Komentarze
- W Zabielu dzieją się cuda
a kto tą komunikacją jeździł? Busik tylko powietrze woził.
- pioter - W Zabielu dzieją się cuda
A czy komunikacja miejska/podmiejska już funkcjonuje, bo z tego co mówiono po wyborach samorządowych...
- malina1986 - W Zabielu dzieją się cuda
O którego Burmistrza Ci chodzi? Bo ten do którego te słowa pasują to już nie urzęduje...
- radzyniak13 - O śmiechach, o listach i faktach
Wie ktoś jakie były wpływy ze sprzedaży surowców? Szkła, złomu, amelinium, kompostu, PET, folii rok ...
- pioter - O śmiechach, o listach i faktach
Czy radni przed decyzją o nowej cenie za wywóz odpadów, przeprowadzili rozeznanie, ile na nas zarabi...
- eSPe
Chrupiące krokieciki |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:49 | |||
Najpierw robimy ciasto naleśnikowe. Przygotowujemy go tyle, ile ma być krokietów. Po usmażeniu każdego naleśnika kładziemy go na oddzielny talerz. Kiedy już przygotujemy wszystkie naleśniki zaczynamy robienie farszu. Potrzebna będzie nam do tego kapusta kiszona, suszone grzyby (wcześniej namoczone, odgotowane i pokrojone w kostkę) oraz cebulka cięta w plasterki. Najpierw trzeba oszklić cebulkę na oleju, potem dodawać grzyby, a na koniec kapustę. Wszystko dusić pod przykryciem, tak, aby się nie przypaliło. Teraz trzeba zawijać krokiety. Na naleśnik kładziemy około 1 łyżkę farszu i zawijamy: najpierw od dołu, potem lewa i prawa strona i od góry. Po uformowaniu krokietów przygotowujemy panierkę (taką, jak na kotlety schabowe). Maczamy krokiety w rozbitym jajku i bułce tartej, następnie podsmażamy na patelni.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|