
Komentarze
- Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy
O upadkach związanych z rolnictwem to najlepiej wiedzą na górze już od 35 lat. A czy zapobiegamy upa...
- kinga75 - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
O swoje latorośle to się nie martwię. https://demotywatory.pl/5317029/Chyba-kazdy-pracodawca-ma-nadz...
- pioter - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Z tymi częściami rowerowymi, to się tak @pioter nie rozpędzaj, bo póki co, to nie wiadomo czym twój ...
- HT - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Myślę, że zarówno po uchwaleniu, jak i po uchyleniu tej uchwały życie mieszkańców Radzynia nie uległ...
- Admin iledzisiaj.pl - Miasto złożyło wnioski o dofinansowanie budowy par...
Czy po wycofaniu uchwały życie radzyńskich części rowerowych uległo diametralnej zmianie? To co robi...
- pioter
Sukces Woleńskich Kartoflaków |
piątek, 14 grudnia 2012 08:00 | |||
Z tej okazji na uroczystej gali, która odbyła się 12 grudnia 2012 r. w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie spotkali się twórcy regionalnych przysmaków. Lista Produktów Tradycyjnych tworzona jest od 2005 roku. Otwiera ją „Świąteczny Olej Roztoczański" tłoczony z rzepaku. Z Lubelszczyzny w tym roku wpisano na listę 33 produkty, a wśród nich m.in.: Chleb Żytni Wygnanowski ze Stasina, Chleb Wiejski z Otrębami z Mikołajówki czy Piernik Żydowski z Jabłonnej. Z numerem setnym na Listę wpisano Woleńskie Kartoflaki zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Woli Osowińskiej. Podczas degustacji stały się one swoista rewelacją. Stoisko było wprost oblegane. Ta lokalna odmiana pyz, powstaje z gotowanych ziemniaków i odrobiny mąki, nadziewanych soczewicą, serem, kaszą gryczaną, bobem lub fasolą zdobywa sobie coraz większą popularność w regionie. Można je kupić na festynach w skansenie w Lublinie, zamawiane są na uroczystości rodzinne, a także na poczęstunek przy oficjalnych okazjach. Kartoflaki wytwarzane są przez gospodynie z Woli Osowińskiej według następującego przepisu: Skład: Ziemniaki ugotowane i surowe (tarte), soczewica, kasza jaglana, kasza gryczana, groch, mleko, cebula, słonina, przyprawy: pieprz, sól.
|
Komentarze