Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 24 czerwca 2025 imieniny: Danuty, Jana | 1923 - ksiądz prałat Tadeusz Osiński wyświęcił byłą cerkiew prawosławną na kościół katolicki. Świątynia pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa stała w miejscu obecnego boiska przy Szkole Podstawowej nr 1

Euro z kalkulatorem w ręku

Mariusz Szczygieł   
niedziela, 19 czerwca 2016 12:47

Zbyszek SmółkoPiłkarze leniuchują, dzisiaj tylko dwa mecze.

Przed nami ostatnia seria meczów grupowych. Nerwowe kalkulacje, kto będzie drugi, kto trzeci, czy z trzeciego miejsca też uda się awansować, na kogo trafiamy w play-offie? Ze wstępnych układanek wynika, że o ile w 1/8 biało-czerwoni będą mieli umiarkowanie trudno (Rumunia albo Szwajcaria), o tyle w ćwierćfinale czekać będzie Hiszpania z Iniestą, absolutnie najlepszych dotychczas piłkarzem tej imprezy.

Dzisiaj rozstrzygnie się sprawa awansów w grupie A. Francja już pozamiatała, korespondencyjnie wojować będzie Rumunia ze Szwajcarią.

W naszej loży ekspertów Zbigniew Smółko.

Człowiek o wiedzy wszelakiej, który nic nie musi, wielbiciel dobrego piwa i smacznej kuchni. Kiedyś nauczyciel, radny powiatowy, od zawsze historyk, autor kilku świetnych książek. Człowiek orkiestra. Od kilku lat fan dobrego miodu, które produkują jego własne pszczoły.

Kto wygra mistrzostwa?

Największe wrażenie zrobiły na razie Hiszpania i Włochy. Ale może być jak z Grecją w 2004 - któraś drużyna z zaplecza nagle okaże dobrze zrobiona na turniej i może być ciekawe. Po kontuzji Modrica wypadła mi Chorwacja.

Jeśli miałbyś 95 tysięcy to postawiłbyś je na polską drużynę w meczu z Ukrainą?

Tak, swobodnie... Rusini są zupełnie zdemoralizowani po klęsce z Irlandią. Zagrają rezerwami. U nas z kolei rezerwowi – a też będą zmiany w składzie – mają sporo do udowodnienia. 

Co jest ciekawsze - piłka, czy pszczoły? Po czym szybciej schodzi opuchlizna?

Opuchlizna u mnie szybciej po piłce. Z gier pszczoły bardziej przypominają granie w SIMSy, tylko na żywym organizmie. Piłka to super emocje zamknięte w półtora godziny. A w wypadku pszczół np. martwisz się przez pół roku, czy na wiosnę wyjdą z zimy w dobrej formie.

Jakie piwo poleciłbyś przy oglądaniu meczu?

W te szalone upały raczej leciuteńkie, jakieś dobre pszeniczne czy witbier. Ale wszystko z umiarem. 

A co na ząb?

Tobie tylko żarcie głowie, to te diety... Ja za bardzo emocjonalnie czasem reaguję, jeszcze bym porozwalał. Ale faktem jest, że to trochę niebezpieczne, bo z oczami w telewizorze łatwo się nie zorientować, co i jak jesz.

Smółko broniI jeszcze bonus. Uwielbiam te zdjęcie z dwóch powodów. Po pierwsze potwierdza, że na siedmiu kontynentach, w kiluset państwach, wśród ludzi mówiących tysiącami języków i wyznających różne religie jedna zasada jest niezmienna; GRUBY NA BRAMKĘ. A poza tym w zimowej lidze MOSiR organizatorzy (czuję w tym rękę mojego kolegi Marka Topyły) przyznali mi za nie nagrodę TOP MODEL. Dyplom dostałem, z podpisami Burmistrza i Starosty. Żeby Rębek i Kotwica sobie razem z kogoś jaja robili, to poważna sprawa.

No to zobaczymy, kto się zna.

Sam sobie wytypuję!

Francja – Szwajcaria 2:0. Francuzi wystawią rezerwy, ale na Helwetów wystarczy. 

Rumunia – Albania 1:0. Znowu to samo. Ekipa z Bałkanów zagra dzielnie, kilka razy będzie blisko gola, ale jednak nie starczy. Fajnie przegrają. Może równie ciekawie będzie na trybunach...

W tej sytuacji z grupy wychodzą z drugiego miejsca Rumuni. 

Komentarze  

#1 WynikiAdmin iledzisiaj.pl 2016-06-19 23:03
W drodze losowania zwycięża michalina73. Gratulacje!

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
KIEROWCA C+E CHŁODNIA
poniedziałek, 23 czerwca 2025
noimage
Sprzedam dzialke
poniedziałek, 23 czerwca 2025