Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 31 marca 2025 imieniny: Beniamina, Balbiny | 1889 - Zakończenie budowy Wieży Eiffla

Załatwmy sprawę po polsku. Módlmy się o cud!

Zbigniew Smółko   
wtorek, 22 listopada 2022 06:00

Udawaj PolakaDobry Panie Boże, podobno raz do roku to i miotła strzeli, podobno jak Pan Bóg dopuści, to i z kija wypuści...

Dobry Panie Boże, niech to będzie akurat dziś... To nic, że gramy głupim systemem, że mamy kołkowatych obrońców i tylko jednego kumatego pomocnika, że na Lewym będzie wisiało dwóch Meksykańców. Ale przecież my w Polsce tak zawsze, więc...

Trochę szkoda tego Senegalu...

Senegal przegrał mecz, w którym śmiało mógł pokusić się co najmniej o jeden punkt,. Mistrzowie Afryki nie mają powodów do desperacji. W mojej ocenie awans zapewni im nawet remis z Ekwadorem, bo w meczu z Katarem wypracuje sobie lepszą różnicę bramek.

Dwa widowiska

Anglia zagrała efektownie, ale prawdziwe próby dopiero przed nią. Niezależnie od ilości nastukanych goli Iranowi widać, że są dużo dojrzalsi niż dwa lata temu. A ciągle są młodzi.

Na meczu USA – Walia było dużo wolnych krzesełek, zwłaszcza w tych droższych sektorach. A było na co popatrzeć. Zwłaszcza na Amerykanów. Walia mnie nie rozczarowała. Od początku twierdziłem, że są słabi.

A tą całą FIFA trzeba po prostu zaorać.

Okiem fachowca: A może Meksykanie już imprezują?

TrenejroPierwszy mecz reprezentacji to jednak poważna sprawa, o komentarz przed meczem poprosiłem więc trenera Orląt, Mikołaja Raczyńskiego. Warto posłuchać.

Możliwości są dwie: albo Meksykanie, swoim zwyczajem gdzieś tam po cichu balują jak np. cztery lata temu i wtedy mamy pewne szanse. A jeśli jednak są w pełni skoncentrowani  to pewnie okaże się że tak naprawdę są po prostu silniejszą drużyną, mającą więcej indywidualności. Nie podejmuję się zgadywać w jakim ustawieniu zagra Polska, ale chyba trener będzie chciał być konsekwentny i zagramy, tu słowo klucz: niestety, trójką stoperów. Tym systemem świetnie gra Holandia, która ma silnych, szybkich obrońców i wybieganych skrzydłowych. My zaś, moim zdaniem powinniśmy próbować 4-2-3-1. Ale będzie co będzie.

Negatywnie zaskoczył mnie Iran. Na poprzednich mistrzostwach świetnie prezentowali się w meczach z Hiszpanią i Portugalią, w obydwu w gruncie rzeczy byli lepsi a minimalnie przegrywali. Może kluczem była strata bramkarza, bo rezerwowy okazał się wyraźnie słabszy od podstawowego. Holandia odegra ważną rolę w tym turnieju. W mojej ocenie największą gwiazdą jest tam trener van Gaal, którego cenię bardzo wysoko.

Ma ktoś aviomarin?

Dzięki Trenerze. Po mojemu będzie lipa. Przecież jak ci rodacy Speedy Gonzaleza wezmą na warsztat, zwrotnych jak furmanka Glika, Bednarka i Krychowiaka to się tam będą straszne rzeczy działy. To nie pojedzie. 1:3.

A tak swoją drogą: Mariusz, daj jeszcze jeden punkcik do typera, tak za dwa punkty: Czy Szczęsny tradycyjnie w pierwszym meczu coś odpieprzy? Mi zaznacz: tak!

Boże, jak ja bym chciał się mylić... Panie Boże, z tym cudem jeszcze raz się przypominam...

Co tam jeszce w menu?

Argentyna – Arabia Saudyjska 2:1. W pierwszym meczu Saudyjczycy będą groźni, jeszcze będą wierzyć że mogą sprawić niespodziankę. Jakoś tam sobie Latynosi poradzą, ale to nie będzie spacerek.

Francja – Australia 3:1. Nawet bez Benzemy tricolores są jednym z głównych faworytów turnieju, Australia gra zawsze dość efektownie, więc mecz będzie super do oglądania.

Dania – Tunezja 2:0. Ma coś w sobie reprezentacja Danii że się jej łatwo kibicuje. Starsi panowie pamiętają, jak w 1992 roku (trener Raczyński miał 5 miesięcy...) UEFA wywaliła chwilę przed turniejem reprezentację Jugosławii, ściągnęła z urlopów Duńczyków, ci spotkali się na lotnisku w Sztokholmie, skończyli imprezę i wygrali turniej... Choć i z taką Tunezją nic nie wiadomo...

Ach, jeszcze o meczach grupy D... Pozwolę sobie na podanie informacji, która nie sądzę, żeby okazała się szczególnie przydatna, ot, taka ciekawostka. Gdyby Polska wyszła z grupy to trafia właśnie na którąś z tych ekip.

Kolejny argument przeciw FIFA

A poza tym... Zawsze pisząc teksty na Typera o tej porze łatwo miałem z doborem ilustracji – po prostu wybierało się jakąś fotkę ślicznej dziewczyny z trybun i już! Jeszcze trzeba było mocno przebierać. A w tym roku posucha dramatyczna. Piwa też zabronili pić. Nigdy więcej Mundialu w Katarze.

Komentarze  

#1 Przedostatni akapitMalkontent 2022-11-22 08:26
Przedostatni akapit był zbędny, panie Zbigniewie. Mam wrażenie, że za wierszówkę panu płacą! Mógł pan przepisać ustęp z Prousta, byłoby równie absurdalnie:-))

#2 Karl, ty mnie tutaj nie..zbynieks 2022-11-22 10:36
Guy de Maupassan mawiał:piszę po to, by podobać się paniom...

#3 optymistaJasio 2022-11-22 10:56
wygramy 1:0

#4 Zbychu!Malkontent 2022-11-22 11:00
A Kaziuk mawiał, że byle czego się nie pisze. Pisanie to nie gadanie!

#5 Malkotentpaznokieć 2022-11-22 13:10
https://www.youtube.com/watch?v=M6wRnouGZFQ

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Sprzedam Kia Cerato EX!
sobota, 29 marca 2025
noimage
Sprzedam
niedziela, 23 marca 2025
noimage
Sprzedam
poniedziałek, 17 marca 2025