
Komentarze
- Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
https://wydarzenia.interia.pl/bliski-wschod/news-dom-jako-bron-13-pieter,nId,22161281 interes się kr...
- pioter - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
Dobrze że można mówić co się naprawdę myśli bo nie na wszystkich portalach tak jest . Dziękuję admin...
- kinga75 - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej strony taki tryb prowadzi do wielu problemów ze zdrowiem. ...
- for_sale - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Komu chce się ślęczeć nad garami? Kupi sobie taki singiel gotowe żarcia i macie wzrosty we wszystkim...
- pioter - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Niektóre miasta odchodzą od plastikowych worków na śmieci i nie odbierają frakcji zielonej, która je...
- radzyniak13
Warsztaty kulinarne w Branicy Radzyńskiej – Kolonii |
Prezes Stowarzyszenia Ziemi Branickiej Agnieszka Warzywoda | |||
sobota, 05 listopada 2016 08:00 | |||
Warsztaty odbyły się w remizie OSP w Branicy Radzyńskiej – Kolonii. Przedsięwzięcie to wsparła finansowo Gmina Radzyń Podlaski w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu upowszechniania kultury i dziedzictwa narodowego. Jesień to ulubiona pora roku dla fotografów i malarzy a także…. smakoszy. Korzystając z bogactw natury instruktor Jacek Michalak – nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim wykorzystał w pełni, opracowując menu, dary jesieni. Dania, które sporządzone zostały na warsztatach zaczerpnięto z przepisów powstałych w wyniku dawnej działalności Koła Gospodyń Wiejskich z Branicy. Za oknem coraz mniej przyjaźnie, dlatego przygotowaliśmy dania rozgrzewające, aromatyczne wykorzystując produkty łatwo dostępne i wartościowe. Menu zawierało m.in.: 1. Branicki chleb z ziarnami 2. Branickie bułeczki pszenno-kukurydziane 3. Branicka zupa cebulowa 4. Branickie pierogi z ciecierzycą 5. Branickie pierogi kaszą gryczaną i serem 6. Ryba duszona na porach z imbirem, gruszkami i pigwą 7. Branicki kurczak po staropolsku 8. Razowy Branicki kwas chlebowy 9. Branicki placek z jabłkami i rozmarynem 10. Branickie czekoladowe ciasto z burakami 11. Golonka po Branicku 12. Branickie rogaliki z konfiturą śliwkową/wiśniową Po wprowadzeniu nas w tajniki przygotowywania potraw przez instruktora pracowaliśmy w grupach. Praca dosłownie paliła nam się w rękach, wszyscy byliśmy bardzo zaangażowani. Podczas wykonywania wszystkich czynności związanych z przyrządzaniem dań był czas na wymianę doświadczeń. Osoba prowadząca warsztaty jak i starsi uczestnicy chętnie udzielały porad i wskazówek młodszym uczestnikom. Wspominano zwyczaje i codzienne życie na dawnej wsi, zarówno naszej jak i sąsiadujących miejscowości. Po trzech dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy można śmiało powiedzieć, że stoły uginały się pod ciężarem pysznych i ocalonych od zapomnienia potraw. Zwieńczeniem warsztatów był degustacja i wspólne biesiadowanie. Wszystkie sporządzone dania bardzo smakowały uczestnikom jak i przybyłym gościom. Szczególne uznanie zdobył Branicki placek z jabłkami i rozmarynem, który stał się wizytówką obecnej edycji warsztatów. Wykorzystaliśmy również często zapomnianą w kuchni pigwę jako jeden ze składników w sosie do ryby, gdzie razem z porami i gruszką stanowiła doskonałe połączenie. Ciekawą alternatywą dla wszystkich napojów był kwas chlebowy, który dawniej sporządzany przez nasze gospodynie wiejskie, doskonale gasił pragnienie podczas żniw. Pomimo, iż warsztaty trwały trzy dni nie zostały wyczerpane zasoby przepisów kulinarnych naszego Koła Gospodyń Wiejskich. Mamy również nadzieję na opracowanie przewodnika kulinarnego zawierającego przepisy dań przygotowanych podczas I i II części „Branickich smaków”. Efekty naszej pracy mogą Państwo obejrzeć w załączonej poniżej fotorelacji.
|
Komentarze