Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Z czego składa się opłata za śmieci
dawno temu jak wprowadzano segregację odpadów zapewniano że owszem to dodatkowa praca dla kazdego z ...
- winiek8 - Z czego składa się opłata za śmieci
mysle ze ten artykul( ni z gruszki ni z pietruszki) ma nas radzyniakow przygotowac na kolejna podwyz...
- daisy62 - Z czego składa się opłata za śmieci
Tych podwyżek śmieciowych ludzie wam nie zapomną! Zapłacimy je z nawiązką podczas wyborów! Pozdrawia...
- ardor - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Nie zaleca się mammografii a badanie organoleptyczne, im częściej tym lepiej.
- pioter - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Czy zaleca się mammografię jako dobry sposób profilaktyki bo niektórzy wręcz mówią że pobudza powsta...
- kinga75
Nauczyciele już wiedzą jak zrobić dzieła sztuki z warzyw lub owoców |
Michał Maliszewski | |||
piątek, 04 grudnia 2015 08:00 | |||
Uczestnicy zdobyli podstawowe informacje na temat tej wywodzącej się z Tajlandii sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, a także poznali potrzebne do tego narzędzia, zasady rzeźbienia w owocach i warzywach oraz metody przechowywania i konserwacji gotowych produktów. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania dekoracji z cebuli i pora. Na początek Łukasz Szewczyk omówił i zaprezentował wykonanie lilii i szyszki z czerwonej cebuli. Dekoracje okazały się szybkie i proste, więc uczestnicy bez trudu je wykonali. Kolejnym rzeźbionym warzywem był por, z którego wykonano kwiat aster, buławę, wachlarz. Każdy uczestnik przygotował powyższe dekoracje, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu mistrza carvingu. Kolejnego dnia szkolenie rozpoczęło się od rzeźbienia małych form z pomidora, rzodkiewki, papryki, marchewki czy pomarańczy np. róży czy szyszki. Następnie uczestnicy uczyli się wykonywać bardziej zaawansowane dekoracje np. łabędź z jabłka, kwiat w melonie czy róża w arbuzie. Drugi dzień szkolenia był zdecydowanie trudniejszy i wymagał dużych pokładów cierpliwości u uczestników, gdyż do rzeźbienia w owocach potrzebne były precyzyjne i delikatne, a zarazem pewne cięcia. Okazało się, że w carvingu każdy szczegół ma znaczenie, a nawet drobna pomyłka może zniszczyć dzieło. Prace wykonane przez uczestników zajęć podziwiała dyrektor szkoły Grażyna Dzida, która podziękowała trenerowi i zaprosiła go do przeprowadzenia kolejnych szkoleń, na wyższym poziomie zaawansowania. Na zakończenie mistrz Łukasz Szewczyk pogratulował uczestnikom i zachęcił do poszerzania wiedzy i dalszego ćwiczenia trudnej sztuki carvingu. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|