
Komentarze
- Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej strony taki tryb prowadzi do wielu problemów ze zdrowiem. ...
- for_sale - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Komu chce się ślęczeć nad garami? Kupi sobie taki singiel gotowe żarcia i macie wzrosty we wszystkim...
- pioter - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Niektóre miasta odchodzą od plastikowych worków na śmieci i nie odbierają frakcji zielonej, która je...
- radzyniak13 - Opłaty za śmieci muszą się równać z kosztami
Wydaje mi się, że liczba 2 tys. osób (12 tys. zgłoszonych / 14 tys. mieszkańców), które nie są zgłos...
- for_sale - Konferencja Pamięć jest naszym obowiązkiem
https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-sad-wstrzymuje-przesluchania-netanjahu-premier-izraela-unika,n...
- pioter
Lekcja muzealna |
Uczennice ZSP: Dominika Kijaczko, Gabriela Latoch, Kinga Sałata | |||
wtorek, 14 października 2014 07:00 | |||
Dnia 02.10.2014r. uczniowie klasy 3 i 4 TG wraz z opiekunami: Małgorzatą Tokarską i Małgorzatą Musiejuk, brali udział w lekcji w Muzeum Regionalnym w Woli Osowińskiej związanej z warsztatami pieczenia chleba. Dzięki profesjonalnie przygotowanemu przez członków Towarzystwa Regionalnego pokazowi, mieliśmy okazję odbyć kulinarną podróż w przeszłość. Głównym punktem programu był proces pieczenia chleba, przygotowany od podstaw. Warsztaty rozpoczęły się więc od młócenia zboża cepami, kolejne kroki zaś to oczyszczanie ziarna w rzeszocie i mielenie go w żarnach. Po wykonaniu zakwasu obserwowaliśmy mieszenie ciasta chlebowego w dzieży, a w przerwie przeznaczonej na wyrośnięcie chleba miało miejsce przygotowanie pieca chlebowego. Ostatnim etapem było pieczenie, któremu towarzyszył niezapomniany zapach. Po godzinie mogliśmy skosztować efektów kilkugodzinnej pracy, na co wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy. Nastąpiła wielka uczta! Wspólnie z członkami Towarzystwa Regionalnego im. Wacława Tuwalskiego zasiedliśmy do suto zastawionego stołu, którego głównym daniem był oczywiście chleb z różnymi swojskimi dodatkami: masłem, konfiturami, smalcem, ziołami i warzywami. Ponadto mogliśmy spróbować maślanki, która powstała z wyrabianego wcześniej przez nas masła. Lekcja muzealna była dla nas ucztą dla ciała i ducha. Dała nam szansę poznać tradycję i kulturę ludową oraz smak domowego chleba pieczonego według starej receptury. Dowiedzieliśmy się również z jakim szacunkiem ludzie dawniej odnosili się do chleba i jak my powinniśmy odnosić się do niego dziś. Dziękujemy pani dr Grażynie Dzida za umożliwienie wyjazdu, który dostarczył nam niezapomnianych wrażeń.
|