Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama

Komentarze
- W radzyńskim parku będzie fontanna
Czas na modernizację stadionu miejskiego w Radzyniu Podlaskim!!! Zadaszoną główną trybunę wraz z szt...
- sportek - W Radzyniu Karol Nawrocki
Oj kałowcy nie mówcie że robiliście tournee po ościennych gminach na lewe zaświadczenia.
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Ciekawa uwaga. Po przejściu głosów od Brauna i Mentzena, to daje ponad 3 mln głosów. Nawrocki powini...
- pioter - W Radzyniu Karol Nawrocki
Gdyby któryś kandydat wygrał miażdżąco, to można by wtedy dyskutować dlaczego, a tak, to na każdy ar...
- HT - W Radzyniu Karol Nawrocki
https://www.youtube.com/watch?v=oGCMLUK_1K0 wersja filmowa odpowiedzi na pytanie dlaczego trzaskoś, ...
- pioter
Sukces Woleńskich Kartoflaków |
piątek, 14 grudnia 2012 08:00 | |||
Z tej okazji na uroczystej gali, która odbyła się 12 grudnia 2012 r. w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie spotkali się twórcy regionalnych przysmaków. Lista Produktów Tradycyjnych tworzona jest od 2005 roku. Otwiera ją „Świąteczny Olej Roztoczański" tłoczony z rzepaku. Z Lubelszczyzny w tym roku wpisano na listę 33 produkty, a wśród nich m.in.: Chleb Żytni Wygnanowski ze Stasina, Chleb Wiejski z Otrębami z Mikołajówki czy Piernik Żydowski z Jabłonnej. Z numerem setnym na Listę wpisano Woleńskie Kartoflaki zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Woli Osowińskiej. Podczas degustacji stały się one swoista rewelacją. Stoisko było wprost oblegane. Ta lokalna odmiana pyz, powstaje z gotowanych ziemniaków i odrobiny mąki, nadziewanych soczewicą, serem, kaszą gryczaną, bobem lub fasolą zdobywa sobie coraz większą popularność w regionie. Można je kupić na festynach w skansenie w Lublinie, zamawiane są na uroczystości rodzinne, a także na poczęstunek przy oficjalnych okazjach. Kartoflaki wytwarzane są przez gospodynie z Woli Osowińskiej według następującego przepisu: Skład: Ziemniaki ugotowane i surowe (tarte), soczewica, kasza jaglana, kasza gryczana, groch, mleko, cebula, słonina, przyprawy: pieprz, sól.
|
Komentarze