SKŁADNIKI
20 NIEDUŻYCH PIECZAREK 3 LISTKI LAUROWE KOPEREK 10 ZIAREN PIEPRZU 1 SZKLANKA OLEJU
CIASTO
1/2 SZKLANKI PIWA 2 JAJKA 25 DAG MĄKI 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA SÓL WYKONANIE
Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać masło, wymieszać. W garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty i koperek, gotować kilka minut, dodać grzyby i razem gotować jeszcze 5 minut. Grzyby wyjąć, obsuszyć. W rondlu rozgrzać olej, każdy grzyb moczyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Podawać na gorąco.
|