Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 29 marca 2024 imieniny: Wiktoryny, Eustachego | Jutro zmiana czasu na letni

Reklama

Szybkie ciasto kokosowe

Anna Kowalczyk   
wtorek, 24 sierpnia 2010 10:20

SKŁADNIKI:

2 jaja

1 szkl cukru kryształu

2 szkl mąki pszennej tortowej

1 mały kefir

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przez ok 5-7 min, następnie ciasto wylać na wytłuszczoną i wysypaną kaszą manną blachę (blacha nie może być wyłożona papierem do pieczenia), posypać 150 g wiórek kokosowych i 2 cukrami wanilinowymi. Piec ok 30 min w temp 170-180 st C. Po wyjęciu na gorące ciasto wylać równomiernie cienkim strumieniem 1/2 l słodkiej 30% śmietanki (ciasto podczas polewania śmietanką zwiększy swoją objętość, będzie rosło nam "w oczach") i odstawić do wystygnięcia. Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i zawsze sie udaje.

 

Komentarze  

 
#1 RE: Szybkie ciasto kokosoweFiona 2010-08-24 17:04
Tą całą paczkę wiórek kokosowych to wsypać na wierzch czy można razem zmiksować z pozostałymi składnikami??? I jeszcze mam pytanie co do tej śmietanki - polewać ją prosto z kartony czy może trochę ubić?
 
 
#2 AnnaAnna 2010-09-28 08:52
Wiórkami posypujemy wierzch ciasta, a śmietankę wylewamy prosto z kartonu bez ubijania
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.