SKŁADNIKI
  15 DAG MASŁA  15 DAG CUKRU - PUDRU  15 DAG CUKRU KRYSZTAŁU 9 JAJEK  30 DAG MAKU  9 CZUBATYCH ŁYŻEK KASZY MANNY  2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA  60 DAG JABŁEK  BAKALIE: RODZYNKI, ORZECHY, MIGDAŁY, SKÓRKA POMARAŃCZOWA, DAKTYLE (RAZEM 20-25 DAG)  WYKONANIE
  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać
na przemian wszystkie składniki wymienione powyżej tzn. żółtka, suchy mak przemielony w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę z cukrem kryształem i delikatnie wymieszać z jabłkami, które uprzednio należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 60 minut.
  |