Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 23 czerwca 2025 imieniny: Wandy, Józefa - DZIEŃ OJCA

Staż zawodowy we Włoszech z punktu widzenia kelnerki

Michał Maliszewski   
piątek, 15 lipca 2016 07:00

Sycylijskie widokiWrażenia ze stażu zawodowego w ramach programu ERASMUS + „Praktyki dla przyszłości” opowie absolwentka Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim - Paulina Zdziennicka.

W ciągu czterech lat nauki aktywnie uczestniczyła w życiu szkoły, brała udział w licznych konkursach, w których osiągała sukcesy min. uzyskała wyróżnienie za wykonanie zadania technicznego w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia” grudzień 2015,  jest zdobywczynią drugiego miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Lubelskie Smaki 2015” oraz trzeciego miejsca w IX Lubelskim Międzyszkolnym Konkursie Zawodowym „Rok przed dyplomem” 2015 r.

Staż zawodowy realizuję jako kelnerka w restauracji U FUNNU. W lokalu można zjeść na miejscu potrawę z wyeksponowanych dań w witrynie chłodniczej, bądź zamówić coś specjalnego oraz kupić jedzenie na wynos i na wagę. Wszystkie potrawy są codziennie rano przygotowywane. Po południu U FUNNU zmienia się z restauracji w pizzerie - pizza jest robiona do późnych godzin nocnych. Można przyjść tutaj dobrze zjeść, napić się kawy i innych napojów.

Mój standardowy dzień w pracy polega na podawaniu potraw i napojów gościom. Jako kelnerka jestem odpowiedzialna za przygotowanie sali konsumenckiej, aby było czysto, a gotowe nakrycia stołów czekały na gości. Oczywiście najwięcej pracy mam gdy przychodzi szczyt dnia, czyli sjesta, kiedy każdy Włoch idzie coś zjeść. O godzinie 15.00 pracownicy mają lunch i jedzą wszyscy przy jednym stole - pracownicy i właściciele. Na koniec pracy jest sprzątanie jedzenia z witryn, uprzątnięcie sali i uzupełnianie nakryć, polerowane sztućców i przygotowywanie zastawy stołowej na kolejny dzień.

Dzięki lekcjom z zasad obsługi konsumenta oraz uczestniczeniu w oprawach gastronomicznych uroczystości szkolnych, wiem jak być dobrą kelnerką. Mój zakres obowiązków na stażu nie przekracza kwalifikacji nabytych podczas nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum ZSP, więc bardziej utrwalam posiadane już umiejętności niż uczę się nowości. Na stażu podoba mi się klimat, jaki panuje w pracy. Ludzie są mili, otwarci i bardzo cierpliwi, dzięki czemu nawet przy problemach w komunikacji i chwilowych barierach językowych nie denerwują się i są pomocni. Nie narzekają jak Polacy, tylko dużo się uśmiechają. Dodatkowo morze i widoki tutaj są niesamowite, aż nie chce się wracać do Polski, w której nawet latem pogoda nie rozpieszcza. To co mi się nie podoba na Sycylii to kamieniste plaże oraz śmieci - niestety to piękne miasto Barcellona Pozzo di Gotto jest bardzo brudne i tonie w śmieciach. Z ciekawostek kulinarnych mogę dodać, że Włosi zawsze podają chleb do każdej potrawy. Chleb nie jest miękki tylko wypieczony i bardzo smaczny. Spożywają dużo pieczywa, makaronów i grillowanych warzyw. Sycylijczycy najczęściej wybierają do jedzenia lazanie i pasty wszelkiego rodzaju. Lubią jeść owoce morza, najczęściej ośmiornice. Ich desery to owoce, zwłaszcza arbuzy, melony i ananasy.

Na stażu zawodowym we Włoszech jest sympatycznie, gdyż ludzie są mili i otwarci, a ja zdobywam kolejne, ważne doświadczenie zawodowe, które pomoże mi w znalezieniu fajnej pracy. Bardzo cieszę się, że mogę tutaj być.

Kolejna relacja z pobytu uczniów ZSP na praktykach zawodowych w Barcellona Pozzo di Gotto już niedługo.

160714-zsp-01160714-zsp-02160714-zsp-03160714-zsp-04160714-zsp-05160714-zsp-06160714-zsp-07160714-zsp-08

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Drewno opałowe
czwartek, 12 czerwca 2025
noimage
Oddam kotki za darmo
poniedziałek, 16 czerwca 2025
noimage
Żyrandol
wtorek, 17 czerwca 2025