
Komentarze
- W jakim stanie jest Radzyń? Debata w najbliższy pi...
Na sajm pierw był Wałęsak. Ten jegomość chciał zagłodzić Rosję i załamał się przez tego styropianowe...
- pioter - W jakim stanie jest Radzyń? Debata w najbliższy pi...
Aż zacytuję - Co się dziwić, że ludzie uciekają jak przez pisiurowe lata miasto dziadziało -. Nie, n...
- zimny - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
chyba że ktoś nie ma sumienia tylko niewolnicze posłuszeństwo uczonym w PISmach czy POprawnym Polity...
- kinga75 - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
Jedno jest niebo dla wszystkich Jedno jest niebo dla wszystkich!
- kinga75 - W jakim stanie jest Radzyń? Debata w najbliższy pi...
Co się dziwić, że ludzie uciekają jak przez pisiurowe lata miasto dziadziało
- lukas1
Serowy Król ze Spomleku |
Aneta Mostowiec | |||
czwartek, 22 września 2016 07:00 | |||
Nasza spółdzielnia przywiozła z Olsztyna aż trzy prestiżowe nagrody. Hitem serowym ocenione zostały sery marki SERENADA - sery z Radzynia Podlaskiego otrzymały miano SEROWEGO KRÓLA. Nagrodą szczególną tegorocznego Ogólnopolskiego Święta Sera był Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia przyznany naszej firmie za najwyższą jakość serów długodojrzewających SKARBY SEROWARA (Bursztyn, Rubin, Szafir). Jest to kolejny sukces naszej spółdzielni w tak znamienitych konkursach. Głównym celem festiwalu jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski. W programie 2-dniowej imprezy przewidziano stoiska eksperckie, na których konsumenci mogli skorzystać z porad znawców tematu. Zostały przygotowane pokazy techniczno-laboratoryjne, a także konkurs marki Serenada, w którym były do wygrania upominki szkolne. Organizatorem święta sera jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olsztyn jest kolebką serowarstwa. Tu bowiem w kortowskiej uczelni wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Tu kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. To w Olsztynie i Barczewie pracuje kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego.
|