Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 25 kwietnia 2025 imieniny: Marka, Jarosława

Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Dodaj wydarzenie
Zobacz wszystkie

Reklama

Mundial 2018. Dzień 4

Wspólnemy siłamy: Smółko, Szczygielski, Szczygieł   
niedziela, 17 czerwca 2018 11:05

Nie przeszkadzać...Powoli impreza zaczyna się rozkręcać.

Wprawdzie mecz Francji z Australią nie olśniewał, ale zawsze miło widzieć, jak faworytowi trzęsą się kolana i jeśli nawet wygrywa, to po farfoclu w końcówce. Zupełnie nie mają racji ci, którzy twierdzą, że Argentyna rozczarowała. Wręcz przeciwnie: zagrała chwilami świetnie, a że gole nie wpadły... Nie daj Boże komuś wejść pod maszynkę, kiedy będą skuteczniejsi.

Inków trochę mi żal, na punkcik z Danią na pewno zasłużyli, ale nawet skoro karny nie pomaga... A Chorwacja odegra chyba jakąś fajną rolę w tym turnieju. Widzieliście jakie ładne dziewczyny im kibicują? Nie wiem, skąd one to wiedzą, ale kiedy nagle pojawiają się na jakimś meczu w dużej ilości, sukces wisi w powietrzu. Wspomnicie moje słowa.

Chorwackie kibicki

Mieliśmy wczoraj pierwszy polski akcent. Mecz Argentyna – Islandia prowadzili Szymon Marciniak i spółka. Naszemu arbitrowi daje się większe szanse na udział w ćwierćfinale turnieju niż reprezentantom, ale już jego pierwszy występ zaskutkował kontrowersjami. Argentyńczycy domagali się jeszcze dwóch karnych (jednego zmarnowali...) Czy mieli rację?

Pytamy o to dzisiejszych ekspertów, naszych radzyńskich sędziów Pawła Sitkowskiego i Jacka Paskudzkiego. Z sędziami gada się o piłce zupełnie inaczej, widzą zupełnie coś innego.

Skręcił Marciniak Argentynę?

Jacek PaskudzkiJacek: Moim zdaniem za rękę karnego nie było, jednak za faul tak.

Paweł: Żeby gwizdnąć, trzeba być pewnym, że zagranie było umyślne albo świadomie ryzykowne. Tu przy ręce nie ma mowy o umyślności, facet upadł naturalnie. Drugi wypadek jest trochę trudniejszy, kontakt był, ale Argentyńczyk upadł, bo chciał. Niby z karnego by się sędzia też wytłumaczył, ale moim zdaniem Szymon miał rację.

Kwalifikator był podobno zachwycony?

Jacek: Szymon jest bardzo pewny siebie, nawet przed meczem mówił Pawłowi Gilowi, który był na wozie VAR, żeby za dużo nie pomagać. Też czytałem, że obserwator powiedział, że mecz poprowadzony idealnie, więc pewnie jeszcze Marciniaka jeszcze w tym turnieju zobaczymy.

Czy wy jesteście w ogóle potrzebni? Gole uznaje VAR, kartki daje VAR, karne dyktuje VAR...?

Paweł SitkowskiPaweł: Ale oprócz tego jest jeszcze 22 facetów na boisku, kolejni na ławkach, kibice i każdy czegoś tam chce, a ja muszę tym zarządzać. Nie chcę mówić, że bez nas by się pozabijali. Czasami na niższej lidze słyszę od obserwatora: miałeś łatwy mecz. Ale ja wiem, dlaczego był łatwy, bo w ciągu pierwszego kwadransa ustawiłem sobie piłkarzy tak, że zajęli się graniem. Równie ważne, jak gwizdki są gesty, sposoby rozmawiania, autorytet. Tego VAR nie zastąpi.

No to typujcie, wydrukuje tym razem iledzisiaj.pl:

Jacek:

Brazylia – Szwajcaria 3:0 Brazylia jest faworytem całej imprezy i nie będzie niespodzianki.
Niemcy – Meksyk 2:0. Zagadką jest, czy wspólne wyprawy na panienki zadziałały na Meksykańców integrująco, czy wręcz przeciwnie. Stawiam jednak, że po tej aferze nie będą skoncetrowani, acz Niemcy nie będą mieli łatwo.
Kostaryka – Serbia 1:1. Trudny mecz do obstawiania. Remis po brzydkim meczu

Paweł:

Brazylia – Szwajcaria 2:0. Bez wielkiego namysłu, po prostu Brazylia jest silna
Niemcy – Meksyk 2:1. Niemcy to jednak drużyna turniejowa, może Meksyk potem coś jeszcze nagra, ale nie w tym mecz
Kostaryka – Serbia 0:1. Nie będę udawał, że jestem ekspertem od futbolu w Serbii i Kostaryce. Ale ogólnie stawiam na Europejczyków w tym turnieju.

