Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Co łączy Międzyrzec, Radzyń i… dr Gerarda?
Na naszej ,,ławce emerytów' naszej, spółdzielczej (nie Miejskiej) pozorny spokój. Najmądrzejszy z ła...
- Mar Pol - Nowy zespół dyrektorski w Szkole Podstawowej nr 2 ...
Ten w czarnej sukience jest prezesem dyrektora Kotwicy ???
- Kraków - Nowy zespół dyrektorski w Szkole Podstawowej nr 2 ...
Dwie osoby ubrały się odpowiednio do powagi sytuacji - w suknie a pozostałe trzy - bez komentarza...
- HT - Nowy zespół dyrektorski w Szkole Podstawowej nr 2 ...
Daj Boże aby za rutynowo "złotymi" słowami poszły czyny.
- niepokorny - Nowy zespół dyrektorski w Szkole Podstawowej nr 2 ...
A ten w czarnej sukni to DYREKTOR dyrektorów ?
- 1410
Lekcja muzealna |
Uczennice ZSP: Dominika Kijaczko, Gabriela Latoch, Kinga Sałata | |||
wtorek, 14 października 2014 07:00 | |||
Dnia 02.10.2014r. uczniowie klasy 3 i 4 TG wraz z opiekunami: Małgorzatą Tokarską i Małgorzatą Musiejuk, brali udział w lekcji w Muzeum Regionalnym w Woli Osowińskiej związanej z warsztatami pieczenia chleba. Dzięki profesjonalnie przygotowanemu przez członków Towarzystwa Regionalnego pokazowi, mieliśmy okazję odbyć kulinarną podróż w przeszłość. Głównym punktem programu był proces pieczenia chleba, przygotowany od podstaw. Warsztaty rozpoczęły się więc od młócenia zboża cepami, kolejne kroki zaś to oczyszczanie ziarna w rzeszocie i mielenie go w żarnach. Po wykonaniu zakwasu obserwowaliśmy mieszenie ciasta chlebowego w dzieży, a w przerwie przeznaczonej na wyrośnięcie chleba miało miejsce przygotowanie pieca chlebowego. Ostatnim etapem było pieczenie, któremu towarzyszył niezapomniany zapach. Po godzinie mogliśmy skosztować efektów kilkugodzinnej pracy, na co wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy. Nastąpiła wielka uczta! Wspólnie z członkami Towarzystwa Regionalnego im. Wacława Tuwalskiego zasiedliśmy do suto zastawionego stołu, którego głównym daniem był oczywiście chleb z różnymi swojskimi dodatkami: masłem, konfiturami, smalcem, ziołami i warzywami. Ponadto mogliśmy spróbować maślanki, która powstała z wyrabianego wcześniej przez nas masła. Lekcja muzealna była dla nas ucztą dla ciała i ducha. Dała nam szansę poznać tradycję i kulturę ludową oraz smak domowego chleba pieczonego według starej receptury. Dowiedzieliśmy się również z jakim szacunkiem ludzie dawniej odnosili się do chleba i jak my powinniśmy odnosić się do niego dziś. Dziękujemy pani dr Grażynie Dzida za umożliwienie wyjazdu, który dostarczył nam niezapomnianych wrażeń.
|