
Komentarze
- Spacer po Radzyniu, jakiego nie znasz!
Swego czasu coś mówiono o podziemnych korytarzach wychodzących z pałacu. To jakaś bajka czy tajemnic...
- niepokorny - Fundusz szwajcarski: #6 Zielona Transformacja Radz...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Otrzeźwienie na szczęście przyszło po 9 latach rządów dawnego zespołu. Wesołych Świąt Radzyniacy!
- paznokieć - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Masz taki świąteczny odlot? To są prawdziwe życzenia uśmiechniętych. Ciesz się szybko swoim idolem d...
- zimny - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Nareszcie staje sie w mieście normalnie, brawo. bur=MISTRZ i tak trzymać. bardzo podoba mi się ten k...
- Bycy
Forszmak z kluskami gotowanymi na parze |
Anna Matysiak (kiedyś Kowalczyk) | |||
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:18 | |||
Forszmak: 500 g pieczarek 8 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 2 udka z kurczaka 400 g filetu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 300 g włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sól, pieprz, majeranek, Vegeta Sposób wykonania: Z udek i rozdrobnionej włoszczyzny gotujemy rosół. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojony w paski filet z kurczaka, pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki. Następnie osobno podsmażamy pokrojone pieczarki, aż płyn odparuje. Z ugotowanych udek obieramy mięso i dodajemy do rosołu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy ok. 30 min. Do dania dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jasnym pieczywem lub kluskami gotowanymi na parze.
Kluski gotowane na parze: 800g mąki pszennej 500 ml mleka 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajo 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Sól Z drożdży, cukru, połowy mleka i 1 łyżki mąki sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wybić jajo i żółtka, dodać sól, olej, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kule parujemy w parowarze lub garnku do gotowania na parze ok. 6 min. Podajemy gorące.
|