowiec japoński

SKŁADNIKI

15 DAG MASŁA 
15 DAG CUKRU - PUDRU 
15 DAG CUKRU KRYSZTAŁU
9 JAJEK 
30 DAG MAKU 
9 CZUBATYCH ŁYŻEK KASZY MANNY 
2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 
60 DAG JABŁEK 
BAKALIE: RODZYNKI, ORZECHY, MIGDAŁY, SKÓRKA POMARAŃCZOWA, DAKTYLE (RAZEM 20-25 DAG)


WYKONANIE

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian wszystkie składniki wymienione powyżej tzn. żółtka, suchy mak przemielony w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę z cukrem kryształem i delikatnie wymieszać z jabłkami, które uprzednio należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 60 minut.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.