Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
święta miłości kochanej Ojczyzny czują Cię tylko umysły poczciwe dla Ciebie zjadłe smakują trucizny ...
- kinga75 - Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
Dzięki, Mar Pol Szczęść Boże
- zimny - Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2025
Polsko - Ojczyzno moja … Urzekła mnie Twoja historia, Polsko - Ojczyzno moja, Ojczyzno kochana Urzek...
- Mar Pol - Ponad 3,5 mln zł z Funduszy Europejskich dla Radzy...
money makes this world go round money makes that people smile money makes some people fight money ma...
- niepokorny - Pracuj w UM
Burmiś nie podał ile kasy daje?
- panter
Gorące tematy.
Lekcja muzealna |
| Uczennice ZSP: Dominika Kijaczko, Gabriela Latoch, Kinga Sałata | |||
| wtorek, 14 października 2014 07:00 | |||
Dnia 02.10.2014r. uczniowie klasy 3 i 4 TG wraz z opiekunami: Małgorzatą Tokarską i Małgorzatą Musiejuk, brali udział w lekcji w Muzeum Regionalnym w Woli Osowińskiej związanej z warsztatami pieczenia chleba. Dzięki profesjonalnie przygotowanemu przez członków Towarzystwa Regionalnego pokazowi, mieliśmy okazję odbyć kulinarną podróż w przeszłość. Głównym punktem programu był proces pieczenia chleba, przygotowany od podstaw. Warsztaty rozpoczęły się więc od młócenia zboża cepami, kolejne kroki zaś to oczyszczanie ziarna w rzeszocie i mielenie go w żarnach. Po wykonaniu zakwasu obserwowaliśmy mieszenie ciasta chlebowego w dzieży, a w przerwie przeznaczonej na wyrośnięcie chleba miało miejsce przygotowanie pieca chlebowego. Ostatnim etapem było pieczenie, któremu towarzyszył niezapomniany zapach. Po godzinie mogliśmy skosztować efektów kilkugodzinnej pracy, na co wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy. Nastąpiła wielka uczta! Wspólnie z członkami Towarzystwa Regionalnego im. Wacława Tuwalskiego zasiedliśmy do suto zastawionego stołu, którego głównym daniem był oczywiście chleb z różnymi swojskimi dodatkami: masłem, konfiturami, smalcem, ziołami i warzywami. Ponadto mogliśmy spróbować maślanki, która powstała z wyrabianego wcześniej przez nas masła. Lekcja muzealna była dla nas ucztą dla ciała i ducha. Dała nam szansę poznać tradycję i kulturę ludową oraz smak domowego chleba pieczonego według starej receptury. Dowiedzieliśmy się również z jakim szacunkiem ludzie dawniej odnosili się do chleba i jak my powinniśmy odnosić się do niego dziś. Dziękujemy pani dr Grażynie Dzida za umożliwienie wyjazdu, który dostarczył nam niezapomnianych wrażeń.
|



