Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- Z czego składa się opłata za śmieci
dawno temu jak wprowadzano segregację odpadów zapewniano że owszem to dodatkowa praca dla kazdego z ...
- winiek8 - Z czego składa się opłata za śmieci
mysle ze ten artykul( ni z gruszki ni z pietruszki) ma nas radzyniakow przygotowac na kolejna podwyz...
- daisy62 - Z czego składa się opłata za śmieci
Tych podwyżek śmieciowych ludzie wam nie zapomną! Zapłacimy je z nawiązką podczas wyborów! Pozdrawia...
- ardor - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Nie zaleca się mammografii a badanie organoleptyczne, im częściej tym lepiej.
- pioter - W Radzyniu Podlaskim powstał Różowy Patrol Gliss
Czy zaleca się mammografię jako dobry sposób profilaktyki bo niektórzy wręcz mówią że pobudza powsta...
- kinga75
Słodkie karnawałowe szaleństwo w ZSP |
Michał Maliszewski | |||
piątek, 28 lutego 2014 08:00 | |||
Uczniowie klasy gastronomicznej pokazali, że nauka nie idzie w las – na sam widok ich prac ciekła ślinka, a po spróbowaniu zdecydowanie stwierdzimy, że ten konkurs był strzałem w dziesiątkę. Uczniowie przygotowujący wypieki podzielili się na składy dwu lub trzy osobowe. Przed komisją składającą się z nauczycieli placówki stanęło duże wyzwanie – z 24 przepięknie udekorowanych i równie dobrze smakujących ciast wybrać te trzy najlepsze. Uczestnicy konkursu musieli przede wszystkim wykonać ładnie przyozdobione ciasto lub tort o jak najlepszych walorach smakowych, przedstawić je i omówić proces tworzenia. Wydarzenie otworzył dyrektor Zdzisław Janus, który przypomniał historię placówki - Nasza szkoła powstała 1942 roku w czasie drugiej wojny światowej. Założył ją inżynier Mańkowski, który utworzył zawody techniczne m.in. ślusarz, kowal, stolarz, kołodziej. Przez wiele lat były tu tylko te kierunki, a później, kiedy ja zostałem dyrektorem zacząłem trochę „mieszać” – tworzyłem różne zawody, w zależności od tego, jaki były potrzeby na rynku, a w szczególności chciałem stworzyć takie kierunki, by przyciągnąć do nauki dziewczęta. Gdy zacząłem pracę w szkole praktycznie byli sami chłopcy. 21 lat temu utworzyłem klasę kucharską – mówił dyrektor otwierając wydarzenie. W komisji oceniającej zasiedli: wicedyrektor Barbara Zaniewicz, Anna Gryta, Małgorzata Więcławska, Mariusz Antol, Marzena Kałuszyńska, Marek Paszkowski oraz Klaudia Karpowicz i Artur Korólczyk. Po prezentacji oraz konsumpcji ciast przez jury wyniki wygłosił przewodniczący komisji Marek Paszkowski – Na początek chce wam pogratulować inwencji, pomysłów, a przede wszystkim mam do Was wieki szacunek, że czegoś Wam się chce - to jest budujące. Mimo, że w komisji wszyscy jesteśmy nauczycielami i na co dzień oceniamy, to jednak jest to wyzwanie nie z tej ziemi. Uwierzcie mi, że dyskusja była zażarta – mówił przewodniczący. Pierwsze miejsce zdobyła „Zakręcona rozkosz truskawkowa” autorstwa Przemysława Kani i Rafała Korszniewicza. Na drugim miejscu uplasowały się Klaudia Przybysz, Anna Orłowska oraz Kinga Sałata ciastem o nazwie „Cappuccino” . Na trzecim miejscu znalazł się Paweł Świć z wypiekiem nazwanym „Brzoskwiniowy przekładaniec”. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali wyróżnieni upominkami za udział w konkursie. Na zakończenie głos zabrała Anna Matysiak, nauczycielka zawodu – Serdecznie dziękujemy młodzieży, która zechciała wziąć udział w naszym konkursie. Dziękujemy również dyrekcji, która zaszczyciła nas swoim udziałem – mówiła. Pomysłodawcami oraz organizatorami konkursu byli nauczyciele zawodu: Anna Matejek, Anna Matysiak oraz Agnieszka Śledź. Zachęcamy do obejrzenia naszej galerii zdjęć, by przynajmniej nacieszyć wzrok różnorodnymi wypiekami, jakie przygotowała młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych.
|
Komentarze
mala poprawka . 57* ;D
Miło zobaczyć nadal uczących Profesorów!
Pozdrawiam!
Znalazłem przepraszam Ps. Kinga widzę jak dobrze pamiętam praktyki miałaś w tercecie bo te czekoladowe ażury na foli są świetne dla mnie to że ktoś robi dekorację cukierniczą ręcznie jest tylko przykładem że rękodzieło jest najlepsze GRATULACJE