
Komentarze
- Pałac Potockich w finale ogólnopolskiego konkursu!...
Korzystając, nie wiem dlaczego podpowiedzi zmieniły ortografię
- eSPe - Pałac Potockich w finale ogólnopolskiego konkursu!...
Uważam że ciekawym pomysłem podczas modernizacji i adaptacji pewnych sal w pałacu, byłoby wykozystan...
- eSPe - Niemczuk Honorowym Obywatelem Radzynia
Gdy mnie ktoś pyta, skąd pochodzę - odpowiadam, że Z Radzynia Podlaskiego i dodaję - to niedaleko Wi...
- akotyla - Spotkania z historią u Potockich 2025
rozumiem że ja za to zapłaciłem w podatku?
- winiek - Zaprojektuj z nami Zalew
Do poprzedników nie trzeba było szczekać a efekt ich pracy jest obecnie w pełni widoczny.
- emeryt
Słodkie karnawałowe szaleństwo w ZSP |
Michał Maliszewski | |||
piątek, 28 lutego 2014 08:00 | |||
Uczniowie klasy gastronomicznej pokazali, że nauka nie idzie w las – na sam widok ich prac ciekła ślinka, a po spróbowaniu zdecydowanie stwierdzimy, że ten konkurs był strzałem w dziesiątkę. Uczniowie przygotowujący wypieki podzielili się na składy dwu lub trzy osobowe. Przed komisją składającą się z nauczycieli placówki stanęło duże wyzwanie – z 24 przepięknie udekorowanych i równie dobrze smakujących ciast wybrać te trzy najlepsze. Uczestnicy konkursu musieli przede wszystkim wykonać ładnie przyozdobione ciasto lub tort o jak najlepszych walorach smakowych, przedstawić je i omówić proces tworzenia. Wydarzenie otworzył dyrektor Zdzisław Janus, który przypomniał historię placówki - Nasza szkoła powstała 1942 roku w czasie drugiej wojny światowej. Założył ją inżynier Mańkowski, który utworzył zawody techniczne m.in. ślusarz, kowal, stolarz, kołodziej. Przez wiele lat były tu tylko te kierunki, a później, kiedy ja zostałem dyrektorem zacząłem trochę „mieszać” – tworzyłem różne zawody, w zależności od tego, jaki były potrzeby na rynku, a w szczególności chciałem stworzyć takie kierunki, by przyciągnąć do nauki dziewczęta. Gdy zacząłem pracę w szkole praktycznie byli sami chłopcy. 21 lat temu utworzyłem klasę kucharską – mówił dyrektor otwierając wydarzenie. W komisji oceniającej zasiedli: wicedyrektor Barbara Zaniewicz, Anna Gryta, Małgorzata Więcławska, Mariusz Antol, Marzena Kałuszyńska, Marek Paszkowski oraz Klaudia Karpowicz i Artur Korólczyk. Po prezentacji oraz konsumpcji ciast przez jury wyniki wygłosił przewodniczący komisji Marek Paszkowski – Na początek chce wam pogratulować inwencji, pomysłów, a przede wszystkim mam do Was wieki szacunek, że czegoś Wam się chce - to jest budujące. Mimo, że w komisji wszyscy jesteśmy nauczycielami i na co dzień oceniamy, to jednak jest to wyzwanie nie z tej ziemi. Uwierzcie mi, że dyskusja była zażarta – mówił przewodniczący. Pierwsze miejsce zdobyła „Zakręcona rozkosz truskawkowa” autorstwa Przemysława Kani i Rafała Korszniewicza. Na drugim miejscu uplasowały się Klaudia Przybysz, Anna Orłowska oraz Kinga Sałata ciastem o nazwie „Cappuccino” . Na trzecim miejscu znalazł się Paweł Świć z wypiekiem nazwanym „Brzoskwiniowy przekładaniec”. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali wyróżnieni upominkami za udział w konkursie. Na zakończenie głos zabrała Anna Matysiak, nauczycielka zawodu – Serdecznie dziękujemy młodzieży, która zechciała wziąć udział w naszym konkursie. Dziękujemy również dyrekcji, która zaszczyciła nas swoim udziałem – mówiła. Pomysłodawcami oraz organizatorami konkursu byli nauczyciele zawodu: Anna Matejek, Anna Matysiak oraz Agnieszka Śledź. Zachęcamy do obejrzenia naszej galerii zdjęć, by przynajmniej nacieszyć wzrok różnorodnymi wypiekami, jakie przygotowała młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych.
|
Komentarze
mala poprawka . 57* ;D
Miło zobaczyć nadal uczących Profesorów!
Pozdrawiam!
Znalazłem przepraszam Ps. Kinga widzę jak dobrze pamiętam praktyki miałaś w tercecie bo te czekoladowe ażury na foli są świetne dla mnie to że ktoś robi dekorację cukierniczą ręcznie jest tylko przykładem że rękodzieło jest najlepsze GRATULACJE