SKŁADNIKI
3 SZKL. MĄKI 1 MARGARYNA KASIA 1 SZKL. ŚMIETANY 18%
Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godz. do chłodziarki. Następnie cienko rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem zewnętrzną stronę foremki na babeczki, taką samą foremką wykrawamy spód grzybka i robimy na środku otwór np.: od buteleczki po aromacie. Nóżki wykonujemy z cieniutko rozwałkowanego ciasta, wykrawamy z niego prostokąt o wymiarach 1,5 cm x 3 cm, delikatnie smarujemy powidłami ze śliwek i zwijamy w rulonik. Jedną końcówkę nóżki zanurzamy delikatnie w białku a następnie oprószamy makiem. Tak przygotowane części grzybków pieczemy na złoty kolor w temp. 190st. C ok. 15 min.
| |
CIASTO PÓŁKRUCHE
3 SZKL. MĄKI 1 MARGARYNA "KASIA"" 1/3 KOSTKI SMALCU 4 ŻÓŁTKA 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 1 ŁYŻKA ŚMIETANY 18% 1/2 SZKL. CUKRU PUDRU 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
Wszystkie składniki łączymy (najlepszym sposobem na połączenie składników, jest tłuczek do ziemniaków), następnie dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3) i odstawiamy na 2 godz. do chłodziarki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i zapiekamy na złoty kolor, studzimy.
| 1/2 KG MALIN BISZKOPT
5 JAJ 1/2 SZKLANKI CUKRU 1 SZKLANKA MĄKI 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 1 ŁYCZEŻKA OCTU
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do momentu , aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie dodać żółtka połączone z octem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Wykładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 30 min. BITA ŚMIETANA
1/2 LITRA ŚMIETANKI 30% 2 ŚMIETAN-FIX 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU 1 ŁYŻKA ŻELATYNY
Żelatynę rozpuścić w 1/5 szkl. wrzącej wody i odstawić aby ostygła. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, to wszystko dokładnie ubijamy (śmietanka powinna potroić swoją objętość). Do ubitej śmietanki dodajemy przestygniętą żelatynę i dokładnie miksujemy.
WYKONANIE CIASTA:
Zimny biszkopt należy przekroić na 2 równe krążki (krążki biszkoptowe można nasączyć ponczem wg uznania). Na biszkopt wykładamy połowę bitej śmietany i układamy dosyć gęsto maliny, wtykając je dosyć mocno w śmietanę. Przykrywamy to drugim krążkiem biszkoptowym, wykładamy drugą cześć ubitej śmietany i układamy maliny, ale w ten sposób, aby 2/3 wysokości maliny wystawała ponad śmietanę. Wierzchnią warstwę malin możemy delikatnie polać tężejącą czerwoną galaretką, wtedy maliny zachowają świeży i apetyczny wygląd na dłużej. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 24 godz.
| SKŁADNIKI
20 NIEDUŻYCH PIECZAREK 3 LISTKI LAUROWE KOPEREK 10 ZIAREN PIEPRZU 1 SZKLANKA OLEJU
CIASTO
1/2 SZKLANKI PIWA 2 JAJKA 25 DAG MĄKI 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA SÓL WYKONANIE
Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać masło, wymieszać. W garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty i koperek, gotować kilka minut, dodać grzyby i razem gotować jeszcze 5 minut. Grzyby wyjąć, obsuszyć. W rondlu rozgrzać olej, każdy grzyb moczyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Podawać na gorąco.
| SKŁADNIKI
1/2 KG PIERSI Z KURCZAKA 1 OPAKOWANIE WIÓREK KOKOSOWYCH 3 JAJKA 1 ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ 1 ŁYŻECZKA VEGETY 1-2 ŁYŻKI MLEKA OLEJ WYKONANIE
Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski i otaczamy w cieście przygotowanym z jaj, mąki wiórek kokosowych, mleka i Vegety. Porcje kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Szczypki najlepiej smakują z sosem czosnkowym przygotowanym wg receptury podanej przy SAŁATCE Z SOSEM CZOSNKOWYM.
