Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 21 listopada 2024 imieniny: Albert, Janusz, Konrad

Reklama

Gotuj z Anią

Gruszki w cieście czekoladowym

inka   
piątek, 19 marca 2010 14:56

SKŁADNIKI:

15dkg masła

12,5dkg mąki

12,5dkg cukru

12,5dkg kakao

esencja waniliowa

gruszki w kompocie

 

WYKONANIE:

Gruszki wyjąć z kompotu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych produktów wykonać ciasto i zalać nim gruszki. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut.

 

Paprykowy indyk

inka   
piątek, 19 marca 2010 14:52

SKŁADNIKI:

0,5 kg filetów z indyka

2 średnie cebule

2 łyżki masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 szk. 30% śmietany

2 szk. wody

mąka pszenna

olej

1 łyżka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

1/2 łyżki soli morskiej

 

Ryba z curry

inka   
piątek, 19 marca 2010 14:42

SKŁADNIKI:

45dkg filetów rybnych (mintaj)

2 białka

3 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżeczki białego wina

1 duża cebula

1 puszka ananasów

1 puszka cząstek mandarynek

1/2 cytryny na sok

1 łyżeczka curry

olej do smażenia ryby, cukier, sól, pieprz czarny mielony do smaku

 

Kokosowe szaszłyki

Inka   
piątek, 11 grudnia 2009 14:38

1 ŁYŻKA PRZYPRAWA DO ZUP

2 FILETY Z KURCZAKA (400 G)

3 ŁYŻKI KECZUPU

2 ŁYŻKI OLEJU

1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY

1 ŁYŻKA MIODU

1 ŁYŻKA WIÓRKÓW KOKOSOWYCH

SÓL, PIEPRZ

 

Filety pokroić wzdłuż w cienkie paski, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Keczup połączyć z olejem, sokiem z cytryny i miodem. Paski mięsa włożyć do marynaty na około 3 godziny, następnie nadziewać dekoracyjnie na patyki. Smażyć przez około 10 minut, smarując marynatą. Przed końcem pieczenia posypać wiórkami kokosowymi. Podawać z sosem majonezowym.

Przepis na 4 porcje. Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 199 kcal

 

Rosół z mięsnymi kluseczkami

Inka   
piątek, 11 grudnia 2009 14:31

ROSÓŁ

2 KOSTKI ROSOŁU KRÓLEWSKIEGO WINIARY
JARZYNKA PRZYPRAWA DO ZUP
KAWAŁEK MARCHEWKI
KAWAŁEK PORA
2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO

Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do rosołu. Kluseczki formować łyżką do rosołu i gotować około 10 minut. Doprawić Przyprawą do zup.

KLUSECZKI

 

Sałatka z fasoli dwukolorowa

Inka   
piątek, 14 sierpnia 2009 00:00

SKŁADNIKI

1 puszka fasoli białej

1 puszka fasoli czerwonej

25 dkg sera żółtego (np. tylżycki)

4 ząbki czosnku

pęczek kopru

1 opakowanie sosu ziołowo - koperkowego Knorr

 

WYKONANIE

Fasolki opłukać na sicie i włożyć do salaterki, ser pokroić w kostkę wielkości fasoli, ząbki czosnku drobniutko pokroić, koper posiekać. Połączyć wszystkie składniki i polać sosem wykonanym według przepisu z opakowania.

 

Sałatka z pieczarkami

Inka   
piątek, 14 sierpnia 2009 00:00

SKŁADNIKI

20 dkg pieczarek surowych

1 puszka groszku zielonego

3 ogórki kwaszone

1 cebula duża

3 jaja ugotowane na twardo

2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

 

WYKONANIE

Jajka, cebulę ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę. Groszek opłukać na sicie i dodać do przygotowanych składników. Pieczarki pokroić w plastry i również  połączyć ze składnikami, doprawić solą, pieprzem. Polać majonezem i wymieszać.

 

 

 

Piernik z kwaśnego mleka

Inka   
piątek, 07 sierpnia 2009 14:00

SKŁADNIKI

3 szkl. mąki

2 szkl. kwaśnego mleka

1 szkl. cukru

1/2 szkl. oleju

2-3 łyżki dżemu lub powideł kwaśnych

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

bakalie według uznania (rodzynki, figi, morele, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe, włoskie)

 

WYKONANIE

Wszystkie składniki wymieszać i włozyc do formy. Piec ok. 45 minut.

 

Racuchy ryżowe

Inka   
piątek, 07 sierpnia 2009 14:00

SKŁADNIKI

2 woreczki ryżu (ugotowane)

2 jaja (tylko żółtka)

1 szkl. mąki

1/3 szkl. cukru

1/4 szklanki mleka

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. oleju

3 łyżki cukru pudru

szczypta soli

 

WYKONANIE

Białka ubić. Żółtka wymieszać z cukrem i mlekiem, dodając mąkę i proszek, dołożyć ryż. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć na gorącym oleju. Posypać cukrem pudrem.

 

Pasztet

Anna Kowalczyk   
piątek, 17 lipca 2009 09:18

SKŁADNIKI

 

MIĘSO GULASZOWE- 2 KG

KURCZAK- 1 SZT

UDZIEC Z INDYKA- 2 SZT

GŁOWA WIEPRZOWA- 1/2 SZT

BUŁKA CZERSTWA – 3 SZT

JAJA - 8 SZT

WŁOSZCZYZNA – 1 KG (60 DKG MARCHWII, PO 20 DKG PIETRUSZKI I SELERA)

CEBULA – 4 SZT DUŻE

MĄKA ZIEMNIACZANA – 2 ŁYŻKI

WYWAR Z MIĘSA – OK. 1 LITRA

PRZYPRAWY WG UZNANIA

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 5 z 8