
Komentarze
- Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Z tymi częściami rowerowymi, to się tak @pioter nie rozpędzaj, bo póki co, to nie wiadomo czym twój ...
- HT - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Myślę, że zarówno po uchwaleniu, jak i po uchyleniu tej uchwały życie mieszkańców Radzynia nie uległ...
- Admin iledzisiaj.pl - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Czy po wycofaniu uchwały życie radzyńskich części rowerowych uległo diametralnej zmianie? To co robi...
- pioter - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Jeśli człowiek nie ma informacji, to potem może mówić różne dziwne rzeczy... Tak to już bywa. Panie ...
- Admin iledzisiaj.pl - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
https://www.dziennikwschodni.pl/radzyn-podlaski/nie-ma-dotacji-na-oranzerie-burmistrz-z-pis-obwinia-...
- pioter
W poszukiwaniu tymiankowego smaku Fajsławic |
Michał Maliszewski | |||
sobota, 10 października 2015 07:00 | |||
Pierwszym punktem wycieczki były Fajsławice - zagłębie zielarskie o pięknej nazwie „Tymiankowy smak Fajsławic”. Na miejscu grupę uczniów z nauczycielami powitała Feliksa Gorzkowska, prezes Stowarzyszenia na rzecz rozwoju gminy Fajsławice. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne z zastosowaniem rosnących tam ziół. Efektem warsztatów były wspólnie przygotowane potrawy: zupa „Chłopska” (potrawa za którą gospodynie otrzymały „Perłę Lubelszczyzny” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”), surówka, mięso i masło z ziołami. Kolejnym punktem programu były warsztaty florystyczne przeprowadzone przez Danutę Adamiec, podczas których wychowankowie tworzyli piękne bukiety z ziół: tymianku, szafranu, mięty, majeranku, cząbru, nagietka, bazylii, estragonu, lnu, dzikiej róży, ostropestu. Po ułożeniu kompozycji był czas na zwiedzanie ogrodów, gdzie uprawiane są zioła (obecnie jest tam 18 gatunków). Ostatnim punktem wycieczki było zwiedzanie najmniejszej fabryki słodyczy w województwie lubelskim Manufaktury Słodyczy „Cukier Lukier”. W pięknym, kolorowym, pachnącym wanilią, brzoskwinią i lukrem wnętrzu wychowankowie obejrzeli pokaz wyrabiania masy cukierniczej. Po wyrobieniu i ostygnięciu z ciepłej jeszcze masy każdy uczestnik własnoręcznie wykonał lizak, który mógł zabrać do domu. Miłym prezentem były również kolorowe cukierki. Zdobyte podczas wycieczki doświadczenia przekazane będą innym wychowankom podczas warsztatów kulinarnych w ramach realizacji programu ,,Szkoła Promująca Zdrowie”. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|