Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 kwietnia 2024 imieniny: Agnieszki, Czesława

Reklama

Wieprzowina pieczona

inka   
piątek, 02 kwietnia 2010 01:19

SKŁADNIKI:

1,5 - 2 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, szynka, karkówka)

1 łyżka smalcu

1 łyżka masła,

2 duże cebule

sól

Marynata

0,5 szklanki octu winnego

0,5 szklanki białego wytrawnego wina

otarta skórka i sok z połówki cytryny

0,5 łyżeczki cukru

10 ziarenek pieprzu

10 ziarenek ziela angielskiego

listek laurowy

3-4 goździki

Sos 2 łyżki marmolady śliwkowej, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu

 

WYKONANIE:
Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, zalać gorącą marynatą, przykryć, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 4-6 dni. Codziennie przekręcać, aby się równo zamarynowało. Piekarnik nagrzać do temp. 230ºC. Mięso po wyjęciu z marynaty lekko opłukać, osuszyć, natrzeć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. W małym rondlu stopić łyżkę tłuszczu, polać mięso, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 90-100 minut, skrapiając przecedzoną marynatą. W rondelku rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i gotować na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać sos z pieczeni, przetarty przez sito i marmoladę śliwkową dokładnie wymieszać. Pokrojoną na plastry pieczeń ułożyć na żaroodpornym półmisku, lekko polać
sosem, wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostały sos podać w sosjerce.