
Komentarze
- Zapisz się do MIG-a, aby otrzymywać szybkie komuni...
czas rozpocząć "ucieczkę do przodu"! Ta nibyprawica rozpoczęła kampanię wyborczą chociaż to dopiero ...
- eSPe - Sztab już działa. Przed nami 34 Finał WOŚP!
życzę Ci ani Twojej rodzinie żebyście musieli z tego sprzętu korzystać
- 1410 - Sztab już działa. Przed nami 34 Finał WOŚP!
Już od wielu lat, od początku, zwarty i gotowy. Ani grosza na Owsiaka.
- zimny - Ostatnie egzemplarze książki o radzyńskim cmentarz...
Dzień dobry panowie. Mam pytanie, co stało siez tablicami nagrobnymi zainstalowanych w scianie zewnę...
- eSPe - Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
święta miłości kochanej Ojczyzny czują Cię tylko umysły poczciwe dla Ciebie zjadłe smakują trucizny ...
- kinga75
Radzynianie na Kongresie Dyrektorów Szkół Zawodowych |
| Małgorzata Tokarska | |||
| czwartek, 27 września 2012 12:41 | |||
Główną tematyką było kształcenie zawodowe w teorii i praktyce edukacyjnej wobec modyfikacji w systemie jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej. Gośćmi kongresu byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Krajowego Ośrodka Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej, nad całością czuwał Lubelski Kurator Oświaty Pan Krzysztof Babisz. Jednym z punktów konferencji była prezentacja przysmaków regionalnych, którą przygotowało 15 szkół z województwa lubelskiego, w tym Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. Kongres obfitował w wiele ciekawych referatów i wykładów, które zostały wygłoszone przez znakomitych gości, m. in.: Pan Tadeusz Sławecki, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej przedstawił referat "Jak wdrażana reforma kształcenia zawodowego odmieni polskie szkoły zawodowe”, Prof. dr. hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia pokazał problem otyłości w wykładzie "Otyłość największym wyzwaniem dla zdrowia i edukacji XXI wieku” Uczestniczący w Kongresie dyrektor szkoły mgr inż. Zdzisław Janus oraz nauczyciele klas gastronomicznych: Małgorzata Tokarska, Elżbieta Stasiowska, Małgorzata Jakubiuk byli bardzo zadowoleni z obleganego stoiska na którym zaserwowano: tort hrabiny Potockiej, przysmak Szlubowskiego z kaczki, smalec Potockiego, rybę z Tyśmienicy, podlaską ochłodę, pierożki miłości, chleb staropolski. Do przygotowania potraw wykorzystano przepisy dawnej kuchni ziemi radzyńskiej oraz regionalne surowce. Największym powodzeniem po raz kolejny cieszył się tort hrabiny Potockiej.
|




