Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 25 kwietnia 2025 imieniny: Marka, Jarosława

Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Dodaj wydarzenie
Zobacz wszystkie

Reklama

Mundial 2018. Zaczynamy!

Zbyszek, Michał i Mariusz   
wtorek, 19 czerwca 2018 00:00

Nie ma nic piękniejszego....Inni grają, biegają, coś tam próbują, ale wiadomo, że dla nas Mundial się właśnie zaczyna! Do boju!
Wczoraj mnie nie było, jeździłem z wycieczką po Podlasiu. Myślałem, że trochę odpocznę od Mundialu. Akurat! Ze studentami Uniwersytetu Trzeciego Wieku siedziałem pod drzewem nad Narwią i w telefonie oglądaliśmy Brazylia – Szwajcaria.

Przez chwilę wydawało mi się, że znalazłem świetny sposób na skracanie czasu do meczu z Senegalem. Chodzenie w kółko i powtarzanie „Kurde, niech się to w końcu do diabła zacznie!” Ale jednak nie, okazało się, że nie działa.

Najbardziej mi imponuje, że do tej pory (poniedziałek 21:31) nikt nie wie, ani jakim składem, ani jakim ustawieniem, ani z kim w bramce jutro zagramy. Zero przecieków. Niesamowite.

Kurde, niech się to w końcu do diabła zacznie!

Nasi na treningu dzień przed meczem. / foto: laczynaspilka.pl

Ciągle wesoło po Meksyku? A po Szwajcarach jak tam? Coś mi wygląda, że poważne granie zacznie się od play-offów.

Wczoraj Szwecja wymęczyła po jakimś mętnym karnym Koreańczyków. Wiemy ze skrótów, sami nie oglądaliśmy. W ogóle tu już szukamy kogoś, kto za nas obejrzy i streści w kilku zdaniach mecz Arabia Saudyjska – Egipt. Belgowie dość długo przełamywali obronę Panamczyków, ale jak już poszło, to poszło. Anglicy to jak zwykle kandydaci do tytułu futbolowej ofermy sezonu. Ile trzeba sytuacji, żeby coś wcisnąć Tunezji? A co trzeba mieć pod kopułą, żeby w niegroźnej sytuacji, w czasach VAR przylutować napastnikowi łokciem?

Za obsadzeniem Łukasza Włoszka w roli eksperta były dwa argumenty za i jeden przeciw. Za oczywiście przemawia okoliczność, że – podobnie jak resztę obywateli, których tu zapraszam – po prostu lubię. Koleżka do tańca i różańca (choć tego drugie czego raczej nie sprawdzałem, ale życie może jeszcze napisać różne scenariusze...). Po drugie, było nie było, facet był przez parę sezonów trenerem Unii Żabików – zaprawdę powiadam wam, nigdy nie lekceważcie ludzi z takim elementem w biografii.

Argument przeciw jest też jasny: lepiej na piłce zna się jego żona. Agnieszka jest fanką sportu, zdaje się, że zrobienie jej szefem MOSiR-u to akurat niezły pomysł. Może zasada przyjmowania ludzi do roboty zgodnie z kompetencjami i pasją to pomysł, który ktoś kiedyś w Radzyniu wykorzysta na większą skalę.

No to proszę wymienić małżeńskie opinie...

Łukasz i Agnieszka WłoszekAgnieszka:
Kolumbia – Japonia 2:0. Lepszych piłkarzy ma teoretycznie Kolumbia, ale zdarzyć się może wszystko.
Polska – Senegal 3:1. Wierzę, że nasi mogą naprawdę w tym turnieju dużo osiągnąć.
Rosja – Egipt 3:1. Rosjanie robią wszystko, a nawet więcej, żeby wygrać ten mecz.
Łukasz:
Kolumbia - Japonia 2:0. James miał dobrą końcówkę sezonu w Bayernie, co doda mu pewności. Poprowadzi swoją reprezentację do zwycięstwa w tym meczu.
Polska – Senegal 2:1. Jak na patriotę przystało, stawiam na Polskę. Grosik i Milik strzelą.
Rosja -Egipt 1:3. Egipt gra o życie i musi wygrać, Salah zagra!
Zbyszek:
Polska – Senegal 3:2. Senegal wyciągnie z 3:0, ale nie dogoni. Taki scenariusz.
Kolumbia – Japonia 3:0 albo 0:1. Nie spodziewam się wiele po Japończykach. A Kolumbia może zrobić wszystko. Także spektakularnie się wygłupić. Ogólnie widać, że rosyjski klimat nie sprzyja drużynom spoza Europy. I Niemcom.
Rosja – Egipt 0:2. A kogo jutro obchodzi ten mecz...
Agnieszka – Lukas 3:1

Michał:

Michał, ale PazdanKurcze szczęśliwych czasów doczekaliśmy, skoro nawet stwierdzenie "łysy jedzie do Moskwy" zaczyna się pozytywnie kojarzyć... Rzecz jasna, opatrzone zdjęciem Michała Pazdana.

