Już niedługo

"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Dr Gerard przekaże pulę 50 tys. zł na inicjatywy l...
zmien robote jak Ci malo.Jedz na szparagi do Niemiec 12000 zarobisz miesiecznie
- radzyniak26 - Dr Gerard przekaże pulę 50 tys. zł na inicjatywy l...
Najlepszą inicjatywą lokalną byłoby dać premie dla pracowników. Skoro są pieniądze na takie bzdety t...
- pawlow708 - Fundusz szwajcarski: #5 Rewaloryzacja i termomoder...
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- stadionowy - Jacek Dębski potrójnym medalistą Polski!
Złoto jedyny startujący,przy srebrze było dwóch startujących.
- leszek67 - Lucjan Kotwica nowym Dyrektorem Szkoły Podstawowej...
Miałem kiedyś informatykę z Lucjanem w I LO, potrafił zapanować nad klasą, nie było sztucznych probl...
- panter
W poszukiwaniu tymiankowego smaku Fajsławic |
Michał Maliszewski | |||
sobota, 10 października 2015 07:00 | |||
Pierwszym punktem wycieczki były Fajsławice - zagłębie zielarskie o pięknej nazwie „Tymiankowy smak Fajsławic”. Na miejscu grupę uczniów z nauczycielami powitała Feliksa Gorzkowska, prezes Stowarzyszenia na rzecz rozwoju gminy Fajsławice. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne z zastosowaniem rosnących tam ziół. Efektem warsztatów były wspólnie przygotowane potrawy: zupa „Chłopska” (potrawa za którą gospodynie otrzymały „Perłę Lubelszczyzny” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”), surówka, mięso i masło z ziołami. Kolejnym punktem programu były warsztaty florystyczne przeprowadzone przez Danutę Adamiec, podczas których wychowankowie tworzyli piękne bukiety z ziół: tymianku, szafranu, mięty, majeranku, cząbru, nagietka, bazylii, estragonu, lnu, dzikiej róży, ostropestu. Po ułożeniu kompozycji był czas na zwiedzanie ogrodów, gdzie uprawiane są zioła (obecnie jest tam 18 gatunków). Ostatnim punktem wycieczki było zwiedzanie najmniejszej fabryki słodyczy w województwie lubelskim Manufaktury Słodyczy „Cukier Lukier”. W pięknym, kolorowym, pachnącym wanilią, brzoskwinią i lukrem wnętrzu wychowankowie obejrzeli pokaz wyrabiania masy cukierniczej. Po wyrobieniu i ostygnięciu z ciepłej jeszcze masy każdy uczestnik własnoręcznie wykonał lizak, który mógł zabrać do domu. Miłym prezentem były również kolorowe cukierki. Zdobyte podczas wycieczki doświadczenia przekazane będą innym wychowankom podczas warsztatów kulinarnych w ramach realizacji programu ,,Szkoła Promująca Zdrowie”. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|