Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 16 kwietnia 2024 imieniny: Julii, Bernadetty

Reklama

Śledzie w sosie pomarańczowym

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:26

Składniki:

  • 60 dkg solonych filetów śledziowych (maties),
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 winne jabłko,
  • kiszony ogórek,
  • 3 - 4 łyżki majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz;

Sposób przyrządzania:

 

Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki.

 

Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.