
Komentarze
- Dobry miesiąc!
Zbieżność dat przypadkowa. Prawda?
- pioter - Fundusz szwajcarski: #3 EkoMobilny Radzyń – zrówno...
Uf, całe szczęście że to prima aprilis!!!
- svk - Fundusz szwajcarski: #3 EkoMobilny Radzyń – zrówno...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Chirurgia wraca do szpitala
tylko lewak mógł coś takiego napisać, uwaga cytat:"Piotrusiu dziecko prawicy". Jeszcze takie oto gup...
- pioter - Chirurgia wraca do szpitala
Nie jestem lewakiem a tym bardziej prawakiem - czy jakoś tak się zwiecie. Szpital, to też firma. Jed...
- eSPe
Pierogi z kapustą |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 18:32 | |||
Ciasto:
Do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki. Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby zalać ciepłą wodą. Gdy zmiękną â odcedzić, następnie dodać do kapusty i ugotować. Po ugotowaniu kapustę z grzybami odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej kapustę z grzybami. Wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną odstawić do miseczki, a drugą rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić w małe kwadraty. Na środek każdego z nich położyć porcję farszu i po przekątnej skleić pieróg (może nam w tym pomóc posmarowanie brzegów odrobina wody). Wierzch posmarować mlekiem. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|