
Komentarze
- Spacer po Radzyniu, jakiego nie znasz!
Swego czasu coś mówiono o podziemnych korytarzach wychodzących z pałacu. To jakaś bajka czy tajemnic...
- niepokorny - Fundusz szwajcarski: #6 Zielona Transformacja Radz...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Otrzeźwienie na szczęście przyszło po 9 latach rządów dawnego zespołu. Wesołych Świąt Radzyniacy!
- paznokieć - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Masz taki świąteczny odlot? To są prawdziwe życzenia uśmiechniętych. Ciesz się szybko swoim idolem d...
- zimny - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Nareszcie staje sie w mieście normalnie, brawo. bur=MISTRZ i tak trzymać. bardzo podoba mi się ten k...
- Bycy
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie serowym |
Anna Kowalczyk | |||
sobota, 24 stycznia 2009 12:56 | |||
2 PIERSI KURCZAKA
SOS SEROWY 1/4 KOSTKI MASŁA 100ML ŚMIETANKI 30% 10 DKG ŻÓŁTEGO SERA PARMEZAN LUB BURSZTYN SÓL, PIEPRZ BIAŁY
WYKONANIE Pierś z kurczaka nacinamy w taki sposób, aby powstała nam kieszeń, oprószamy lekko przyprawami i nadziewamy suszonymi pomidorkami. Następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Obsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem, dodajemy rozdrobniony czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 min. W tym czasie sporządzamy sos serowy. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę - chwilkę smażymy (mąka powinna leciutko się zezłocić, tj. powstanie zasmażka stopnia I), następnie dodajemy gorący bulion warzywny i jeszcze chwilkę na wolniutkim ogniu smażymy, aby mąka straciła zapach surowizny. Następnie dodajemy śmietankę, starty żółty ser, doprawiamy do smaku i lekko podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania się. Gotową pierś wykładamy na talerz polewamy sosem serowym. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, surówką i warzywami z wody.
|