Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 9 czerwca 2025 imieniny: Pelagii, Felicjana | 1940 - w Czemiernikach aresztowano harcmistrza Michała Lisowskiego

Słodkie karnawałowe szaleństwo w ZSP

Michał Maliszewski   
piątek, 28 lutego 2014 08:00

Uczennica ze swoim ciastem24 przepięknie udekorowane ciasta i torty ocenianie przez liczną komisję – tak właśnie wyglądał konkurs wypieków w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych imienia Jana Pawła II. Mieliśmy okazję spróbować prawie wszystkich ciast, więc piszemy tę relację z ogromną przyjemnością, gdyż na samą myśl robi się znów słodko w ustach.

Uczniowie klasy gastronomicznej pokazali, że nauka nie idzie w las – na sam widok ich prac ciekła ślinka, a po spróbowaniu zdecydowanie stwierdzimy, że ten konkurs był strzałem w dziesiątkę. Uczniowie przygotowujący wypieki podzielili się na składy dwu lub trzy osobowe. Przed komisją składającą się z nauczycieli placówki stanęło duże wyzwanie – z 24 przepięknie udekorowanych i równie dobrze smakujących ciast wybrać te trzy najlepsze. Uczestnicy konkursu musieli przede wszystkim wykonać ładnie przyozdobione ciasto lub tort o jak najlepszych walorach smakowych, przedstawić je i omówić proces tworzenia.

Wydarzenie otworzył dyrektor Zdzisław Janus, który przypomniał historię placówki -  Nasza szkoła powstała 1942 roku w czasie drugiej wojny światowej. Założył ją inżynier Mańkowski, który utworzył zawody techniczne m.in. ślusarz, kowal, stolarz, kołodziej. Przez wiele lat były tu tylko te kierunki, a później, kiedy ja zostałem dyrektorem zacząłem trochę „mieszać” – tworzyłem różne zawody, w zależności od tego, jaki były potrzeby na rynku, a w szczególności chciałem stworzyć takie kierunki, by przyciągnąć do nauki dziewczęta. Gdy zacząłem pracę w szkole praktycznie byli sami chłopcy. 21 lat temu utworzyłem klasę kucharską – mówił dyrektor otwierając wydarzenie.

W komisji oceniającej zasiedli: wicedyrektor Barbara Zaniewicz, Anna Gryta, Małgorzata Więcławska, Mariusz Antol, Marzena Kałuszyńska, Marek Paszkowski oraz Klaudia Karpowicz i Artur Korólczyk.

Po prezentacji oraz konsumpcji ciast przez jury wyniki wygłosił przewodniczący komisji Marek Paszkowski – Na początek chce wam pogratulować inwencji, pomysłów, a przede wszystkim mam do Was wieki szacunek, że czegoś Wam się chce - to jest budujące. Mimo, że w komisji wszyscy jesteśmy nauczycielami i na co dzień oceniamy, to jednak jest to wyzwanie nie z tej ziemi. Uwierzcie mi, że dyskusja była zażarta – mówił przewodniczący.

Pierwsze miejsce zdobyła „Zakręcona rozkosz truskawkowa” autorstwa Przemysława Kani i Rafała Korszniewicza. Na drugim miejscu uplasowały się Klaudia Przybysz, Anna Orłowska oraz Kinga Sałata ciastem o nazwie „Cappuccino” . Na trzecim miejscu znalazł się Paweł Świć z wypiekiem nazwanym „Brzoskwiniowy przekładaniec”. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali wyróżnieni upominkami za udział w konkursie.

Na zakończenie głos zabrała Anna Matysiak, nauczycielka zawodu – Serdecznie dziękujemy młodzieży, która zechciała wziąć udział w naszym konkursie. Dziękujemy również dyrekcji, która zaszczyciła nas swoim udziałem – mówiła.

Pomysłodawcami oraz organizatorami konkursu byli nauczyciele zawodu: Anna Matejek, Anna Matysiak oraz Agnieszka Śledź.

Zachęcamy do obejrzenia naszej galerii zdjęć, by przynajmniej nacieszyć wzrok różnorodnymi wypiekami, jakie przygotowała młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych.

