Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 5 listopada 2025 imieniny: Elżbieta, Zachariasz, Sławomir

Sukces Woleńskich Kartoflaków

piątek, 14 grudnia 2012 08:00

Sukces Woleńskich KartoflakówWoleńskie kartoflaki z soczewicą to setna potrawa wpisana na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z tej okazji na uroczystej gali, która odbyła się 12 grudnia 2012 r. w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie spotkali się twórcy regionalnych przysmaków.

Lista Produktów Tradycyjnych tworzona jest od 2005 roku. Otwiera ją „Świąteczny Olej Roztoczański" tłoczony z rzepaku. Z Lubelszczyzny w tym roku wpisano na listę 33 produkty, a wśród nich m.in.: Chleb Żytni Wygnanowski ze Stasina, Chleb Wiejski z Otrębami z Mikołajówki czy Piernik Żydowski z Jabłonnej. Z numerem setnym na Listę wpisano Woleńskie Kartoflaki zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Woli Osowińskiej. Podczas degustacji stały się one swoista rewelacją. Stoisko było wprost oblegane.

Ta lokalna odmiana pyz, powstaje z gotowanych ziemniaków i odrobiny mąki, nadziewanych soczewicą, serem, kaszą gryczaną, bobem lub fasolą zdobywa sobie coraz większą popularność w regionie. Można je kupić na festynach w skansenie w Lublinie, zamawiane są na uroczystości rodzinne, a także na poczęstunek przy oficjalnych okazjach.

Kartoflaki wytwarzane są przez gospodynie z Woli Osowińskiej według następującego przepisu:

Skład: Ziemniaki ugotowane i surowe (tarte), soczewica, kasza jaglana, kasza gryczana, groch, mleko, cebula, słonina, przyprawy: pieprz, sól.
Przygotowanie:
Etap 1 – Ugotowane ziemniaki przemleć przez maszynkę lub przecisnąć przez prasę, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć miąższ, dodać sól i dobrze wymieszać na jednolite ciasto.
Etap 2 – Przygotowanie farszu z soczewicy
Soczewicę namoczyć, ugotować, słoninę z cebula podsmażyć i zemleć razem z ugotowaną soczewicą. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu z kaszy jaglanej
Do garnka wsypujemy miarkę kaszy jaglanej, dwie miarki mleka i gotujemy do miękkości często mieszając aby kasza nie przywarła do garnka. Tak ugotowana kaszę doprawiamy cukrem i mieszamy.
Przygotowanie farszu z kaszy gryczanej
Do garnka wsypujemy miarkę kaszy gryczanej, dwie miarki wody i gotujemy do miękkości często mieszając aby kasza nie przywarła do garnka. Tak ugotowana kaszę doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu z grochu
Do garnka wsypujemy groch, zalewany wodą i gotujemy do miękkości. Lekko ostudzony mielimy w maszynce, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Etap 3 – Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego formujemy kulki, lekko rozklepujemy, nakładamy do środka farsz z soczewicy lub kaszy jaglanej, kaszy gryczanej czy grochu. Następnie sklejamy brzegi i formujemy pieroga w dłoniach.
Etap 4 – Tak przygotowane pierogi wrzucamy do garnka ze wrzącą wodą. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze od 3 do 5 minut.
Życzymy smacznego!
P.S. Jakbyście je nie gotowani i lepili i tak najlepsze kartoflaki przygotowują gospodynie z Woli Osowińskiej.

kartoflaki000akartoflaki000bkartoflaki000ckartoflaki000dkartoflaki000ekartoflaki000fkartoflaki000gkartoflaki000ikartoflaki000jkartoflaki000kkartoflaki000lkartoflaki000m

 

Komentarze  

 
#1 RE: Sukces Woleńskich Kartoflakówcwok 2012-12-15 13:52
jadalem nie raz. najlepsze pociete i odsmarzane.
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

okulary przeciwsÅoneczne
okulary przeciwsłoneczne
czwartek, 30 października 2025
skrzyniopalety skrzynie ze sklejki
skrzyniopalety skrzynie ze sklejki
sobota, 25 października 2025