
Komentarze
- Co z remontami ulic Warszawskiej, Wyszyńskiego i C...
Już w połowie roku 2024 sugerowałem, że ulicy Chomiczewskiego firma nie rozpocznie ani w 24, ani naw...
- eSPe - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
https://wydarzenia.interia.pl/bliski-wschod/news-dom-jako-bron-13-pieter,nId,22161281 interes się kr...
- pioter - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
Dobrze że można mówić co się naprawdę myśli bo nie na wszystkich portalach tak jest . Dziękuję admin...
- kinga75 - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej strony taki tryb prowadzi do wielu problemów ze zdrowiem. ...
- for_sale - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Komu chce się ślęczeć nad garami? Kupi sobie taki singiel gotowe żarcia i macie wzrosty we wszystkim...
- pioter
Nauczyciele już wiedzą jak zrobić dzieła sztuki z warzyw lub owoców |
Michał Maliszewski | |||
piątek, 04 grudnia 2015 08:00 | |||
Uczestnicy zdobyli podstawowe informacje na temat tej wywodzącej się z Tajlandii sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, a także poznali potrzebne do tego narzędzia, zasady rzeźbienia w owocach i warzywach oraz metody przechowywania i konserwacji gotowych produktów. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania dekoracji z cebuli i pora. Na początek Łukasz Szewczyk omówił i zaprezentował wykonanie lilii i szyszki z czerwonej cebuli. Dekoracje okazały się szybkie i proste, więc uczestnicy bez trudu je wykonali. Kolejnym rzeźbionym warzywem był por, z którego wykonano kwiat aster, buławę, wachlarz. Każdy uczestnik przygotował powyższe dekoracje, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu mistrza carvingu. Kolejnego dnia szkolenie rozpoczęło się od rzeźbienia małych form z pomidora, rzodkiewki, papryki, marchewki czy pomarańczy np. róży czy szyszki. Następnie uczestnicy uczyli się wykonywać bardziej zaawansowane dekoracje np. łabędź z jabłka, kwiat w melonie czy róża w arbuzie. Drugi dzień szkolenia był zdecydowanie trudniejszy i wymagał dużych pokładów cierpliwości u uczestników, gdyż do rzeźbienia w owocach potrzebne były precyzyjne i delikatne, a zarazem pewne cięcia. Okazało się, że w carvingu każdy szczegół ma znaczenie, a nawet drobna pomyłka może zniszczyć dzieło. Prace wykonane przez uczestników zajęć podziwiała dyrektor szkoły Grażyna Dzida, która podziękowała trenerowi i zaprosiła go do przeprowadzenia kolejnych szkoleń, na wyższym poziomie zaawansowania. Na zakończenie mistrz Łukasz Szewczyk pogratulował uczestnikom i zachęcił do poszerzania wiedzy i dalszego ćwiczenia trudnej sztuki carvingu. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|