
Komentarze
- Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
- kinga75 - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
- pioter - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Z tymi częściami rowerowymi, to się tak @pioter nie rozpędzaj, bo póki co, to nie wiadomo czym twój ...
- HT - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Myślę, że zarówno po uchwaleniu, jak i po uchyleniu tej uchwały życie mieszkańców Radzynia nie uległ...
- Admin iledzisiaj.pl - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Czy po wycofaniu uchwały życie radzyńskich części rowerowych uległo diametralnej zmianie? To co robi...
- pioter
Zdrowe przekąski – po co sięgnąć, gdy jesteśmy głodni? |
Artykuł partnera | |||
poniedziałek, 28 listopada 2022 07:00 | |||
Dlaczego podjadamy? Główną przyczyną podjadania między posiłkami jest źle skomponowana, niedoborowa dieta, która nie pokrywa zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Może się tak dziać nawet w przypadku przyjmowania nadmiaru kalorii. Jeżeli jednak przyjmujemy zbyt mało kalorii, również nasza chęć na podjadanie wzrośnie. Warto sprawdzić, ile wynosi nasze zapotrzebowanie na energię przy użyciu kalkulatora kalorii i właściwie bilansować posiłki. Można też skorzystać z opcji cateringu dietetycznego, który zapewni nam codzienne dostawy świeżych posiłków o wybranej przez nas kaloryczności. Bardzo ważnym makroskładnikiem w diecie jest białko, które zapewnia uczucie sytości. Dlatego planując śniadanie warto wprowadzić produkty wysoko proteinowe np. jaja, hummus, chude mięso, ryby i nabiał. To od ustalenia ilości protein należy rozpocząć planowanie jadłospisu. Kolejną przyczyną sięgania po wysokokaloryczne przekąski jest niejedzenie śniadań. Szczególnie gdy prowadzimy intensywny dzień, początkowo zapominamy o przyjęciu posiłku lub tłumaczymy to brakiem czasu. Jednak przyjdzie taki moment w ciągu dnia, że organizm będzie domagał się niezwłocznie pożywienia. Wybór wówczas wybór najczęściej pada na produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, które błyskawicznie dodadzą energii np. batony, ciastka, drożdżówki, czy słodkie rogaliki. Dopełnieniem są słodzone napoje gazowane z kofeiną lub słodkie kawy smakowe. Szybka dawka energii w postaci cukru spowoduje duży wyrzut insuliny, która ma za zadanie regulację poziomu glukozy we krwi. Tym samym dochodzi do obniżenia cukru we krwi, będzie skutkować spadkiem energetycznym, sennością i nasileniem uczucia głodu. Przyczyny podjadania:
Jedzenie pod wpływem emocji to zaburzenie odżywiania, które może prowadzić do rozwoju poważnych chorób metabolicznych. Osoby z tym problemem sięgają po zwykle wysokoenergetyczne pożywienie np. słodycze, dania typu fast food w celu poprawy samopoczucia lub z innych niezwiązanych z zaspokojeniem fizjologicznych potrzeb organizmu powodów. Wówczas należy zwrócić się o pomoc do specjalisty z zakresu psychologii żywienia, psychodietetyka lub dietetyka klinicznego. Zdrowe przekąski – co wybrać? Mając świadomość, że produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, syropu glukozowo-fruktozowego nie będą dobrym rozwiązaniem, warto wiedzieć, po co sięgnąć ze sklepowej półki. Lista zdrowych przekąsek:
Zdrowe niewielkie dania, można z powodzeniem włączyć do jadłospisu. Poszczególne przykładowe zdrowe przekąski można łączyć np. skyr lub jogurt z borówką amerykańską i orzechami włoskimi, hummus z pokrojonymi w słupki warzywami, jabłko z orzechami nerkowca itp. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, deser do obiadu lub podwieczorek. Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, gdyż uczucie głodu często jest mylone z uczuciem pragnienia.
|