Komentarze
- XIV Sesja Rady Miasta Radzyń Podlaski 24.01.2025: ...
Proszę o przywrócenie chodnika wzdłuż posesji nr100 na ul Warszawskiej do stanu z przed rozbudowy w/...
- 1410 - XIV Sesja Rady Miasta Radzyń Podlaski 24.01.2025: ...
A podatek od nieruchomości ( w tym garaży)też w 2025r. pozostanie kwotowo niezmieniony? Woda i ściek...
- ardor - Mamy rekord, jakiego nie było!
moje pytania. Kwota zebrana, zero kosztów zbiórki. A za energię w Oranżerii ja płaciłem w podatkach,...
- zimny - Informacja dla Mieszkańców dotycząca aktualizacji ...
Chciałbym się zapytać, czy mieszkańcy,miasto, partycypuje w zyskach ze sprzedaży posegregowanego pla...
- eSPe - Mamy rekord, jakiego nie było!
a tak pomyśleć ile to by było gdyby "zimny" nie zadał sobie pytań a kinga75 nie odkryła tego co odkr...
- yzzum
Pierogi z kapustą |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 18:32 | |||
Ciasto:
Do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki. Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby zalać ciepłą wodą. Gdy zmiękną â odcedzić, następnie dodać do kapusty i ugotować. Po ugotowaniu kapustę z grzybami odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej kapustę z grzybami. Wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną odstawić do miseczki, a drugą rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić w małe kwadraty. Na środek każdego z nich położyć porcję farszu i po przekątnej skleić pieróg (może nam w tym pomóc posmarowanie brzegów odrobina wody). Wierzch posmarować mlekiem. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|