Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- W Radzyniu Karol Nawrocki
Oj kałowcy nie mówcie że robiliście tournee po ościennych gminach na lewe zaświadczenia.
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Ciekawa uwaga. Po przejściu głosów od Brauna i Mentzena, to daje ponad 3 mln głosów. Nawrocki powini...
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Gdyby któryś kandydat wygrał miażdżąco, to można by wtedy dyskutować dlaczego, a tak, to na każdy ar...
- HT - W Radzyniu Karol Nawrocki
https://www.youtube.com/watch?v=oGCMLUK_1K0 wersja filmowa odpowiedzi na pytanie dlaczego trzaskoś, ...
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
najlepszym prezydentem bylby tylko i wylacznie SMALIKOT tak dla przypomienia co nie ktorym hihih
- daisy62
Nauczyciele już wiedzą jak zrobić dzieła sztuki z warzyw lub owoców |
Michał Maliszewski | |||
piątek, 04 grudnia 2015 08:00 | |||
Uczestnicy zdobyli podstawowe informacje na temat tej wywodzącej się z Tajlandii sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, a także poznali potrzebne do tego narzędzia, zasady rzeźbienia w owocach i warzywach oraz metody przechowywania i konserwacji gotowych produktów. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania dekoracji z cebuli i pora. Na początek Łukasz Szewczyk omówił i zaprezentował wykonanie lilii i szyszki z czerwonej cebuli. Dekoracje okazały się szybkie i proste, więc uczestnicy bez trudu je wykonali. Kolejnym rzeźbionym warzywem był por, z którego wykonano kwiat aster, buławę, wachlarz. Każdy uczestnik przygotował powyższe dekoracje, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu mistrza carvingu. Kolejnego dnia szkolenie rozpoczęło się od rzeźbienia małych form z pomidora, rzodkiewki, papryki, marchewki czy pomarańczy np. róży czy szyszki. Następnie uczestnicy uczyli się wykonywać bardziej zaawansowane dekoracje np. łabędź z jabłka, kwiat w melonie czy róża w arbuzie. Drugi dzień szkolenia był zdecydowanie trudniejszy i wymagał dużych pokładów cierpliwości u uczestników, gdyż do rzeźbienia w owocach potrzebne były precyzyjne i delikatne, a zarazem pewne cięcia. Okazało się, że w carvingu każdy szczegół ma znaczenie, a nawet drobna pomyłka może zniszczyć dzieło. Prace wykonane przez uczestników zajęć podziwiała dyrektor szkoły Grażyna Dzida, która podziękowała trenerowi i zaprosiła go do przeprowadzenia kolejnych szkoleń, na wyższym poziomie zaawansowania. Na zakończenie mistrz Łukasz Szewczyk pogratulował uczestnikom i zachęcił do poszerzania wiedzy i dalszego ćwiczenia trudnej sztuki carvingu. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|