Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 18 kwietnia 2024 imieniny: Alicji, Bogusławy | 2011 - zmarł Czesław Kołbuś, wieloletni dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 2

Reklama

Żurek świąteczny

inka   
piątek, 02 kwietnia 2010 01:23

SKŁADNIKI:

2,5 l wywaru (kostki rosołowe) lub wody

500 ml zakwasu na żur (opcjonalnie żurek z torebki)

10 jaj na twardo

500g białej parzonej kiełbasy

250g boczku wędzonego

500g białego sera

250ml śmietany,

pieprz, sól, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy

 

WYKONANIE

Do wywaru ugotowanego z boczku dodajemy żur, pokrojone w kostkę: kiełbasę, biały ser, kiełbasę oraz jajka pokrojone na ćwiartki, przyprawy a także posiekany i roztarty z solą czosnek. Zupę zagotować przyprawiając śmietaną. Dla zaostrzenia smaku można dodać 2 łyżki tartego chrzanu.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.