
Komentarze
- Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej strony taki tryb prowadzi do wielu problemów ze zdrowiem. ...
- for_sale - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Komu chce się ślęczeć nad garami? Kupi sobie taki singiel gotowe żarcia i macie wzrosty we wszystkim...
- pioter - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Niektóre miasta odchodzą od plastikowych worków na śmieci i nie odbierają frakcji zielonej, która je...
- radzyniak13 - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Wydaje mi się, że liczba 2 tys. osób (12 tys. zgłoszonych / 14 tys. mieszkańców), które nie są zgłos...
- for_sale - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-sad-wstrzymuje-przesluchania-netanjahu-premier-izraela-unika,n...
- pioter
Radzynianie na Kongresie Dyrektorów Szkół Zawodowych |
Małgorzata Tokarska | |||
czwartek, 27 września 2012 12:41 | |||
Główną tematyką było kształcenie zawodowe w teorii i praktyce edukacyjnej wobec modyfikacji w systemie jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej. Gośćmi kongresu byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Krajowego Ośrodka Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej, nad całością czuwał Lubelski Kurator Oświaty Pan Krzysztof Babisz. Jednym z punktów konferencji była prezentacja przysmaków regionalnych, którą przygotowało 15 szkół z województwa lubelskiego, w tym Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. Kongres obfitował w wiele ciekawych referatów i wykładów, które zostały wygłoszone przez znakomitych gości, m. in.: Pan Tadeusz Sławecki, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej przedstawił referat "Jak wdrażana reforma kształcenia zawodowego odmieni polskie szkoły zawodowe”, Prof. dr. hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia pokazał problem otyłości w wykładzie "Otyłość największym wyzwaniem dla zdrowia i edukacji XXI wieku” Uczestniczący w Kongresie dyrektor szkoły mgr inż. Zdzisław Janus oraz nauczyciele klas gastronomicznych: Małgorzata Tokarska, Elżbieta Stasiowska, Małgorzata Jakubiuk byli bardzo zadowoleni z obleganego stoiska na którym zaserwowano: tort hrabiny Potockiej, przysmak Szlubowskiego z kaczki, smalec Potockiego, rybę z Tyśmienicy, podlaską ochłodę, pierożki miłości, chleb staropolski. Do przygotowania potraw wykorzystano przepisy dawnej kuchni ziemi radzyńskiej oraz regionalne surowce. Największym powodzeniem po raz kolejny cieszył się tort hrabiny Potockiej.
|