Polska - Senegal. Trudny mecz do typowania, jak zawsze w sytuacji zaangażowania emocjonalnego po stronie jednej z drużyn. Po dłuższym namyśle zarówno serce, jak i rozum podpowiadają jednak nieznaczne zwycięstwo Polaków. 2:1.

Kolumbia - Japonia. Tu też kłopot, bo w sumie nie wiadomo, na co stać oba zespoły. Na papierze niby Kolumbia ma w ręku wszystkie atuty, ale trudno powiedzieć, jak poradzi sobie w starciu z żywiołowym azjatyckim stylem. 1:0 dla faworyta po ciężkim boju.

Rosja - Egipt. I tutaj może się właśnie okazać, jak złudne wrażenie powstało w Rosji po wysokim zwycięstwie z Arabią Saudyjską na inaugurację... Egipt to nie nie są "ogórki", ale naprawdę solidna ekipa. Niezależnie od tego, czy zagra Salah, czy jednak nie, prawdopodobny wydaje się remis. 1:1.

Mariusz:

Dzisiaj wszystko mi jedno, co tam Kolumbia, Rosja, Egipt, czy Japonia. Polska jest najważniejsza! Ten mecz tylko trochę za wcześnie, bo byłoby święto na wieczór, no ale... 3:2 dla nas.

Nowy stadion Spartaka, czylli gdzie zagrają Polacy Otkrytije Ariena.

Niech nikogo nie zmyli nazwa - nie chodzi o żadne "otkrytije" w znaczeniu "otwarcie". Inaugracja mistrzostw miała miejsce na Łużnikach, a Otkrytije to po prostu jeden z rosyjskich banków i sponsor stadionu. Ze Spartakiem i jego nowym stadionem wiaze się jedna z bardziej niezwykłych historii w futbolu. Założycielami klubu i jego legendami byli przed II wojną czterej bracia Starostinowie - Nikołaj, Aleksandr, Andriej i Piotr. Zachwycali swoją grą, ale niestety do czasu. W 1939 r. Spartak pokonał Dinamo Tbilisi - klub, któremu patronował wówczas szef NKWD Ławrientij Beria. Starostinom nie pomogła nawet sympatia Stalina i wstawiennictwo jego syna Wasilija. Kilka lat później wszyscy trafili do łagrów. Zostali zrehabilitowani dopiero po śmierci Berii w 1953 roku i zwycięstwie Nikity Chruszczowa w walce o polityczne przywództwo. Powrócili w chwale - Andriej znalazł się w sztabie reprezentacji ZSRR, Aleksandr został prezesem federacji Rosyjskiej SRR, a Nikołaj do 1992 pełnił funkcję prezesa Towarzystwa Sportowego "Spartak"... Dzisiaj tuż przy murawie nowego stadionu, pod jedną z trybun można zobaczyć niezwykłą rzeźbę - ławeczkę z czwórką braci Starostinów. Legendy Spartaka będą jutro świadkami inauguracyjnego występu naszej kadry. Oby przynieśli nam szczęście!

Bracia na ławeczce

Jeśli udało się Wam dotrzeć aż tutaj, to mamy dla Was w nagrodę Przewodnik Reprezentacji Polski do pobrania w pdfie. Klikajcie tutaj.

Komentarze  

#1 PolskaAttenzione 2018-06-19 19:07
"Inni grają, biegają, coś tam próbują, ale wiadomo, że dla nas Mundial się właśnie zaczyna!" I prawdę mówiąc kończy ;)

#2 ZwycięzcaAdmin iledzisiaj.pl 2018-06-19 23:13
Dzisiaj wygrywa Koki14, bo... prawidłowo wytypował/a przegraną Polski z Senegalem m.in... Gratulujemy nosa

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Walek przekaznika mocy do kopaczki
niedziela, 13 kwietnia 2025
noimage
SPRZEDAM FORDA FOCUSA CABRIO
wtorek, 22 kwietnia 2025
noimage
WYNAJMĘ LOKAL W CENTRUM 130 m/2
wtorek, 22 kwietnia 2025