SKŁADNIKI
3 SZKL. MĄKI 1 MARGARYNA KASIA 1 SZKL. ŚMIETANY 18%
Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godz. do chłodziarki. Następnie cienko rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem zewnętrzną stronę foremki na babeczki, taką samą foremką wykrawamy spód grzybka i robimy na środku otwór np.: od buteleczki po aromacie. Nóżki wykonujemy z cieniutko rozwałkowanego ciasta, wykrawamy z niego prostokąt o wymiarach 1,5 cm x 3 cm, delikatnie smarujemy powidłami ze śliwek i zwijamy w rulonik. Jedną końcówkę nóżki zanurzamy delikatnie w białku a następnie oprószamy makiem. Tak przygotowane części grzybków pieczemy na złoty kolor w temp. 190st. C ok. 15 min. MASA
1/2 L MLEKA 1 BUDYŃ WANILIOWY NA 3/4 L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 1 ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILINOWY 2/3 KOSTKI MARG. KASIA 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (1,5 szkl.), następnie dodać zawiesinę przygotowaną z żółtek, mąki pszennej, budyniu i pozostałego mleka. Gotować na wolniutkim ogniu ok. 7 min, cały czas intensywnie mieszając. Tak przygotowany i wystudzony budyń dodajemy po łyżce do rozkręconej margaryny. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
SKŁADANIE GRZYBKÓW
Do wewnętrznej strony foremki z ciasta nakładamy łyżkę masy budyniowej, następnie przykrywamy spodem i wkładamy nóżkę grzybka. Po złożeniu grzybków kapelusze polewamy polewą czekoladową.
|