
Komentarze
- Nasz wniosek do Funduszy Szwajcarskich przeszedł o...
Czar prysł Kraśnik i Hrubieszów idą dalej ! Nam pozostają konsultacje ?:)
- waluś - Strategia Rozwoju Miasta
Komentarz z ust mi wyjęty. Konsultacje społeczne, sondy, odpowiadanie na najmniej sensowne pytania z...
- NN - Spotkania z Historią u Potockich
To, że wielu z nas (na szczęście nie wszyscy) myślimy tak, jak nasi ojcowie i dziadowie, coraz częśc...
- akotyla - Spotkania z Historią u Potockich
Dziękuję Bogu że jeszcze mówimy i myślimy tak jak nauczyli nas nasi ojcowie i dziadowie zgodnie z tr...
- niepokorny - Strategia Rozwoju Miasta
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- tofik
W poszukiwaniu tymiankowego smaku Fajsławic |
Michał Maliszewski | |||
sobota, 10 października 2015 07:00 | |||
Pierwszym punktem wycieczki były Fajsławice - zagłębie zielarskie o pięknej nazwie „Tymiankowy smak Fajsławic”. Na miejscu grupę uczniów z nauczycielami powitała Feliksa Gorzkowska, prezes Stowarzyszenia na rzecz rozwoju gminy Fajsławice. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne z zastosowaniem rosnących tam ziół. Efektem warsztatów były wspólnie przygotowane potrawy: zupa „Chłopska” (potrawa za którą gospodynie otrzymały „Perłę Lubelszczyzny” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”), surówka, mięso i masło z ziołami. Kolejnym punktem programu były warsztaty florystyczne przeprowadzone przez Danutę Adamiec, podczas których wychowankowie tworzyli piękne bukiety z ziół: tymianku, szafranu, mięty, majeranku, cząbru, nagietka, bazylii, estragonu, lnu, dzikiej róży, ostropestu. Po ułożeniu kompozycji był czas na zwiedzanie ogrodów, gdzie uprawiane są zioła (obecnie jest tam 18 gatunków). Ostatnim punktem wycieczki było zwiedzanie najmniejszej fabryki słodyczy w województwie lubelskim Manufaktury Słodyczy „Cukier Lukier”. W pięknym, kolorowym, pachnącym wanilią, brzoskwinią i lukrem wnętrzu wychowankowie obejrzeli pokaz wyrabiania masy cukierniczej. Po wyrobieniu i ostygnięciu z ciepłej jeszcze masy każdy uczestnik własnoręcznie wykonał lizak, który mógł zabrać do domu. Miłym prezentem były również kolorowe cukierki. Zdobyte podczas wycieczki doświadczenia przekazane będą innym wychowankom podczas warsztatów kulinarnych w ramach realizacji programu ,,Szkoła Promująca Zdrowie”. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|