Anna Kowalczyk | wtorek, 24 sierpnia 2010 11:11 | SKŁADNIKI: 1 op mieszanki sałat skropione octem balsamicznym 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ósemki 2 średnie pomidory pokrojone w cząstki 1 duża czerwona cebula pokrojona w piórka 1 puszka ananasa pokrojona w cząstki 200g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka usmażonej w curry 1 puszka kukurydzy płatki migdałowe, sezam, ziarna słonecznika i dyni- delikatnie uprażone na suchej patelni majonez WYKONANIE: W dużej salaterce na spód wykładamy sałatę skropioną octem balsamicznym, następnie luźno rozkładamy resztę składników a na koniec robimy esy floresy z majonezu i posypujemy uprażonymi ziarnami. | |
Anna Kowalczyk | wtorek, 24 sierpnia 2010 11:02 | SKŁADNIKI: 1 seler naciowy, świeży, pokrojony w plasterki 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki ananasa 3 pomidory pokrojone w kostkę (z pomidorów należy usunąć gniazda nasienne) 4 ogórki świeże, pokrojone w kostkę 20 dkg szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 1 duży pęczek drobno posiekanego koperku 1-2 op sosu koperkowo- ziołowego majonez WYKONANIE: Składniki sałatki łączymy ze sobą tuż przed podaniem wtedy sałatka jest aromatyczna i chrupiąca. | Anna Kowalczyk | poniedziałek, 23 sierpnia 2010 10:25 | SKŁADNIKI 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 podwójna pierś kurczaka pokrojona w kostkę i usmażona w przyprawie kebab-gyros 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pęczek pokrojonego szczypiorku 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 50g rodzynek 150g ciemnych winogron pokrojonych na cząstki 100g orzeszków ziemnych solonych majonez WYKONANIE Wszystkie składniki oprócz majonezu i winogron łączymy ze sobą i odstawiamy na ok 1 godz w chłodne miejsce.Przed podaniem sałatkę łączymy z majonezem i dekorujemy cząstkami winogron. | Janina Kiewel | wtorek, 22 czerwca 2010 00:00 | SKŁADNIKI 1 ćwiartka wędzonego kurczaka 1 torebka ryżu 1/2 puszki kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki 3 łyżki majonezu Sól, pieprz WYKONANIE Ryż ugotować i wystudzić. Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę plastry ananasa oraz kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, pieprzem oraz majonezem | Janina Kiewel | wtorek, 22 czerwca 2010 00:00 | SKŁADNIKI 1 słoik marynowanego selera 1 puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki 150g szynki 5 łyżek majonezu Sol, pieprz WYKONANIE Seler i kukurydze odsączamy z zalewy. Szynkę i ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać dodając majonez oraz sól i pieprz. | Janina Kiewel | wtorek, 22 czerwca 2010 00:00 | SKŁADNIKI 500g makaronu rurki 250g sera Mozzarella 100g oliwek zielonych 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku 4 pomidory bazylia świeża oliwa z oliwek WYKONANIE Makaron ugotować ”al dente” odcedzić, skropić oliwą i wystudzić. Ser i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Posiekać bazylię, czosnek. Wszystkie składniki wymieszać skropić jeszcze raz oliwą oraz schłodzić w lodówce. | Janina Kiewel | wtorek, 22 czerwca 2010 00:00 | SKŁADNIKI 3 duże pomidory lub kilkanaście pomidorów koktajlowych 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 1/2 opakowania sera FETA lub innego greckiego 100g czarnych oliwek 5 łyżek oliwy z oliwek Sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki oregano WYKONANIE Pomidory pokroić w cząstki (koktajlowe na polówki) ogórek i cebule kroimy w półplasterki. Warzywa pomieszać s erem . Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny oraz doprawić oregano. | Janina Kiewel | wtorek, 22 czerwca 2010 00:00 | SKŁADNIKI 1 długi ogórek, pęczek rzodkiewek, 1 sałata lodowa, pęczek szczypiorku, 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego kopru Sól, pieprz WYKONANIE Warzywa umyć, rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, sałatę porwać na kawałki, szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Do jogurtu dodać przyprawy koper i polać sałatkę. | Janina Kiewel | niedziela, 20 czerwca 2010 13:33 | SKŁADNIKI: 1 torebka ryżu 3 plastry ananasa z puszki 1/2 puszki kukurydzy 250g żółtego sera 250g wędliny (szynka) 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki przyprawy Curry Sól, pieprz WYKONANIE Ryż ugotować z dodatkiem przyprawy Curry i wystudzić. Dodajemy kukurydzę, pokrojony w kostkę ser i pokrojona wędlinę oraz kawałki ananasa. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Dodać majonez. Wstawić w chłodne miejsce na 30 minut. | inka | piątek, 02 kwietnia 2010 01:23 | SKŁADNIKI: 2,5 l wywaru (kostki rosołowe) lub wody 500 ml zakwasu na żur (opcjonalnie żurek z torebki) 10 jaj na twardo 500g białej parzonej kiełbasy 250g boczku wędzonego 500g białego sera 250ml śmietany, pieprz, sól, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE Do wywaru ugotowanego z boczku dodajemy żur, pokrojone w kostkę: kiełbasę, biały ser, kiełbasę oraz jajka pokrojone na ćwiartki, przyprawy a także posiekany i roztarty z solą czosnek. Zupę zagotować przyprawiając śmietaną. Dla zaostrzenia smaku można dodać 2 łyżki tartego chrzanu. | |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>
|
Strona 4 z 8 |