Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 14 maja 2024 imieniny: Macieja, Bonifacego | 1909 - w Warszawie zmarł Józef Buchbinder, artysta malarz, autor większości obrazów w kościele św. Trójcy

Warsztaty kulinarne w Branicy Radzyńskiej – Kolonii

Prezes Stowarzyszenia Ziemi Branickiej Agnieszka Warzywoda   
sobota, 05 listopada 2016 08:00

Podczas warsztatów27-29 października br. Stowarzyszenie Ziemi Branickiej zorganizowało po raz drugi warsztaty kulinarne z zakresu kuchni tradycyjnej i regionalnej pn. „Branickie Smaki część II”.

Warsztaty odbyły się w remizie OSP w Branicy Radzyńskiej – Kolonii. Przedsięwzięcie to wsparła finansowo Gmina Radzyń Podlaski w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu upowszechniania kultury i dziedzictwa narodowego.

Jesień to ulubiona pora roku dla fotografów i malarzy a także…. smakoszy. Korzystając z bogactw natury instruktor Jacek Michalak – nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim  wykorzystał w pełni, opracowując  menu, dary jesieni. Dania, które sporządzone zostały na warsztatach  zaczerpnięto  z przepisów powstałych w wyniku dawnej działalności Koła Gospodyń Wiejskich z Branicy. Za oknem coraz mniej przyjaźnie, dlatego przygotowaliśmy dania rozgrzewające, aromatyczne wykorzystując produkty łatwo dostępne i wartościowe. 

Menu zawierało m.in.:

1.            Branicki chleb z ziarnami

2.            Branickie bułeczki pszenno-kukurydziane

3.            Branicka zupa cebulowa

4.            Branickie pierogi z ciecierzycą

5.            Branickie pierogi kaszą gryczaną i serem

6.            Ryba duszona na porach z imbirem, gruszkami i pigwą

7.            Branicki kurczak po staropolsku

8.            Razowy Branicki kwas chlebowy

9.            Branicki placek z jabłkami i rozmarynem

10.          Branickie czekoladowe ciasto z burakami

11.          Golonka po Branicku

12.          Branickie rogaliki z konfiturą śliwkową/wiśniową

Po wprowadzeniu nas w tajniki przygotowywania potraw przez instruktora pracowaliśmy w grupach. Praca dosłownie paliła nam się w rękach, wszyscy byliśmy bardzo zaangażowani. Podczas wykonywania wszystkich czynności związanych z przyrządzaniem dań był czas na wymianę doświadczeń. Osoba prowadząca warsztaty jak i starsi uczestnicy chętnie udzielały porad i wskazówek młodszym uczestnikom. Wspominano zwyczaje i codzienne życie na dawnej wsi, zarówno naszej jak i sąsiadujących miejscowości.

Po trzech dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy można śmiało powiedzieć, że stoły uginały się pod ciężarem pysznych i ocalonych od zapomnienia potraw. Zwieńczeniem warsztatów był degustacja i wspólne biesiadowanie.

Wszystkie sporządzone dania bardzo smakowały uczestnikom jak i przybyłym gościom. Szczególne uznanie zdobył Branicki placek z jabłkami i rozmarynem, który stał się wizytówką obecnej edycji warsztatów.

Wykorzystaliśmy również często zapomnianą w kuchni pigwę jako jeden ze składników w sosie do ryby, gdzie razem z porami i gruszką stanowiła doskonałe połączenie. Ciekawą alternatywą dla wszystkich napojów był kwas chlebowy, który dawniej sporządzany przez  nasze gospodynie wiejskie, doskonale gasił pragnienie podczas żniw.

Pomimo, iż warsztaty trwały trzy dni nie zostały wyczerpane zasoby przepisów kulinarnych naszego Koła Gospodyń Wiejskich. Mamy również nadzieję na opracowanie przewodnika kulinarnego zawierającego przepisy dań przygotowanych podczas I i II części „Branickich smaków”.

Efekty naszej pracy mogą Państwo obejrzeć w załączonej poniżej fotorelacji.

161104-warzyw-01161104-warzyw-02161104-warzyw-03161104-warzyw-04161104-warzyw-05161104-warzyw-06161104-warzyw-07161104-warzyw-08161104-warzyw-09161104-warzyw-10161104-warzyw-11161104-warzyw-12161104-warzyw-13161104-warzyw-14161104-warzyw-15161104-warzyw-16161104-warzyw-17161104-warzyw-18161104-warzyw-19161104-warzyw-20161104-warzyw-21161104-warzyw-22161104-warzyw-23161104-warzyw-24161104-warzyw-25161104-warzyw-26161104-warzyw-27161104-warzyw-28161104-warzyw-29161104-warzyw-30161104-warzyw-31161104-warzyw-32161104-warzyw-33161104-warzyw-34161104-warzyw-35161104-warzyw-36161104-warzyw-37161104-warzyw-38161104-warzyw-39161104-warzyw-40161104-warzyw-41161104-warzyw-42161104-warzyw-43161104-warzyw-44161104-warzyw-45161104-warzyw-46161104-warzyw-47161104-warzyw-48161104-warzyw-49161104-warzyw-50161104-warzyw-51161104-warzyw-52

 

Komentarze  

 
#1 pytaniezeus 2016-11-07 21:20
Ciekawe która miala badania z sanepidu
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

klawiatura
klawiatura
piątek, 10 maja 2024
Sprzedam rower
Sprzedam rower
niedziela, 05 maja 2024
noimage
Oranżada SEWET
piątek, 03 maja 2024