
Komentarze
- Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim. Zadaszoną główną trybunę wraz z sztuc...
- sportek - Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
- kinga75 - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
- pioter - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Z tymi częściami rowerowymi, to się tak @pioter nie rozpędzaj, bo póki co, to nie wiadomo czym twój ...
- HT - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Myślę, że zarówno po uchwaleniu, jak i po uchyleniu tej uchwały życie mieszkańców Radzynia nie uległ...
- Admin iledzisiaj.pl
Serowy Król ze Spomleku |
| Aneta Mostowiec | |||
| czwartek, 22 września 2016 07:00 | |||
Nasza spółdzielnia przywiozła z Olsztyna aż trzy prestiżowe nagrody. Hitem serowym ocenione zostały sery marki SERENADA - sery z Radzynia Podlaskiego otrzymały miano SEROWEGO KRÓLA. Nagrodą szczególną tegorocznego Ogólnopolskiego Święta Sera był Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia przyznany naszej firmie za najwyższą jakość serów długodojrzewających SKARBY SEROWARA (Bursztyn, Rubin, Szafir). Jest to kolejny sukces naszej spółdzielni w tak znamienitych konkursach. Głównym celem festiwalu jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski. W programie 2-dniowej imprezy przewidziano stoiska eksperckie, na których konsumenci mogli skorzystać z porad znawców tematu. Zostały przygotowane pokazy techniczno-laboratoryjne, a także konkurs marki Serenada, w którym były do wygrania upominki szkolne. Organizatorem święta sera jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olsztyn jest kolebką serowarstwa. Tu bowiem w kortowskiej uczelni wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Tu kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. To w Olsztynie i Barczewie pracuje kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego.
|





