Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Spacer po Radzyniu, jakiego nie znasz!
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
- niepokorny - Spacer po Radzyniu, jakiego nie znasz!
Ile masz lat, że jeszcze wierzysz w bajki? Podziemia wokół pałacu były niczym innym, jak sposobem od...
- kurka wodna - Spacer po Radzyniu, jakiego nie znasz!
Swego czasu coś mówiono o podziemnych korytarzach wychodzących z pałacu. To jakaś bajka czy tajemnic...
- niepokorny - Fundusz szwajcarski: #6 Zielona Transformacja Radz...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Świąteczne życzenia Burmistrza Jakuba Jakubowskieg...
Otrzeźwienie na szczęście przyszło po 9 latach rządów dawnego zespołu. Wesołych Świąt Radzyniacy!
- paznokieć
Warsztaty kulinarne w Branicy Radzyńskiej – Kolonii |
Prezes Stowarzyszenia Ziemi Branickiej Agnieszka Warzywoda | |||
sobota, 05 listopada 2016 08:00 | |||
Warsztaty odbyły się w remizie OSP w Branicy Radzyńskiej – Kolonii. Przedsięwzięcie to wsparła finansowo Gmina Radzyń Podlaski w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu upowszechniania kultury i dziedzictwa narodowego. Jesień to ulubiona pora roku dla fotografów i malarzy a także…. smakoszy. Korzystając z bogactw natury instruktor Jacek Michalak – nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim wykorzystał w pełni, opracowując menu, dary jesieni. Dania, które sporządzone zostały na warsztatach zaczerpnięto z przepisów powstałych w wyniku dawnej działalności Koła Gospodyń Wiejskich z Branicy. Za oknem coraz mniej przyjaźnie, dlatego przygotowaliśmy dania rozgrzewające, aromatyczne wykorzystując produkty łatwo dostępne i wartościowe. Menu zawierało m.in.: 1. Branicki chleb z ziarnami 2. Branickie bułeczki pszenno-kukurydziane 3. Branicka zupa cebulowa 4. Branickie pierogi z ciecierzycą 5. Branickie pierogi kaszą gryczaną i serem 6. Ryba duszona na porach z imbirem, gruszkami i pigwą 7. Branicki kurczak po staropolsku 8. Razowy Branicki kwas chlebowy 9. Branicki placek z jabłkami i rozmarynem 10. Branickie czekoladowe ciasto z burakami 11. Golonka po Branicku 12. Branickie rogaliki z konfiturą śliwkową/wiśniową Po wprowadzeniu nas w tajniki przygotowywania potraw przez instruktora pracowaliśmy w grupach. Praca dosłownie paliła nam się w rękach, wszyscy byliśmy bardzo zaangażowani. Podczas wykonywania wszystkich czynności związanych z przyrządzaniem dań był czas na wymianę doświadczeń. Osoba prowadząca warsztaty jak i starsi uczestnicy chętnie udzielały porad i wskazówek młodszym uczestnikom. Wspominano zwyczaje i codzienne życie na dawnej wsi, zarówno naszej jak i sąsiadujących miejscowości. Po trzech dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy można śmiało powiedzieć, że stoły uginały się pod ciężarem pysznych i ocalonych od zapomnienia potraw. Zwieńczeniem warsztatów był degustacja i wspólne biesiadowanie. Wszystkie sporządzone dania bardzo smakowały uczestnikom jak i przybyłym gościom. Szczególne uznanie zdobył Branicki placek z jabłkami i rozmarynem, który stał się wizytówką obecnej edycji warsztatów. Wykorzystaliśmy również często zapomnianą w kuchni pigwę jako jeden ze składników w sosie do ryby, gdzie razem z porami i gruszką stanowiła doskonałe połączenie. Ciekawą alternatywą dla wszystkich napojów był kwas chlebowy, który dawniej sporządzany przez nasze gospodynie wiejskie, doskonale gasił pragnienie podczas żniw. Pomimo, iż warsztaty trwały trzy dni nie zostały wyczerpane zasoby przepisów kulinarnych naszego Koła Gospodyń Wiejskich. Mamy również nadzieję na opracowanie przewodnika kulinarnego zawierającego przepisy dań przygotowanych podczas I i II części „Branickich smaków”. Efekty naszej pracy mogą Państwo obejrzeć w załączonej poniżej fotorelacji.
|
Komentarze