| SKŁADNIKI
1 KG ZIEMNIAKÓW 2 JAJA 3 CEBULE O,1 KG SERA ŻÓŁTEGO 100 G PESTEK DYNI 2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ OLEJ SÓL, PIEPRZ, VEGETA WYKONANIE
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku przyprawami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Placki świetnie smakują z surówkami lub sosami.
| SKŁADNIKI
5 JAJEK 1 POR 15-20 DAG SZYNKI SELER W SŁOIKU (MAKARONIK) PUSZKA ANANSÓW 15 DAG SERA ŻÓŁTEGO PUSZKA KUKURYDZY MAJONEZ SÓL I PIEPRZ WYKONANIE
Jajka ugotować i pokroić w drobną kostką. Por pokroić w plasterki, sparzyć wrzącą wodą i wycisnąć. Szynkę pokroić w drobną kostką. Seler ze słoika wycisnąć, z kukurydzy odlać sok. Ananas i ser pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy to możemy dodać do sałatki rodzynki i posiekane orzechy włoskie.
| SKŁADNIKI
1 ŚREDNIA KAPUSTA PEKIŃSKA 1/2 PUSZKI KUKURYDZY 1/2 PUSZKI ANANASA 2 POMIDORY 150G SERA ŻÓŁTEGO 1 PIERŚ Z KURCZAKA
SOS
3 ŁYŻKI MAJONEZU 3 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO 3-5 ZĄBKÓW CZOSNKU SÓL WYKONANIE
Pierś z kurczaka lekko rozklepujemy, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy. Studzimy i zimną kroimy na nieduże kawałki. Kapustę pekińską siekamy, ser żółty, ananasa i pomidory obrane ze skóry kroimy w kostkę. W salaterce układamy sałatkę warstwowo tzn. kapusta pekińska, kurczak, ananas, ser żółty, pomidory, kukurydza i polewamy sosem czosnkowym. Sos należy przygotować w następujący sposób: majonez, jogurt i rozgnieciony czosnek dokładnie łączymy i doprawiamy delikatnie solą. Sałatka ładnie wygląda posypana posiekanym koperkiem.
| SKŁADNIKI
1 GŁÓWKA KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 SŁOIK OGÓRKÓW KONSERWOWYCH 1 PUSZKA KUKURYDZY 1 PODWÓJNY FILET Z KURCZAKA 4 CEBULE (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej) PRZYPRAWA GYROS MAJONEZ WYKONANIE
Na początek drobno kroimy w kostkę ogórki, cebulę i filety . Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku). Cebulkę delikatnie podsmażamy(szklimy) lub zalewamy wrzącą wodą na 1 min i odcedzamy na sito. Kapustę pekińską siekamy wedle uznania. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z majonezem. Sałatki nie trzeba doprawiać , ponieważ przyprawa nadaje odpowiedni smak sałatce.
| Ania | piątek, 28 listopada 2008 12:16 | 200G MIESZANKI SAŁAT 50G RODZYNEK 1/2 PUSZKI MANDARYNEK W SYROPIE 1/2 PUSZKI ANANASA 1/2 PUSZKI KUKURYDZY 1 PAPRYKA 10 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH 100G PIECZONEJ PIERSI Z KURCZAKA SOS
2 ŁYŻKI MAJONEZU 1 ŁYŻKA KETCHUPU ŁAGODNEGO 1/2 ŁYŻECZKI SOKU Z CYTRYNY 1 ŁYŻKA KONIAKU SÓL, CUKIER, PIEPRZ BIAŁY
WYKONANIE
Składniki sosu dokładnie łączymy i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Pozostałe składniki rozdrabniamy wg własnego uznania. Sałatkę możemy podawać jednoporcjowo (fotografia powyżej), lub wieloporcjowo w salaterce polaną obficie sosem. Podajemy z białym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
| |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>
|
Strona 7 z 8 |