Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 5 grudnia 2022 imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Pascha wielkanocna

inka   
piątek, 02 kwietnia 2010 00:17

SKŁADNIKI:

1 kg tłustego niekwaśnego twarogu

120 g masła

8 surowych żółtek

350 g cukru pudru

po 50 g rodzynek, łyżka koniaku, łuskanych orzechów laskowych, włoskich, migdałów

po 30 g suszonych fig i daktyli

2 łyżki drobniutko pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej

wiśnie z konfitury lub inne owoce kandyzowane do przybrania

 

WYKONANIE:

Umyte rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, ułożyć w miseczce, skropić koniakiem. Orzechy i migdały usiekać. Drobno pokroić daktyle i figi. W makutrze (lub mikserze) utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Do doskonale utartej masy maślanej dodawać
stopniowo ser, orzechy, migdały, figi i daktyle cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, doskonale wymieszać. Gotową paschę zawinąć w ściereczkę, mocno ścisnąć włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem ułożyć w ozdobnej salaterce udekorować kandyzowanymi owocami lub plasterkami brzoskwiń, kiwi albo cząstkami pomarańczy.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.