Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 3 grudnia 2024 imieniny: Franciszek, Hilary, Ksawery

Reklama

Karp w mszalnym winie

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:21

Składniki:

  • 50 dag filetów z karpia
  • 10 dag startej laski chrzanu
  • 1 puszka bulionu warzywnego
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 kieliszki wytrawnego, białego wina mszalnego
  • 15 ml winnego octu białego
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól

Sposób przyrządzania:

 

Filet posól, skrop octem winnym wymieszanym z winem (1 kieliszek) i odstaw na pół godziny. Chrzan odsącz.

Roztop większą część masła na patelni. Wyłóż filety i posyp je chrzanem. Wymieszaj bulion z drugim kieliszkiem wina i podlej rybę. Duś przez kwadrans.

Część wywaru zmieszaj ze śmietaną wymieszaną z mąką. Tą mieszanką polej rybę.

Resztę masła połóż na rybie i duś jeszcze dziesięć minut.

Podawaj na zimno lub na ciepło.

 

Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.