
Komentarze
- Nasz wniosek do Funduszy Szwajcarskich przeszedł o...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Co z remontami ulic Warszawskiej, Wyszyńskiego i C...
Już w połowie roku 2024 sugerowałem, że ulicy Chomiczewskiego firma nie rozpocznie ani w 24, ani naw...
- eSPe - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
https://wydarzenia.interia.pl/bliski-wschod/news-dom-jako-bron-13-pieter,nId,22161281 interes się kr...
- pioter - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
Dobrze że można mówić co się naprawdę myśli bo nie na wszystkich portalach tak jest . Dziękuję admin...
- kinga75 - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej strony taki tryb prowadzi do wielu problemów ze zdrowiem. ...
- for_sale
Forszmak z kluskami gotowanymi na parze |
Anna Matysiak (kiedyś Kowalczyk) | |||
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:18 | |||
Forszmak: 500 g pieczarek 8 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 2 udka z kurczaka 400 g filetu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 300 g włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sól, pieprz, majeranek, Vegeta Sposób wykonania: Z udek i rozdrobnionej włoszczyzny gotujemy rosół. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojony w paski filet z kurczaka, pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki. Następnie osobno podsmażamy pokrojone pieczarki, aż płyn odparuje. Z ugotowanych udek obieramy mięso i dodajemy do rosołu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy ok. 30 min. Do dania dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jasnym pieczywem lub kluskami gotowanymi na parze.
Kluski gotowane na parze: 800g mąki pszennej 500 ml mleka 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajo 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Sól Z drożdży, cukru, połowy mleka i 1 łyżki mąki sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wybić jajo i żółtka, dodać sól, olej, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kule parujemy w parowarze lub garnku do gotowania na parze ok. 6 min. Podajemy gorące.
|