Komentarze
- W niedziele po kościele. Lekcja wdzięczności i pok...
Jest powiedzenie: "człowiek wart jest nie tyle ile ma dóbr materialnych czy tyle jak jest mocny lub ...
- niepokorny - Organika – wernisaż
Gdzie ta wystawa i do kiedy ?
- niepokorny - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
więc wracaj, gdzie twoje korzenie.
- zimny - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
Naprawdę?. Ulica Między Bogiem a Prawdą. Na tej ulicy jest siedziba Proboszcza i Prokuratora można w...
- pioter - Przemówienie Burmistrza Jakuba Jakubowskiego z oka...
Bywało. Dawno temu. Obecny burmistrz nie potrzebuje pomocy w napisaniu przemówienia. Dementuję stano...
- akotyla
Śledzie w świątecznej zalewie śliwkowej - śledzie "z prądem" |
Małgorzata Tokarska | |||
sobota, 22 grudnia 2012 19:46 | |||
Składniki:
Jak zrobić śledzie w zalewie?
Jeżeli nie mamy śliwowicy, możemy zalać suszone śliwki wódką, ewentualnie spirytusem i zostawić na 2 dni. Jeżeli mamy śliwowicę to zalewamy śliwki ciepłą wodą aż zmiękną. Śledzie moczymy w mleku ok. 2 godz następnie kroimy każdy filet na 3 kawałki. Śliwki (nie muszą być dokładnie odsączone, odrobina płynu się przyda, aby się nie przypaliły) dusić w rondelku aż się rozpadną w części, dodać cebulki i pieprz. Na każdym kawałku sledzia ułożyć odrobine musu z śliwek i cebulek, delikatnie złozyć jak kieszonkę i zpiąć wykałaczką. Kieszonki ułozyc na głęgokim talerzu i zalać odsączona wcześniej śliwowicą tak, aby do 1/3 śledzie były zanurzone.
Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim
|