Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 26 kwietnia 2025 imieniny: Marzeny, Klaudiusza

Już niedługo


"Dworskie Opowieści" - Aukcja w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, 10.05.2025, 18:00, PAŁAC POTOCKICH
Dodaj wydarzenie
Zobacz wszystkie

Reklama

Kompostowniki, co to jest i czy warto zakładać?

Piotr Tarnowski – Podinspektor Wydziału Zarządzania Mieniem Komunalnym   
sobota, 13 czerwca 2015 07:00

KompostownikKompostowanie to ekologiczny, tani i prosty sposób pozbycia się odpadów tzw. biodegradowalnych (resztek jedzenia, skoszonej trawy itd.).

Odpady kuchenne umieszcza się w drewnianym lub plastikowym kompostowniku, a po ok. roku zmieniaja się one w czysty, żyzny nawóz. Nawóz, który otrzymujemy wyglądem przypomina czarną ziemię o przyjemnym zapachu. Kompostowniki nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu, mogą zatem zostać umieszczone przy domu lub ogrodze.

CO KOMPOSTUJEMY?

1.Resztki warzyw i owoców, obierki, skorupki jaj;

2. Skoszona trawa;

3. Fusy z herbaty i kawy (torebki ekspresowe, filtry po kawie);

4. Nadziemne części chwastów, resztki roślin;

5. Ziemia z doniczek;

6. Liście i gałązki z drzew (cieńsze niż 2 cm)

CZEGO NIE WRZUCAMY?

1. Kości;

2. Mięso;

3. Spleśniałe resztki owoców i warzyw;

4. Korzenie chwastów;

5. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego;

Jak założyć kompostownik w ogrodzie? To proste, sprawdź poniżej!

1.      Kompostownik należy założyć między wiosną, a jesienią przy dodatnich temperaturach. Możemy go kupić w sklepie np. ogrodniczym lub wykonać go sami z desek;

2.      Umieszczamy go w zacienionym, cichym miejscu, żeby uniknąć wysuszania kompostu;

3.      Na dnie układamy 20- centymetrową warstwę połamanych gałęzi, tworząc warstwę drenażową;

4.      Następną warstwę stanowi ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost;

5.      Kolejne warstwy tworzymy z odpadów, przekładanych warstwami ziemi;

6.      Aby proces kompostowania przebiegał poprawnie, należy raz na dwa miesiące przemieszać kompost z wyjątkiem dolnej, najniższej warstwy. Jeśli kompost jest zbyt suchy, należy podlewać go wodą;

7.      Jeśli chcemy przyspieszyć przemianę w żyzny nawóz, możemy dodawać zeszłoroczny kompost lub zebrane dżdżownice;

8.      Ostatni etap to zebranie żyznego nawozu z kompostownika po 9-12 miesiącach. Kompost wyglądem będzie przypominał czarną ziemię o przyjaznym zapachu.

Pamiętajmy, żeby nie kompostować przetworzonej żywności. Taki proceder zawsze przyciąga gryzonie, w tym szczury.

Jak założyć

Żywność przetworzoną i wszystkie te odpady organiczne, których nie wrzucamy do przydomowego kompostownika, oddajemy jako odpady biodegradowalne. PUK odpady te zawiezie do Zakładu Zagospodarowania Odpadami Komunalnymi w Adamkach, gdzie zostaną profesjonalnie skompostowane i wykorzystane.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
sadzarka do ziemniaków
czwartek, 24 kwietnia 2025
koÅowrotek wÄdkarski
kołowrotek wędkarski
piątek, 25 kwietnia 2025
Kurtka zimowa mÄska L dwustronna
Kurtka zimowa męska L dwustronna
piątek, 25 kwietnia 2025