Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
W ubiegłym roku nie było zmiany podatku od nieruchomości, więc korekta obejmuje 2 lata. Czy 7 groszy...
- Admin iledzisiaj.pl - Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
Dziwne obliczenia. Inflacja poniżej 3% a podwyżki o 7% i są argumentowane inflacją. Logika nie dział...
- panter - Zmiany w stawkach podatku od nieruchomości na 2026...
Mam pytanie czy są zwolnienia od płacenia podatku gruntowego i kto go nie płaci /
- FOX58 - PILNE! SKRADZIONY OWCZAREK Z PUNKTU ZATRZYMANIA! ...
Mam takie głupie pytanie. Dlaczemu zabrano właścicielowi "pięknego długowłosego owczarka niemieckieg...
- pioter - PILNE! SKRADZIONY OWCZAREK Z PUNKTU ZATRZYMANIA! ...
Psa zamknięto w kojcu Urzędu Miasta bez zgody jego właściciela. Zapewne właściciel tylko uwolnił go ...
- Kraków
Nauczyciele już wiedzą jak zrobić dzieła sztuki z warzyw lub owoców |
| Michał Maliszewski | |||
| piątek, 04 grudnia 2015 08:00 | |||
Uczestnicy zdobyli podstawowe informacje na temat tej wywodzącej się z Tajlandii sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, a także poznali potrzebne do tego narzędzia, zasady rzeźbienia w owocach i warzywach oraz metody przechowywania i konserwacji gotowych produktów. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania dekoracji z cebuli i pora. Na początek Łukasz Szewczyk omówił i zaprezentował wykonanie lilii i szyszki z czerwonej cebuli. Dekoracje okazały się szybkie i proste, więc uczestnicy bez trudu je wykonali. Kolejnym rzeźbionym warzywem był por, z którego wykonano kwiat aster, buławę, wachlarz. Każdy uczestnik przygotował powyższe dekoracje, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu mistrza carvingu. Kolejnego dnia szkolenie rozpoczęło się od rzeźbienia małych form z pomidora, rzodkiewki, papryki, marchewki czy pomarańczy np. róży czy szyszki. Następnie uczestnicy uczyli się wykonywać bardziej zaawansowane dekoracje np. łabędź z jabłka, kwiat w melonie czy róża w arbuzie. Drugi dzień szkolenia był zdecydowanie trudniejszy i wymagał dużych pokładów cierpliwości u uczestników, gdyż do rzeźbienia w owocach potrzebne były precyzyjne i delikatne, a zarazem pewne cięcia. Okazało się, że w carvingu każdy szczegół ma znaczenie, a nawet drobna pomyłka może zniszczyć dzieło. Prace wykonane przez uczestników zajęć podziwiała dyrektor szkoły Grażyna Dzida, która podziękowała trenerowi i zaprosiła go do przeprowadzenia kolejnych szkoleń, na wyższym poziomie zaawansowania. Na zakończenie mistrz Łukasz Szewczyk pogratulował uczestnikom i zachęcił do poszerzania wiedzy i dalszego ćwiczenia trudnej sztuki carvingu. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|