140228-tlustyczw-001140228-tlustyczw-002140228-tlustyczw-003140228-tlustyczw-004140228-tlustyczw-005140228-tlustyczw-006140228-tlustyczw-007140228-tlustyczw-008140228-tlustyczw-009140228-tlustyczw-011140228-tlustyczw-012140228-tlustyczw-013140228-tlustyczw-014140228-tlustyczw-015140228-tlustyczw-016140228-tlustyczw-017140228-tlustyczw-018140228-tlustyczw-019140228-tlustyczw-020140228-tlustyczw-021140228-tlustyczw-022140228-tlustyczw-023140228-tlustyczw-024140228-tlustyczw-025140228-tlustyczw-026140228-tlustyczw-027140228-tlustyczw-028140228-tlustyczw-029140228-tlustyczw-030140228-tlustyczw-031140228-tlustyczw-032140228-tlustyczw-034140228-tlustyczw-035140228-tlustyczw-036140228-tlustyczw-037140228-tlustyczw-038140228-tlustyczw-039140228-tlustyczw-040140228-tlustyczw-041140228-tlustyczw-042140228-tlustyczw-043140228-tlustyczw-044140228-tlustyczw-045140228-tlustyczw-046140228-tlustyczw-047140228-tlustyczw-048140228-tlustyczw-049140228-tlustyczw-050140228-tlustyczw-051140228-tlustyczw-052140228-tlustyczw-053140228-tlustyczw-054140228-tlustyczw-055140228-tlustyczw-056140228-tlustyczw-057140228-tlustyczw-058140228-tlustyczw-059140228-tlustyczw-060140228-tlustyczw-061140228-tlustyczw-062140228-tlustyczw-063140228-tlustyczw-064140228-tlustyczw-065140228-tlustyczw-066140228-tlustyczw-067140228-tlustyczw-068140228-tlustyczw-069140228-tlustyczw-070140228-tlustyczw-071140228-tlustyczw-072140228-tlustyczw-073140228-tlustyczw-074140228-tlustyczw-075140228-tlustyczw-076140228-tlustyczw-077140228-tlustyczw-078140228-tlustyczw-079140228-tlustyczw-080140228-tlustyczw-081140228-tlustyczw-082140228-tlustyczw-083140228-tlustyczw-084140228-tlustyczw-085140228-tlustyczw-086140228-tlustyczw-087140228-tlustyczw-088140228-tlustyczw-089140228-tlustyczw-090140228-tlustyczw-091140228-tlustyczw-092140228-tlustyczw-093140228-tlustyczw-094140228-tlustyczw-095140228-tlustyczw-096140228-tlustyczw-097140228-tlustyczw-098140228-tlustyczw-099140228-tlustyczw-100140228-tlustyczw-101140228-tlustyczw-102140228-tlustyczw-103140228-tlustyczw-104140228-tlustyczw-105140228-tlustyczw-106140228-tlustyczw-107140228-tlustyczw-108140228-tlustyczw-109140228-tlustyczw-110140228-tlustyczw-111140228-tlustyczw-112140228-tlustyczw-113140228-tlustyczw-114140228-tlustyczw-115140228-tlustyczw-116140228-tlustyczw-117140228-tlustyczw-118140228-tlustyczw-119140228-tlustyczw-120140228-tlustyczw-121140228-tlustyczw-122140228-tlustyczw-123140228-tlustyczw-124140228-tlustyczw-125140228-tlustyczw-126140228-tlustyczw-127140228-tlustyczw-128140228-tlustyczw-129140228-tlustyczw-130140228-tlustyczw-131140228-tlustyczw-132140228-tlustyczw-133140228-tlustyczw-134140228-tlustyczw-135140228-tlustyczw-136140228-tlustyczw-137140228-tlustyczw-138140228-tlustyczw-139140228-tlustyczw-140140228-tlustyczw-141140228-tlustyczw-142140228-tlustyczw-143140228-tlustyczw-144140228-tlustyczw-145140228-tlustyczw-146140228-tlustyczw-147140228-tlustyczw-148140228-tlustyczw-149140228-tlustyczw-150140228-tlustyczw-151140228-tlustyczw-152140228-tlustyczw-153140228-tlustyczw-154140228-tlustyczw-155140228-tlustyczw-156

 

Komentarze  

 
#1 RE: Słodkie karnawałowe szaleństwo w ZSPluisa 2014-02-28 16:46
mmm...przydałby sie teraz przepisy na te pyszności:)
 
 
#2 SlodkosciAttenzione 2014-02-28 19:19
Zdjecie nr 20 i 56 bardzo ladne ;) a szczegolnie ta blond dziewczyna ;p

mala poprawka . 57* ;D
 
 
#3 ;-)GEORGE1984 2014-02-28 21:41
Jeżyk z blondyneczką ;-)
Miło zobaczyć nadal uczących Profesorów!
Pozdrawiam!
 
 
#4 ciastap. Nikt 2014-02-28 23:16
Torcik cappuccino miło spojrzeć że ktoś się bawi czekoladą. Pytanie bo nie dojrzałem czyje to ciasto było może kogoś po praktykach w tercecie hihihihi :-)

Znalazłem przepraszam Ps. Kinga widzę jak dobrze pamiętam praktyki miałaś w tercecie bo te czekoladowe ażury na foli są świetne dla mnie to że ktoś robi dekorację cukierniczą ręcznie jest tylko przykładem że rękodzieło jest najlepsze GRATULACJE :lol:
 
 
#5 ciastaametyst 2014-02-28 23:43
dziękuje;) to bardzo miłe że jest to docenione;)
 
 
#6 ciastaametyst 2014-02-28 23:50
tak , zgadza się miałam praktyki w Tercecie:) które miło wspominam ponieważ bardzo dużo się tam nauczyłam.:)
 
 
#7 kryteria ocenyradzyniak13 2014-03-01 21:19
Czy komisja oceniała wygląd ciast (co mogą sugerować zdjęcia) czy też walory smakowe( chyba naistotniejsze)?
 
 
#8 ***mkomnb 2014-03-02 01:38
Darmowa wyzerka dla nauczycieli.
 
 
#9 do mkomnbNeta 2014-03-02 11:08
Było zostać nauczycielem zawodu to też miałbyś "darmową wyżerkę" i żeby nie użyć mocniejszych słów to powiem tylko tyle, że Twój komentarz jest żałosny i prymitywny.
 
 
#10 kryteriaametyst 2014-03-02 15:26
Punkty były przyznawane w kategoriach : smak , wygląd, prezentacja.
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Nowa kuchnia gotowa do montażu
piątek, 30 maja 2025
noimage
Koszenie trawy kosą spalinową
poniedziałek, 09 czerwca 2025
noimage
SIANO
wtorek, 27 maja 2025