Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Spacer po Radzyniu, jakiego nie znasz!
Swego czasu coś mówiono o podziemnych korytarzach wychodzących z pałacu. To jakaś bajka czy tajemnic...
- niepokorny - Fundusz szwajcarski: #6 Zielona Transformacja Radz...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Otrzeźwienie na szczęście przyszło po 9 latach rządów dawnego zespołu. Wesołych Świąt Radzyniacy!
- paznokieć - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Masz taki świąteczny odlot? To są prawdziwe życzenia uśmiechniętych. Ciesz się szybko swoim idolem d...
- zimny - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Nareszcie staje sie w mieście normalnie, brawo. bur=MISTRZ i tak trzymać. bardzo podoba mi się ten k...
- Bycy
Mundial 2018. Zaczynamy! |
Zbyszek, Michał i Mariusz | |||
wtorek, 19 czerwca 2018 00:00 | |||
Przez chwilę wydawało mi się, że znalazłem świetny sposób na skracanie czasu do meczu z Senegalem. Chodzenie w kółko i powtarzanie „Kurde, niech się to w końcu do diabła zacznie!” Ale jednak nie, okazało się, że nie działa. Najbardziej mi imponuje, że do tej pory (poniedziałek 21:31) nikt nie wie, ani jakim składem, ani jakim ustawieniem, ani z kim w bramce jutro zagramy. Zero przecieków. Niesamowite. Kurde, niech się to w końcu do diabła zacznie! Ciągle wesoło po Meksyku? A po Szwajcarach jak tam? Coś mi wygląda, że poważne granie zacznie się od play-offów. Wczoraj Szwecja wymęczyła po jakimś mętnym karnym Koreańczyków. Wiemy ze skrótów, sami nie oglądaliśmy. W ogóle tu już szukamy kogoś, kto za nas obejrzy i streści w kilku zdaniach mecz Arabia Saudyjska – Egipt. Belgowie dość długo przełamywali obronę Panamczyków, ale jak już poszło, to poszło. Anglicy to jak zwykle kandydaci do tytułu futbolowej ofermy sezonu. Ile trzeba sytuacji, żeby coś wcisnąć Tunezji? A co trzeba mieć pod kopułą, żeby w niegroźnej sytuacji, w czasach VAR przylutować napastnikowi łokciem? Za obsadzeniem Łukasza Włoszka w roli eksperta były dwa argumenty za i jeden przeciw. Za oczywiście przemawia okoliczność, że – podobnie jak resztę obywateli, których tu zapraszam – po prostu lubię. Koleżka do tańca i różańca (choć tego drugie czego raczej nie sprawdzałem, ale życie może jeszcze napisać różne scenariusze...). Po drugie, było nie było, facet był przez parę sezonów trenerem Unii Żabików – zaprawdę powiadam wam, nigdy nie lekceważcie ludzi z takim elementem w biografii. Argument przeciw jest też jasny: lepiej na piłce zna się jego żona. Agnieszka jest fanką sportu, zdaje się, że zrobienie jej szefem MOSiR-u to akurat niezły pomysł. Może zasada przyjmowania ludzi do roboty zgodnie z kompetencjami i pasją to pomysł, który ktoś kiedyś w Radzyniu wykorzysta na większą skalę. No to proszę wymienić małżeńskie opinie...
Michał:
Polska - Senegal. Trudny mecz do typowania, jak zawsze w sytuacji zaangażowania emocjonalnego po stronie jednej z drużyn. Po dłuższym namyśle zarówno serce, jak i rozum podpowiadają jednak nieznaczne zwycięstwo Polaków. 2:1. Kolumbia - Japonia. Tu też kłopot, bo w sumie nie wiadomo, na co stać oba zespoły. Na papierze niby Kolumbia ma w ręku wszystkie atuty, ale trudno powiedzieć, jak poradzi sobie w starciu z żywiołowym azjatyckim stylem. 1:0 dla faworyta po ciężkim boju. Rosja - Egipt. I tutaj może się właśnie okazać, jak złudne wrażenie powstało w Rosji po wysokim zwycięstwie z Arabią Saudyjską na inaugurację... Egipt to nie nie są "ogórki", ale naprawdę solidna ekipa. Niezależnie od tego, czy zagra Salah, czy jednak nie, prawdopodobny wydaje się remis. 1:1. Mariusz: Dzisiaj wszystko mi jedno, co tam Kolumbia, Rosja, Egipt, czy Japonia. Polska jest najważniejsza! Ten mecz tylko trochę za wcześnie, bo byłoby święto na wieczór, no ale... 3:2 dla nas. Nowy stadion Spartaka, czylli gdzie zagrają Polacy Otkrytije Ariena. Niech nikogo nie zmyli nazwa - nie chodzi o żadne "otkrytije" w znaczeniu "otwarcie". Inaugracja mistrzostw miała miejsce na Łużnikach, a Otkrytije to po prostu jeden z rosyjskich banków i sponsor stadionu. Ze Spartakiem i jego nowym stadionem wiaze się jedna z bardziej niezwykłych historii w futbolu. Założycielami klubu i jego legendami byli przed II wojną czterej bracia Starostinowie - Nikołaj, Aleksandr, Andriej i Piotr. Zachwycali swoją grą, ale niestety do czasu. W 1939 r. Spartak pokonał Dinamo Tbilisi - klub, któremu patronował wówczas szef NKWD Ławrientij Beria. Starostinom nie pomogła nawet sympatia Stalina i wstawiennictwo jego syna Wasilija. Kilka lat później wszyscy trafili do łagrów. Zostali zrehabilitowani dopiero po śmierci Berii w 1953 roku i zwycięstwie Nikity Chruszczowa w walce o polityczne przywództwo. Powrócili w chwale - Andriej znalazł się w sztabie reprezentacji ZSRR, Aleksandr został prezesem federacji Rosyjskiej SRR, a Nikołaj do 1992 pełnił funkcję prezesa Towarzystwa Sportowego "Spartak"... Dzisiaj tuż przy murawie nowego stadionu, pod jedną z trybun można zobaczyć niezwykłą rzeźbę - ławeczkę z czwórką braci Starostinów. Legendy Spartaka będą jutro świadkami inauguracyjnego występu naszej kadry. Oby przynieśli nam szczęście! Jeśli udało się Wam dotrzeć aż tutaj, to mamy dla Was w nagrodę Przewodnik Reprezentacji Polski do pobrania w pdfie. Klikajcie tutaj.
|
Komentarze