Smółko:

Brazylia – Szwajcaria 2:0. Ogólnie nie jestem fanem Neymara, ale Szwajcaria zwykle mnie nudzi
Niemcy – Meksyk 1:2. Musi być kara boska za nie zabranie Leroya Sane. I proszę mi nie wypominać, że Meksykańcy mają poważniejsze powody, żeby ściągać na siebie gniew Boży i nie pytać głupio, za jakie grzechy.
Kostaryka – Serbia 1:2. Grają u siebie, trybuny im pomogą. Dla Kostarykańczyków myślę, że Rosja to nieco zbyt wiele egzotyki. Choć tu typuję bez przekonania.

Szczygielski:

Kostaryka - Serbia 1:1. Bardzo trudny mecz do obstawiania. Z jednej strony drużyna, która zawsze może sprawić niespodziankę (vide MŚ 2014), z drugiej powracająca do dobrego grania Serbia, która przeszła jak burza przez eliminacje. Remis po ciekawym spotkaniu.
Niemcy - Meksyk 2:1. Dosyć trudna przeprawa mistrzów świata, ale jednak mecz od początku do końca pod kontrolą Niemców.
Brazylia - Szwajcaria 1:0. Arcyciekawie zapowiadające się starcie. Dwa kompletnie różne style - finezja w ofensywie kontra żelazna konsekwencja taktyczna. Stawiam na minimalne zwyciestwo Brazylii.

A co tam w Rosji?

Dzisiaj wieczorem Brazylia ze Szwajcarią spotka się w Rostowie nad Donem.

Rostów to przede wszystkim region słynnych Kozaków Dońskich, uwiecznionych w literaturze i filmie. Twardzi ludzie pieczołowicie pielęgnujący swoją tożsamość, której podstawą zawsze było silne przywiązanie do państwa (cara) i prawosławia. Tańce z szablami, mistrzostwo w jeździe konnej, przepiękne pieśni... do dzisiaj istnieje Wojsko Kozackie, mają swoich atamanów. To kawał historii. Dzisiaj to wygląda nieco karykaturalnie, bo w oddziałach pilnujących porządku na mistrzostwach znaleźli się m.in. Kozacy. Tajemnicą Poliszynela jest to, że wielu z nich to weterani walk m.in. w Donbasie, będący pod kuratelą FSB i wojskowych służb specjalnych.
Również granie w Rostowie wygląda szczególnie dziwnie w kontekście wydarzeń na Ukrainie. To właśnie w okolicach Rostowa koncentrowano do niedawna główne rosyjskie siły, które później "wspierały "powstańców" w Donbasie...
Rostów to jest już trochę inna Rosja - ciepła, przyjemna, pełna owoców, przypominająca nieco klimatem Gruzję. Ciekawostka - Rostów poprzez szlaki wodne ma wyjścia na aż pięć mórz -Czarne, Azowskie, Kaspijskie, Białe i Bałtyckie.
Ale do XIX wieku nikt nie słyszał o Rostowie. Miasto wzięło swą nazwę od Rostowa Wielkiego, położonego między Moskwą i Jarosławiem. To jedno z najstarszych miast na Rusi, prześliczne. Sama nazwa Rostów nad Donem wzięła się od twierdzy nazwanej na cześć metropolity Dmitrija Rostowskiego
Znajdziemu tu także ślady polskie. Podczas I wojny Uniwersytet Warszawski ewakuowano do Rostowa, dlatego obecny Południowy Uniwersytet Federalny w Rostowie uważa się za kontynuatora tradycji UW.
Jednym z symboli Rostowa jest wielka, znana w całej Rosji fabryka traktorów Rostsielmasz (skrót od Rostowskie Maszyny Rolnicze). A w latach 20 zbudowano w Rostowie teatr dramatyczny z salą w formie traktora :)

Komentarze  

#1 ZwycięzcyAdmin iledzisiaj.pl 2018-06-17 22:49
Wczoraj jednogłośnie zwyciężył kicus92, a dzisiaj gabryś. Gratulacje. Za 10 minut będzie można oddawać typy na jutro. Musimy tylko za chwilę dodać mecze, bo oglądaliśmy fajerwerki przed pałacem :-)

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

PRACA W DOMU PRZY KOMPUTERZE.
PRACA W DOMU PRZY KOMPUTERZE.
wtorek, 22 kwietnia 2025
Wykonam prace ogrodnicze
Wykonam prace ogrodnicze
niedziela, 20 kwietnia 2025
noimage
Sprzedam Ford Focus
niedziela, 20 kwietnia 2025