Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
https://www.dziennikwschodni.pl/radzyn-podlaski/nie-ma-dotacji-na-oranzerie-burmistrz-z-pis-obwinia-...
- pioter - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Ty lepiej zadbaj najpierw o swoje gardło
- HT - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
a geje z Lublina wyrazili zgodę?
- pioter - Przed nami Piknik Polsko-Ukraiński w Radzyniu Podl...
Proponuję zrobić piknik integracyjny Ukraińsko-Ukraiński. Ukraińcy z zachodniej części Ukrainy będą ...
- pioter
Nauczyciele już wiedzą jak zrobić dzieła sztuki z warzyw lub owoców |
Michał Maliszewski | |||
piątek, 04 grudnia 2015 08:00 | |||
Uczestnicy zdobyli podstawowe informacje na temat tej wywodzącej się z Tajlandii sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, a także poznali potrzebne do tego narzędzia, zasady rzeźbienia w owocach i warzywach oraz metody przechowywania i konserwacji gotowych produktów. Następnie teoria została wykorzystana w praktyce podczas przygotowywania dekoracji z cebuli i pora. Na początek Łukasz Szewczyk omówił i zaprezentował wykonanie lilii i szyszki z czerwonej cebuli. Dekoracje okazały się szybkie i proste, więc uczestnicy bez trudu je wykonali. Kolejnym rzeźbionym warzywem był por, z którego wykonano kwiat aster, buławę, wachlarz. Każdy uczestnik przygotował powyższe dekoracje, co nie okazało się takie łatwe, na jakie wyglądało w wykonaniu mistrza carvingu. Kolejnego dnia szkolenie rozpoczęło się od rzeźbienia małych form z pomidora, rzodkiewki, papryki, marchewki czy pomarańczy np. róży czy szyszki. Następnie uczestnicy uczyli się wykonywać bardziej zaawansowane dekoracje np. łabędź z jabłka, kwiat w melonie czy róża w arbuzie. Drugi dzień szkolenia był zdecydowanie trudniejszy i wymagał dużych pokładów cierpliwości u uczestników, gdyż do rzeźbienia w owocach potrzebne były precyzyjne i delikatne, a zarazem pewne cięcia. Okazało się, że w carvingu każdy szczegół ma znaczenie, a nawet drobna pomyłka może zniszczyć dzieło. Prace wykonane przez uczestników zajęć podziwiała dyrektor szkoły Grażyna Dzida, która podziękowała trenerowi i zaprosiła go do przeprowadzenia kolejnych szkoleń, na wyższym poziomie zaawansowania. Na zakończenie mistrz Łukasz Szewczyk pogratulował uczestnikom i zachęcił do poszerzania wiedzy i dalszego ćwiczenia trudnej sztuki carvingu. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|