Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 4 lipca 2025 imieniny: Elżbieta, Malwina, Teodor

Już niedługo

"Mąż i Żona" - komedia w wydaniu Teatru Sztampa, 12.07.2025, 17:00, Radzyński Ośrodek Kultury
Dodaj wydarzenie
Zobacz wszystkie

Reklama

O niskiej oglądalności czyli z dziennika Malkotenta, odc. 7

Sebastian Markiewicz   
piątek, 18 czerwca 2021 18:00

MalkontentNa początek chciałbym wejść w polemikę z czcigodnym redaktorem Smółką. Moim zdaniem runda grupowa jest potrzebna, nie należało po prostu poszerzać ilości uczestników. 16 było w sam raz. Jeżeli coś jest niepotrzebne w rozgrywkach międzypaństwowych, to ta cała Liga Narodów. Po pierwsze pewnie oprócz największych fascynatów mało kto wie, kto wygrał jaką dywizję i co tam się w ogóle dzieje. Po drugie, mecze klasy Gibraltar – Andora, cóż może i wyrównane, ale lepiej naprawdę jest oglądać mecze pomiędzy Gminnym Ludowym Klubem Sportowym Elżbieta i Płomieniem Trzydnik Duży w Keeza A-klasie, grupa Lublin I. Z Ligi Narodów biorą się potem dzięki zwycięstwom w dywizji Ę takie Macedonię czy Węgry. Po trzecie, gdyby mistrzostwa rozgrywane były systemem pucharowym, to biało-czerwoni rozgrywaliby tylko jeden mecz, nie byłoby nawet szansy na mecz o honor.

Natomiast jeżeli chodzi o słabą oglądalność (choć nie wiem, skąd redaktor ma takie dane, ale zakładam, że są prawdziwe) to przyczyn tego zjawiska też jest kilka. Pierwsza – nadmiar rozgrywek. Wspomniana już Liga Narodów, te wszystkie „ligi” „mistrzów”, te puchary niższej rangi, klubowe mistrzostwa świata itd. To po prostu obrzydło. Po drugie – inne zainteresowania dzieci i młodzieży. Gdy byłem w trzeciej klasie szkoły podstawowej, mistrzostwa Europy (te wygrane przez Holandię w 1988 roku) na piętnastu chłopaków u mnie w klasie oglądało pewnie trzynastu, a pełne składy drużyn (wszystkich ośmiu wówczas) to siedmiu-ośmiu wymieniało bez zająknięcia (i pewnie do dziś pamiętają). A przypomnę, Polacy wtedy nie grali. Teraz w trzeciej klasie szkoły podstawowej jest mój syn. Ani on, ani żaden z jego kolegów nie interesują się tym, nie oglądają. Nawet ci chłopcy, którzy trenują w Motorze, Lubliniance, czy BRW, bo paru tam takich jest. Żaden. Po prostu mają więcej alternatyw, niż my mieliśmy. Czy dobrze to, czy źle – oceni historia, ale widzę tu pole do dyskusji – co było najbardziej zgubnym i uwsteczniającym wynalazkiem w historii ludzkości i dlaczego właśnie smartfon.

Dorośli, tacy jak my, też nie mają już czasu ani siły na oglądanie wszystkich meczów. O 15 biały człowiek jest w pracy, a pod koniec meczu zaczynającego się o 21 przysypia…

Co do wczorajszych meczów – uzbierałem rekordowe jak na mnie 12 punktów w typerze, więc trochę miałem nosa. Szkoda mi Macedończyków, bo ambitnie biegali i prawie udało im się wyrównać… Belgia udowodniła, że jest poważnym pretendentem do co najmniej czołowej czwórki. Holandia z kopią Gullita w składzie nie zachwyciła, moim zdaniem wynik nie odzwierciedla przebiegu meczu.

A skoro wczoraj udało mi się wejść do pierwszej pięćdziesiątki typerów, to dziś va banque, ryzykownie:

Szwecja-Słowacja 0:0. Tam może być dużo biegania i kopaniny, ale goli dużo nie będzie. A może nawet wcale. I być może będzie remis, co tylko będzie pożywką dla tych, co wciąż łudzą się, że Polacy wyjdą z grupy.

Chorwacja-Czechy 2:2 (1:1). Tu liczę na dużo bramek.

Anglia-Szkocja 2:1 (1:0). Szkoci się postawią (a przynajmniej na to liczę).

Sebastian Markiewicz

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

Komplet mebli do sypialni
Komplet mebli do sypialni
sobota, 28 czerwca 2025