CIASTO PÓŁKRUCHE
3 SZKL. MĄKI 1 MARGARYNA "KASIA"" 1/3 KOSTKI SMALCU 4 ŻÓŁTKA 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 1 ŁYŻKA ŚMIETANY 18% 1/2 SZKL. CUKRU PUDRU 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
Wszystkie składniki łączymy (najlepszym sposobem na połączenie składników, jest tłuczek do ziemniaków), następnie dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3) i odstawiamy na 2 godz. do chłodziarki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i zapiekamy na złoty kolor, studzimy. MASA SEROWA
1/2 KOSTKI MARGARYNY "KASIA" 1/2 SZKL. CUKRU PUDRU 10 ŻÓŁTEK 1 KG TWAROGU 1 SZKL. MLEKA 1 SERNIX 4 ŁYŻKI KASZY MANNEJ 14 BIAŁEK 1 SZKL. CUKRU KRYSZTAŁU 2 OP. CUKRU WANILINOWEGO
Margarynę, cukier puder i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce 2-krotnie przekręconego twarogu. Do masy twarogowej dodajemy następnie mleko, sernix i kasze manną, ucieramy wszystko razem ok. 5 min. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym (w pianie nie powinno wyczuwać się kryształków cukru), tak ubitą pianę delikatnie łączymy drewnianą łyżką z masą serowa. Gotową masę wykładamy na podpieczony blat ciasta kruchego, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą cześć ciasta i pieczemy. Piec należy w temp. 170 stopni, ok. 70 min.
|