Zbigniew Smółko | poniedziałek, 14 lutego 2011 01:00 | Guy de Maupassant, zapytywany dlaczego w ogóle para się pisarstwem, odpowiadał bez skrępowania: piszę po to, by podobać się damom. Żeby skutecznie za pomocą literek uwodzić, trzeba jednak mieć talent co najmniej taki, jak miał autor „Historii pewnego życia". Tedy, chłopaki, powiadam wam: łatwiej zbałamucić gotując. Oczywiście można podjąć próby i uwodzić słowno-kulinarnie: niesłychanie skuteczne są frazy typu: „Kochanie, pozwól że pozmywam", „Zostaw, ja wyniosę śmieci", „Ostrożnie, bo sobie zepsujesz paznokcie!" Wbrew pozorom słynny punkt G nie znajduje się u kobiet na pasku karty kredytowej, ale w obszarach mózgu odpowiedzialnych za odbieranie werbalnych głasków. A żeby słodka kolacyjka płynnie przeszła w regenerujące śniadanie, warto odpowiednio dobrać menu. Zapraszam na przystawkę z awokado, szparagi, i sałatkę ze starannie dobranych owoców. | |
Zbigniew Smółko | wtorek, 25 stycznia 2011 19:35 | Najpierw zaproś kumpli na sobotę. Najlepiej trzech, bo świnia ma cztery nogi. Mecz do oglądania wybierz starannie. Umówiłem się z kolegą, bo kolega jest od tego, że wypada czasem spotkać się z nim… - nucisz za Waglewskim, bo już wiesz, że to będzie dobry wieczór, więc kuchnia też musi być dobrze dobrana. Dla facetów po prostu. 1. Golonki kup już w piątek. Bardziej duże niż średnie, chyba, że ci się do bagażnika Forda Ka nie zmieszczą, ale to wtedy i tak przepis nie dla ciebie. 2. Potrzebne będą: ziarna jałowca, pieprz ziołowy, sól, czosnek, cebula i piwo. Może nawet kilka. | Anna Kowalczyk | piątek, 21 stycznia 2011 11:43 | Składniki: 10 żółtek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka masła ok 60 dkg mąki 50 ml spirytusu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania | Zbigniew Smółko | wtorek, 18 stycznia 2011 00:00 | Jeżeli ma być miło Bo tego pewnie wszyscy chcą To jeśli mam być szczery A ja od dzisiaj chcę być szczery To trzeba... (Lech Janerka) ... odpocząć od polityki i zrobić coś pysznego do picia. Nalewkę farmaceutów na przykład. Jest ci bowiem ona zarazem słodka jak poseł Rębek i kwaskowata jak uśmiech burmistrza Kowalczyka a chitrości receptury by się Piekutowski nie powstydził. Tedy do dzieła! Potrzebować będziemy: kilograma cytryn, 60 dkg cukru, litra mleka i litra tęgiego spirytusu. Brzmi podejrzanie? Spoko, na pewno będzie dobrze. Cytryny obieramy ze skórki, usuwając z nich też albedo (to te białe). Kroimy w plasterki, oddzielamy pestki i wrzucamy do słoja. Dosypujemy cukier. Po czym wlewamy mleko – zwykłe, krowięce, najlepiej świeże, ale może być ze sklepu. A na koniec litr spirytusu. Jest to jedyna nalewka, do której używa się ćmagi o mocy 96%, we wszystkich innych normą jest paliwo o mocy ok. 60 ,,koników”. A teraz zrobi się paskudnie. | Anna Kowalczyk | sobota, 15 stycznia 2011 00:00 | 1. Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj 2. Upiec jasny biszkopt z 3 jaj 3. Masa czekoladowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/3 szklanki cukru, 3 czekolady gorzkie, 3 łyżki wody- wszystko na wolnym ogniu rozpuścić i po zdjęciu z ognia dodać 1/3 szklanki wódki, wszystko połączyć i odstawić do przestygnięcia. 4. Masa śmietanowa: 1 l śmietanki 30%, 4 opakowania śmietan fix, 1 łyżka cukru pudru- wszystko ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodać 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody (dodajemy gdy żelatyna jest już zimna i delikatnie zaczyna tężeć) dokładnie miksujemy. | Anna Kowalczyk | sobota, 04 grudnia 2010 00:00 | SKŁADNIKI: 1 wino półwytrawne (0,7 l) 3 łyżki miodu naturalnego 6 szt goździków 1 laska cynamonu 5 plastrów pomarańczy 1 łyżka cukru WYKONANIE Wszystkie składniki delikatnie, na bardzo małym ogniu ogrzać,(nie gotować) do momentu aż będzie gorące i podawać w glinianych dzbanuszkach. | Anna Kowalczyk | sobota, 04 grudnia 2010 00:00 | SKŁADNIKI: 1 op. pierożków tortellini 1 por 1 puszka ananasów 200g szynki 1 puszka kukurydzy 1 pęczek koperku majonez jogurt naturalny WYKONANIE: Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, por pokroić w kostkę i sparzyć gorącą wodą. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę,koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i jogurtem,doprawić do smaku. Jeśli ktoś lubi to do sałatki można dodać sos tzazyki. | Anna Kowalczyk | czwartek, 04 listopada 2010 23:00 | SKŁADNIKI: - 1 opakowanie biszkoptów - 2 duże jogurty naturalne - 4 jajka - 2/3 szklanki cukru - 2 budynie śmietankowe po 50g - 1/3 szkl oleju WYKONANIE: Żółtka utrzeć z częścią cukru, dodać jogurty, budynie, olej i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubite białka z drugą częścią cukru i bardzo delikatnie połączyć z masą. Na spód średniej tortownicy ułożyć biszkopty i delikatnie wyłożyć masę. Piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni Celcjusza. | Anna Kowalczyk | czwartek, 04 listopada 2010 23:00 | SKŁADNIKI: - 2 szkl mąki - 3 jajka - 1/2 słoiczka dżemu śliwkowego - 2/3 szkl cukru - 1 szkl mleka - 1/2 szkl oleju - cukier wanilinowy - po 1 łyżeczce sody, cynamonu, kakao WYKONANIE: Wszystkie składniki miksujemy około 5 minut, następnie zawartość wykładamy do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. | Anna Kowalczyk | czwartek, 04 listopada 2010 23:00 | SKŁADNIKI: - 5 ugotowanych żółtek - 1 szkl cukru pudru - 1 duże masło roślinne w kubku (500g) - ok. 1 kg mąki typ 450 WYKONANIE: Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Formować cienkie wałki i kroić w "kopytka", następnie piec na złoty kolor. Gorące "kopytka" obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z kakao. | |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>
|
Strona 3 z 8 |