Komentarze
- Debata odbędzie się w pałacu
Ja tam nie bronię Rębka że nie zrobił komunikacji, ale niech jakubowski nie cwaniakuje bo jak przypa...
- agagr - Debata odbędzie się w pałacu
W Lipnie cztery kursy taxi = bilet miesięczny na komunikację miejską. Janek64 a jak ktoś nie jest ni...
- for_sale - Debata odbędzie się w pałacu
Jeśli chodzi o komunikacje Pan burmistrz ma dla osób niepełnosprawnych busa , odpowiednio przystosow...
- Janek64 - Debata odbędzie się w pałacu
komu ten autobus potrzebny , co pusty jezdzi ? Basen choć do niego trzeba dopłacić jest niezbędny. M...
- Janek64 - Debata odbędzie się w pałacu
Znakomitą kalkulacje kosztów funkcjonowania jednej linii komunikacji miejskiej przedstawił for_sale....
- zjp
Forszmak z kluskami gotowanymi na parze |
Anna Matysiak (kiedyś Kowalczyk) | |||
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:18 | |||
Forszmak: 500 g pieczarek 8 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 2 udka z kurczaka 400 g filetu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 300 g włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sól, pieprz, majeranek, Vegeta Sposób wykonania: Z udek i rozdrobnionej włoszczyzny gotujemy rosół. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojony w paski filet z kurczaka, pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki. Następnie osobno podsmażamy pokrojone pieczarki, aż płyn odparuje. Z ugotowanych udek obieramy mięso i dodajemy do rosołu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy ok. 30 min. Do dania dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jasnym pieczywem lub kluskami gotowanymi na parze.
Kluski gotowane na parze: 800g mąki pszennej 500 ml mleka 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajo 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Sól Z drożdży, cukru, połowy mleka i 1 łyżki mąki sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wybić jajo i żółtka, dodać sól, olej, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kule parujemy w parowarze lub garnku do gotowania na parze ok. 6 min. Podajemy gorące.
|