
Komentarze
- Rozmowy przy stole z „Ranczem” w tle!
Najwyższy czas przełknąć gorycz porażki. Nie maż się już.
- Che - Rozmowy przy stole z „Ranczem” w tle!
Ciekawe ile kosztowała ta impreza? Trzeba będzie w tej sprawie złożyć wniosek od dostęp do informacj...
- malina1986 - Pałac Potockich w finale ogólnopolskiego konkursu!...
Korzystając, nie wiem dlaczego podpowiedzi zmieniły ortografię
- eSPe - Pałac Potockich w finale ogólnopolskiego konkursu!...
Uważam że ciekawym pomysłem podczas modernizacji i adaptacji pewnych sal w pałacu, byłoby wykozystan...
- eSPe - Niemczuk Honorowym Obywatelem Radzynia
Gdy mnie ktoś pyta, skąd pochodzę - odpowiadam, że Z Radzynia Podlaskiego i dodaję - to niedaleko Wi...
- akotyla
Kompostowniki, co to jest i czy warto zakładać? |
Piotr Tarnowski – Podinspektor Wydziału Zarządzania Mieniem Komunalnym | |||
sobota, 13 czerwca 2015 07:00 | |||
Odpady kuchenne umieszcza się w drewnianym lub plastikowym kompostowniku, a po ok. roku zmieniaja się one w czysty, żyzny nawóz. Nawóz, który otrzymujemy wyglądem przypomina czarną ziemię o przyjemnym zapachu. Kompostowniki nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu, mogą zatem zostać umieszczone przy domu lub ogrodze. CO KOMPOSTUJEMY? 1.Resztki warzyw i owoców, obierki, skorupki jaj; 2. Skoszona trawa; 3. Fusy z herbaty i kawy (torebki ekspresowe, filtry po kawie); 4. Nadziemne części chwastów, resztki roślin; 5. Ziemia z doniczek; 6. Liście i gałązki z drzew (cieńsze niż 2 cm) CZEGO NIE WRZUCAMY? 1. Kości; 2. Mięso; 3. Spleśniałe resztki owoców i warzyw; 4. Korzenie chwastów; 5. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego; Jak założyć kompostownik w ogrodzie? To proste, sprawdź poniżej! 1. Kompostownik należy założyć między wiosną, a jesienią przy dodatnich temperaturach. Możemy go kupić w sklepie np. ogrodniczym lub wykonać go sami z desek; 2. Umieszczamy go w zacienionym, cichym miejscu, żeby uniknąć wysuszania kompostu; 3. Na dnie układamy 20- centymetrową warstwę połamanych gałęzi, tworząc warstwę drenażową; 4. Następną warstwę stanowi ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost; 5. Kolejne warstwy tworzymy z odpadów, przekładanych warstwami ziemi; 6. Aby proces kompostowania przebiegał poprawnie, należy raz na dwa miesiące przemieszać kompost z wyjątkiem dolnej, najniższej warstwy. Jeśli kompost jest zbyt suchy, należy podlewać go wodą; 7. Jeśli chcemy przyspieszyć przemianę w żyzny nawóz, możemy dodawać zeszłoroczny kompost lub zebrane dżdżownice; 8. Ostatni etap to zebranie żyznego nawozu z kompostownika po 9-12 miesiącach. Kompost wyglądem będzie przypominał czarną ziemię o przyjaznym zapachu. Pamiętajmy, żeby nie kompostować przetworzonej żywności. Taki proceder zawsze przyciąga gryzonie, w tym szczury. Żywność przetworzoną i wszystkie te odpady organiczne, których nie wrzucamy do przydomowego kompostownika, oddajemy jako odpady biodegradowalne. PUK odpady te zawiezie do Zakładu Zagospodarowania Odpadami Komunalnymi w Adamkach, gdzie zostaną profesjonalnie skompostowane i wykorzystane.
|