Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Przed nami Piknik Polsko-Ukraiński w Radzyniu Podl...
Proponuję zrobić piknik integracyjny Ukraińsko-Ukraiński. Ukraińcy z zachodniej części Ukrainy będą ...
- pioter - Między nami Liderkami: Z pustego i Salomon nie na...
W kraju niespokojnie, schronów nie ma, ale dobrze że są liderki. Zajęcia jednej Pani "Z pustego i Sa...
- Mar Pol - Między nami Liderkami: Z pustego i Salomon nie na...
kobiety szkolenie w dobrostanie bo mężczyźni szkolenie wojskowe i w kamasze na front i mogą już nie ...
- kinga75 - Silent Disco na zakończenie wakacji!
"jak się bawią ludzie wtedy gdy nie pada deszcz jak się bawią ludzie gdy kochają się "
- niepokorny - Z czego składa się opłata za śmieci
Śmieci coraz więcej PUK za darmo nie wywiezie Miasto nie zarabia Koszta musimy pokryć my Gorzkie to ...
- niepokorny
Gorące tematy.
Serowy Król ze Spomleku |
Aneta Mostowiec | |||
czwartek, 22 września 2016 07:00 | |||
Nasza spółdzielnia przywiozła z Olsztyna aż trzy prestiżowe nagrody. Hitem serowym ocenione zostały sery marki SERENADA - sery z Radzynia Podlaskiego otrzymały miano SEROWEGO KRÓLA. Nagrodą szczególną tegorocznego Ogólnopolskiego Święta Sera był Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia przyznany naszej firmie za najwyższą jakość serów długodojrzewających SKARBY SEROWARA (Bursztyn, Rubin, Szafir). Jest to kolejny sukces naszej spółdzielni w tak znamienitych konkursach. Głównym celem festiwalu jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski. W programie 2-dniowej imprezy przewidziano stoiska eksperckie, na których konsumenci mogli skorzystać z porad znawców tematu. Zostały przygotowane pokazy techniczno-laboratoryjne, a także konkurs marki Serenada, w którym były do wygrania upominki szkolne. Organizatorem święta sera jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olsztyn jest kolebką serowarstwa. Tu bowiem w kortowskiej uczelni wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Tu kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. To w Olsztynie i Barczewie pracuje kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego.
|