Komentarze
- 1 maja rynku w Radzyniu nie będzie
Kiedyś 1 ma + 3 maj Były imprezy w mieście Teraz dyrektor R0k uciekł czyli sam się zwolnił Miasto je...
- OZZY - 1 maja rynku w Radzyniu nie będzie
co to jest cenzura czy poprawność polityczna jak to śię ma do wolności gospodarczej skoro sprzedawcy...
- waluś - JESTEŚMY PEŁNI ŻALU…
(*)(*)(*)
- Teka - Natalia Olszak Mistrzynią Europy !!!
gratulacje
- lemi - Wyniki głosowania na burmistrza Radzynia Podlaskie...
ja ten klucz widzę w innym miejscu. Nowy burmiś zobaczy niedoszacowany kosztorys i realne koszta sią...
- pioter
Radzynianie na Kongresie Dyrektorów Szkół Zawodowych |
Małgorzata Tokarska | |||
czwartek, 27 września 2012 12:41 | |||
W dniach 20-21.09.2012 r. w Lublinie odbył się III Europejski Kongres Dyrektorów Szkół Zawodowych. Główną tematyką było kształcenie zawodowe w teorii i praktyce edukacyjnej wobec modyfikacji w systemie jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej. Gośćmi kongresu byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Krajowego Ośrodka Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej, nad całością czuwał Lubelski Kurator Oświaty Pan Krzysztof Babisz. Jednym z punktów konferencji była prezentacja przysmaków regionalnych, którą przygotowało 15 szkół z województwa lubelskiego, w tym Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. Kongres obfitował w wiele ciekawych referatów i wykładów, które zostały wygłoszone przez znakomitych gości, m. in.: Pan Tadeusz Sławecki, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej przedstawił referat "Jak wdrażana reforma kształcenia zawodowego odmieni polskie szkoły zawodowe”, Prof. dr. hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia pokazał problem otyłości w wykładzie "Otyłość największym wyzwaniem dla zdrowia i edukacji XXI wieku” Uczestniczący w Kongresie dyrektor szkoły mgr inż. Zdzisław Janus oraz nauczyciele klas gastronomicznych: Małgorzata Tokarska, Elżbieta Stasiowska, Małgorzata Jakubiuk byli bardzo zadowoleni z obleganego stoiska na którym zaserwowano: tort hrabiny Potockiej, przysmak Szlubowskiego z kaczki, smalec Potockiego, rybę z Tyśmienicy, podlaską ochłodę, pierożki miłości, chleb staropolski. Do przygotowania potraw wykorzystano przepisy dawnej kuchni ziemi radzyńskiej oraz regionalne surowce. Największym powodzeniem po raz kolejny cieszył się tort hrabiny Potockiej.
|