Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 5 grudnia 2022 imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Reklama

Mazurek pomarańczowy - świąteczny

inka   
piątek, 02 kwietnia 2010 00:14

SKŁADNIKI:

Na ciasto

60 dag mąki

25 dag cukru

35 dag masła

3 żółtka

szczypta soli

Masa

1 opakowanie kremu karpatkowego wg przepisu na opakowaniu

1 słoik dżemu pomarańczowego

3 szt. pomarańcz

Kandyzowane skórki pomarańczowe, orzechy laskowe bez skórki, płatki migdałów

WYKONANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć i rozłożyć na blasze w formę niezbyt grubego placka (ok. 1 cm). Piec około 15 minut na złoty kolor w temp. 200°C. Wystudzone ciasto posmarować dżemem, następnie masą karpatkową i ułożyć kawałki pomarańczy oraz skórki pomarańczowe kandyzowane. Udekorować orzechami i płatkami migdałów.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.