Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 kwietnia 2024 imieniny: Agnieszki, Czesława

Reklama

Rozkład jazdy autobusówOgłoszeniaImprezy i wydarzeniaCeny paliw

Kurczak z ananasem

Anna Kowalczyk   
środa, 30 marca 2011 12:38

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

przyprawa do kurczaka

4 plastry ananasa

4 plastry żółtego sera

1 szkl soku z ananasa

100 ml białego wytrawnego wina

olej

Wykonanie:

filet z kurczaka dzielimy na 4 porcje, dokładnie oprószamy przyprawą i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor. Następnie usmażone mięso podlewamy sokiem z ananasa, na każdą porcje mięsa układamy plaster ananasa i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Gdy sok z ananasa zredukował nam się do połowy, dolewamy wino i jeszcze chwilkę podgrzewamy potrawę. Gdy sos ma barwę bursztynową wyłączamy dopływ ciepła, na porcję kurczaka z ananasem układamy plaster żółtego sera i przykrywamy potrawę pokrywką do momentu aż ser się nie zacznie rozpuszczać. Potrawę podajemy z ryżem i sezonową surówką. Smacznego:)